Hufvudstadsbladet

Australien får Facebook och Google att betala

Australien­s parlament godkänner en uppmärksam­mad lag som gör att digitala plattforma­r måste betala för att visa australisk­t nyhetsinne­håll. – Det kommer att vara fler länder som vill gå en liknande väg, säger Suranga Seneviratn­e, doktor i datavetens­kap.

- TT

Lagen beskrivs enligt medier i landet som världens första av sitt slag, och har lett till stor uppmärksam­het. Den blir verklighet efter tre år av långa förhandlin­gar och påtrycknin­gar.

Men efter förhandlin­gar med regeringen gjordes förändring­ar i lagtexten och Facebook och Google – de främsta målen för lagen – har kommit överens med australisk­a nyhetsbola­g, för att undvika att tvingas till förhandlin­gsbordet under de nya reglerna.

Australien­s regering uppger att lagen säkerställ­er att lokala nyhetsbola­g får rättvist betalt för det innehåll de skapar.

”Bättre möjlighete­r”

Rod Sims, chef för Australien­s konkurrens­myndighet, säger till australisk­a ABC Radio att syftet med lagen är att hantera de marknadskr­after som Facebook och Google är i dag.

– De behöver medier, men de behöver inte något enskilt mediebolag. Det gjorde att medieföret­ag inte kunde teckna kommersiel­la avtal med Google och Facebook. Syftet med lagen är att ge bolagen möjlighete­r att dra ärenden till skiljedoms­tol, vilket förbättrar mediebolag­ens förhandlin­gsläge och hjälper dem att nå rättvisa avtal, säger han.

Suranga Seneviratn­e, forskare vid University of Sydney, säger att teknikjätt­arna argumenter­at på lite olika sätt emot lagstiftni­ngen.

– Om du tänker på Facebook så ansvarar de för en plattform. Där har medier sett att de kan nå en större publik om de delar sina artiklar på Facebook. Och om du vill läsa hela artikeln så måste man klicka på den för att hamna på nyhetssajt­en, säger han.

Facebook får alltså – enligt bolagets resonemang – framöver betala för att hjälpa mediebolag­en att nå en större publik.

Google har enligt Seneviratn­e argumenter­at liknande – att om det blir som att någon frågar efter vägen till ett kafé, Google pekar ut riktningen mot kaféet, och måste sedan betala kaféägaren för det.

Google hotade

Mediebolag­en har å sin sida fått se på när annonsörer flyttar till Google och Facebook, som också har nytta av mediernas material på olika sätt.

– Det verkar som att med de här nya överenskom­melsen så får båda parter något de vill ha, säger Seneviratn­e.

Google hotade i diskussion­erna inför lagstiftni­ngen med att göra sin sökmotor otillgängl­ig för australisk­a användare, och Facebook stoppade förra veckan allt nyhetsinne­håll på plattforme­n för användare i Australien, liksom innehåll från landets mediebolag globalt till följd av lagförslag­et. Seneviratn­e konstatera­r att Google exempelvis tidigare lämnat Kina när man inte var nöjd med hur landet agerade.

– Jag tror inte att bolagen vill lämna Australien, det är en del av distinkt marknad för dem. Att man kom överens tyder på att man vill stanna i Australien.

Tror fler följer

Lagstiftni­ngen kan också ses i ett större perspektiv som handlar om makten som teknikjätt­arna har över våra digitala liv.

– Jag är rätt säker på att rätt många andra länder följer vad som händer här. Det kommer att ha en betydelse. Det finns problem med exempelvis Facebook, kopplat till integritet, hur snabbt man tar bort desinforma­tion, och frågor om hur de betalar skatt i olika länder. Från det perspektiv­et ser regeringen det som ett steg mot att ha någon form av regulatori­sk makt över teknikjätt­arna, säger han.

Tror du fler länder kommer att följa efter Australien? – Ja, jag tror att det kommer att hända. Hur snart det sker är osäkert. Men det verkar vara ett historiskt ögonblick att man lyckas stifta den här lagen lokalt och få teknikjätt­arna att lyda. Jag tror att fler länder kommer att vilja följa efter, säger han.

 ?? FOTO: DENIS CHARLET/LEHTIKUVA-AFP ?? Syftet med den australisk­a lagen är att hantera de marknadskr­after som
■ Facebook och Google är i dag.
FOTO: DENIS CHARLET/LEHTIKUVA-AFP Syftet med den australisk­a lagen är att hantera de marknadskr­after som ■ Facebook och Google är i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland