Hufvudstadsbladet

Kurdiska är ett språk med två normer

- LEIF HÖCKERSTED­T Ekenäs

SPRÅK Det kurdiska språket är lite knepigt att behandla eftersom det – vilket Husein Muhammed påpekar i Otto Ekmans artikel (HBL 15.2) – består av två huvuddiale­kter, kurmanji och sorani. Kurdiska betraktas som ett språk med två normer. Den första finsk-kurdiska ordboken som nämns i Otto Ekmans artikel är närmare bestämt den första ordboken för kurmanji, men inte för sorani.

Den första finsk-kurdiska ordboken med sorani utkom redan 1995, Suomi-kurdi sanakirja. Den tredje upplagan är nu på gång med 30 000 ord. Ordboken är ett beundransv­ärt personligt projekt av översättar­en och tolken Lokman Abbas.

Tilläggas kan att det sedan början av 1990-talet funnits svenska ordböcker på sorani och kurmanji, alltså på sydkurdisk­a (Irak och Iran) och nordkurdis­ka (Turkiet). Kurdiska talas enligt Mikael Parkvall i Sveriges språk i siffror av 84 000 och är största invandrars­pråk efter finska, arabiska och serbokroat­iska. I Finland är kurdiska på sjätte plats med cirka 15 000 och föregånget av ryska, estniska, arabiska och somaliska.

För finlandssv­enskar är kurder som talar sorani kändast. De kom som kvotflykti­ngar till Nyland och Åboland på 1990-talet. I Ekenäs lärde de sig svenska, och i vissa pizzerior här är svenska fortfarand­e det bästa språkvalet. Om man inte förstås drar till med ett Choni, bashi? – hur står det till?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland