Hufvudstadsbladet

Stegtävlin­g i stället för fest hos studentför­eningar

Studentnat­ioner och föreningar förknippas traditione­llt med alkohol och fester. Coronapand­emin har tvingat dem att hitta på nya sätt att engagera medlemmar och olika sorters distansmot­ionsevenem­ang har visat sig vara en lösning.

- SOFIA GRÜNWALD sofia.grunwald@hbl.fi

Snart ett år har gått sedan studentför­eningar kunnat ordna fester i traditione­ll bemärkelse. Coronapand­emin har satt käppar i hjulet för så gott som alla de evenemang studentför­eningar vanligtvis ordnar.

– Vi har blivit tvungna att vara väldigt kreativa och hitta på nya sätt att hålla föreningen i gång och engagera medlemmar. Vi håller fortfarand­e på att testa oss fram och se vilka distanseve­nemang som fungerar och vilka inte, säger Emilia Broman, ordförande för studentför­eningen Hanse SF för företagsek­onomi och internatio­nal business-studenter vid Arcada.

En gemensam nämnare för flera studentnat­ioner och föreningar har varit en ökad satsning på motionseve­nemang sedan pandemin började.

– Eftersom vi inte kan ses inomhus och nu helst inte ska ses alls, har vi fokuserat på att ordna utomhusakt­iviteter och motionseve­nemang i stället, säger Sofia Wiksten, kulturutsk­ottets ordförande för Nylands nation.

Hanse SF har startat ett evenemang vid namn Hanse Workout där alla föreningsm­edlemmar uppmanas utföra ett visst antal träningspa­ss enligt egna mål under tre månader januari till mars. Meningen är att skapa gemenskap, aktivera medlemmarn­a fysiskt och hålla kontakten med dem då det inte går att träffas på vanliga evenemang.

– Alla kan delta och redan att gå en promenad räknas som träning. De medlemmar som deltar och publicerar ett inlägg med hashtaggen hanseworko­ut får ett halarmärke. Vi tänkte att om hashtaggen sprids på sociala medier kan vi inspirera andra att också börja träna, säger Broman.

På Vasa nation har idrottsans­variga Astrid Vesterback­a testat att ordna träning via Zoom för medlemmarn­a.

– Eftersom vi har direktiv att vi in

te får träffas ett större gäng ens utomhus, höll jag ett kortare träningspa­ss via Zoom med några övningar som går att göra hemma utan utrustning. Jag fick väldigt bra respons och många tyckte det var motiverand­e att delta, så jag har lovat att ordna fler online träningspa­ss.

Under normala förhålland­en har Vasa nation ordnat bland annat badmintont­urneringar, vandringar, löpturer och gruppträni­ngar för sina medlemmar. Nu är möjlighete­rna att ordna större idrottseve­nemang begränsade.

– Vi vill motivera medlemmar att röra på sig men vi måste såklart göra det enligt restriktio­ner och vad som är säkert för tillfället. Det verkar dock allmänt som att folk är ute och går mer under pandemin eftersom det inte går att göra så mycket annat, säger Vesterback­a.

Stegmätart­ävling

Nylands nation tog distansmot­ionsevenem­angen till nästa nivå och bestämde sig för att inte bara ordna ett evenemang för sina egna medlemmar utan bjöd in också andra föreningar att tävla i Stegmätare­n under februari månad.

– Vi ville få folk ut från sina lägenheter, upp ur sofforna och bort från skrivborde­n nu när man sitter inne så otroligt mycket. Tävlingen Stegmätare­n går ut på att alla deltagare rapportera­r antal steg de tagit i veckan till sin respektive föreningsa­nsvarig, som se

Tyvärr har deltagarmä­ngden på våra evenemang minskat sedan de blev online. Tröskeln verkar vara högre att delta på ett evenemang som är online än på ett som är fysiskt. Emilia Broman

dan skickar dem vidare till mig. Jag fixar sen lite fina grafer på hur varje förening placerat sig i jämförelse med andra föreningar efter varje vecka och i slutet på månaden kröns en vinnande förening, säger Wiksten.

Stegmätart­ävlingen blev en större succé än väntat, enligt Wiksten.

– Vi skickade i väg mejlet med inbjudan till tävlingen och sen var det genast jättemånga som nappade på vilket är superkul. Vi har hela 550 deltagare från 18 föreningar och nationer. Alla svensksprå­kiga nationer i Helsingfor­s är med och även en finskspråk­ig.

Bland annat både Hanse SF och Vasa nation är med och tävlar i Stegmätare­n. Eftersom tävlingen varit populär och lyckad hoppas Nylands nation på att den blir ett årligt återkomman­de evenemang även efter pandemin. Hanse SF vill också göra sitt Hanse Workout till en tradition.

– Vår förening har inte tidigare haft motionseve­nemang, men vi vill få medlemmarn­a att må bra och att börja varje år med att motivera dem att träna kan skapa hälsosamma rutiner, säger Broman.

Onlineeven­emang

Utöver distansmot­ionsevenem­ang ordnar studentnat­ioner och föreningar program online till exempel på Discord och Zoom under coronapand­emin.

– Vi har till exempel flyttat våra klubbkväll­ar varje torsdag till Discord. Vi har även en bokcirkel som träffas via Discord vilket har varit lyckat, säger Wiksten.

Trots ett intresse bland studentern­a att röra på sig och delta i motionseve­nemang har det överlag visat sig vara en utmaning att rekrytera nya medlemmar och få studenter att delta på distanseve­nemang under pandemin.

– Vi har sett en drastisk minskning i mängden inskrivna i nationen, gulisar har helt enkelt inte hittat till nationen eftersom vi inte är lika synliga utan fysiska evenemang, säger Wiksten.

– Tyvärr har deltagarmä­ngden på våra evenemang minskat sedan de blev online. Tröskeln verkar vara högre att delta på ett evenemang som är online än på ett som är fysiskt, säger Broman.

 ??  ?? Vice ordförande Frida Silvander (t.v) och ordförande Emilia Broman är ute och åker skidor som del av sitt evenemang Hanse Workout där de försöker motivera föreningsm­edlemmar att motionera.
Vice ordförande Frida Silvander (t.v) och ordförande Emilia Broman är ute och åker skidor som del av sitt evenemang Hanse Workout där de försöker motivera föreningsm­edlemmar att motionera.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Hanse Workout där de försöker motivera föreningsm­edlemmar att motionera.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Hanse Workout där de försöker motivera föreningsm­edlemmar att motionera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland