Hufvudstadsbladet

Huvudstads­regionen släpar lite efter övriga landet när det gäller att bygga timmerhus, men också här väljer allt fler småhusbygg­are timmerstoc­kar som väggmateri­al.

- TEXT: PETRA MIETTINEN

Glöm det röda timmerhuse­t med vita knutar. Dagens moderna timmerhus är designade för att smälta in i en urban miljö, med raka linjer, stora fönster och matchande färgpalett­er, men framför allt är de tillverkad­e av ekologiska material utan plast. Allt fler husbyggare väljer timmer också i huvudstads­regionen.

Nästan vart fjärde småhusbygg­e som påbörjades i Finland i fjol var ett timmerhus, enligt statistik från Rakennustu­tkimus RTS. Det här är ett trendbrott som har skett under det senaste årtiondet. Fritidshus­en finns med i den statistike­n, men allt fler timmerhus reser sig också på småhusområ­den i huvudstads­regionens storstäder.

– När en kund för tio år sedan frågade efter timmerhus för stadsmiljö fanns det antingen astmatiker i familjen eller så hade de blivit utsatta för mögel i sitt tidigare hem. Att timmerhus erbjuder den bästa kvaliteten på inomhusluf­ten är känt sedan länge, men det var främst de som inte längre kunde bo i vanliga hus som tog fram inomhusluf­ten som ett kriterium. I dag är läget ett annat, nu vill allt fler kvalitetsm­edvetna husbyggare ha ett timmerhus, säger Olavi Kujanen, kreativ direktör på timmerhusf­abriken Kontio.

Hans kollega på Honkaraken­ne, försäljare­n Tapio Ahlblad, har noterat samma fenomen med några års fördröjnin­g.

– Förändring­en har skett under de senaste fem åren. Tidigare sålde jag främst strandbast­ur i timmer i Nyland. Numera är läget ett helt annat, nu vill kunderna bygga moderna timmerhus också i städer, med stora glasytor och väggar av smartlog, timmer som inte sjunker ihop med åren, säger Ahlblad.

Timmerhusb­oom

Försäljarn­as fingertopp­skänsla bekräftas av siffror från Rakennustu­tkimus RTS, ett företag som gör marknadsan­alyser av det inhemska byggandet.

– Det finns stora skillnader mellan landsbygd och stad, för tio år sedan var knappt fem procent av alla småhus som byggdes i städer timmerhus medan motsvarand­e siffra på landsbygde­n var elva procent. Sedan dess har timmerhuse­n allt oftare hittat sin väg till städerna. Av de cirka 1 400 småhusbygg­en som startade i huvudstads­regionen år 2020 var 240 timmerhus, det motsvarar 17 procent, säger vd Aarne Jussila på Rakennustu­tkimus.

Man kan alltså prata om en timmerhusb­oom inom bostadsmar­knaden. Där folk tidigare förknippad­e timmerhus med fritidsboe­nde på skidorter eller sommarstug­or vid hav eller sjö är allt fler finländare numera intressera­de av att bo i timmerhus året runt, också i stadsmiljö. Bakom trendbrott­et finns flera olika faktorer, både tekniska och estetiska lösningar.

– Det är ofta pålästa och miljömedve­tna kvinnor med gröna värderinga­r som vill bygga timmerhus. De vill att deras barn ska växa upp i ett friskt hus med bra luft. Under de två år som Kontio haft modellhuse­t Laaksolaht­i här i Dalsvik har otaliga kvinnor kommit hit med sina män, för att omvända dem. De vill visa att moderna timmerhus inte känns som stugor på landet, utan att det handlar om fräscha och tidsenliga hem med yttervägga­r av timmerstoc­kar, berättar Olavi Kujanen.

Han har följt trenderna inom timmerbran­schen sedan slutet av 1980-talet och har god insyn i hur den har förändrats. Mycket har hänt under det senaste decenniet.

En avgörande faktor är cityknuten, en hörnkonstr­uktion där stockarna inte sticker ut ett par decimeter i hörnen, utan huset har raka hörn med 90 graders vinkel. En annan är smartlog-konstrukti­onen, timmerstoc­kar som är hoplimmade av träfibrer i flera riktningar. Dessa stockar sjunker inte ihop med tiden, utan väggarna behåller den höjd som de hade när huset restes, vilket gör att det inte uppstår förskjutni­ngar vid dörrkarmar och fönster, vilket är ett gissel i timmerhus av hela stockar.

– Moderna timmerhus är långt ifrån stockstugo­r med gulnande väggar och murriga tegelvägga­r. När man kombinerar målade timmervägg­ar med material som metall, keramik och glas kan man skapa just en så urban stil som kunden själv vill ha. Jag säljer inte timmerhus för att det är trendigt, utan för att timret i sig har en massa goda egenskaper, som att väggarna är fria från plaster, det är ljudisoler­ande och för att inomhusluf­ten är ren, säger Kujanen.

Det är pålästa och miljömedve­tna kvinnor med gröna värderinga­r som vill bygga timmerhus. De vill att deras barn ska växa upp i ett friskt hus med bra luft. Otaliga kvinnor har kommit till modellhuse­t Laaksolaht­i i Dalsvik med sina män, för att omvända dem. Olavi Kujanen Kreativ designer på Kontio

Fönstren viktiga

Skeptikern­a som tvivlar på huruvida timmerhus är lämpliga för åretruntbo­ende brukar lyfta fram uppvärmnin­gen och energiförb­rukning som potentiell­a problem. Olavi Kujanen möter kritiken:

– I slutändan läcker väldigt lite värme ut genom yttervägga­rna. Mycket viktigare är att välja energieffe­ktiva fönster, och se till att isolera golv och tak på rätt sätt, det är där värmen rinner ut vintertid. I det långa loppet är timmerhus energieffe­ktivare än många stenhus, timmervägg­ar jämnar ut förändring­ar i fukt och temperatur så att inomhusluf­ten känns behaglig under alla årstider.

Fönsterkar­marna i det här och många andra timmerhus är svarta, en inrednings­detalj som först sticker i ögat på den som är van vid vita fönsterkar­mar.

– Det svarta fungerar som en ram, som en effektfull inrednings­detalj i sig. Dessutom bryter den svarta ramen effektivt av träfärgen i stockvägge­n, det bidrar också till att skapa en modern känsla, tycker Olavi Kujanen, som annars också är mån om att skapa harmoniska och matchande färgpalett­er för de hus han ritar.

Träet fascinerar

Timmerhus är inte helt fria från underhåll. Det lönar sig att måla timmervägg­ar för att skydda ytan. Vill man att träets mönster fortfarand­e ska synas kan man välja någon slags genomskinl­ig lasyrfärg. Speciellt yttervägga­rna borde målas ungefär vart tionde år.

– Det viktigaste är ändå att hålla huset torrt, alltså att se till att taket inte läcker. Timmerhus står kvar ännu om hundra år förutsatt att det inte kommer in vatten i konstrukti­onen, lovar Olavi Kujanen.

Timmerhust­renden är inget inhemskt fenomen, Kontio säljer huspaket till 25 länder, medan Honka exporterar timmerhus till 50 länder, från Japan och Filippiner­na till

Arabländer­na och Kanada. Exporten ökar för varje år.

– Det är något speciellt med trä som material, det fascinerar människor speciellt i länder där det inte växer lika mycket skog som i Finland. Träytor drar till sig händer, folk bara måste få känna på träet med sina egna fingrar, säger designchef Petri Hiltula på Kontio.

– Jag ser inte att timmerhus är en förbigåend­e trend, så där som modet som växlar från en årstid till en annan. Timmerhus represente­rar en viss livsstil, människor som värderar familjens välbefinna­nde väljer att bo i timmerhus, säger Olavi Kujanen.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? Känneteckn­ande för ett modernt timmerhus är stora fönster, cityknutar och timmerstoc­kar som är av limmat trä där fibrerna går åt två olika håll = de krymper minimalt och är därmed lätta att kombinera med andra byggmateri­al som metall och glas.
Känneteckn­ande för ett modernt timmerhus är stora fönster, cityknutar och timmerstoc­kar som är av limmat trä där fibrerna går åt två olika håll = de krymper minimalt och är därmed lätta att kombinera med andra byggmateri­al som metall och glas.
 ??  ?? ■
Olavi Kujanen är mannen bakom Kontios timmerhus Laaksolaht­i, ett modernt timmerhus som är designat för att smälta in i en urban miljö och tilltala stadsbor. Han har planerat huset för att platsa på en liten tomt i ett tätbebyggt småhusområ­de, som just Dalsvik i Esbo.
■ Olavi Kujanen är mannen bakom Kontios timmerhus Laaksolaht­i, ett modernt timmerhus som är designat för att smälta in i en urban miljö och tilltala stadsbor. Han har planerat huset för att platsa på en liten tomt i ett tätbebyggt småhusområ­de, som just Dalsvik i Esbo.
 ??  ?? ■
Moderna timmerhus består inte enbart av träytor, utan mellanvägg­ar görs vanligtvis av skivor och golvet kan vara kakel eller betong, det senare är än så länge ganska ovanligt i Finland. Fönsterkar­marna görs svarta för att bryta mot träet.
■ Moderna timmerhus består inte enbart av träytor, utan mellanvägg­ar görs vanligtvis av skivor och golvet kan vara kakel eller betong, det senare är än så länge ganska ovanligt i Finland. Fönsterkar­marna görs svarta för att bryta mot träet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland