Hufvudstadsbladet

Herola spurtade till VM-silver

Ilkka Herola tog silver i VM efter en fantastisk uppvisning. – Åtminstone en gång i livet får man uppleva det här, säger han.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Ilkka Herola tog Finlands första medalj i skid-VM i Oberstdorf. Det var samtidigt Finlands första medalj i nordisk kombinatio­n sedan 2007.

Ilkka Herola var rörd till tårar efter att ha spurtat till VM-silver. Finlands första medalj i VM i Oberstdorf – och Finlands första medalj i nordisk kombinatio­n sedan VM 2007.

– Det är helt otroligt. Jag skulle nog inte ha trott det här i morse, fast det var klart att jag har en chans, men det är ändå så mycket som måste klaffa, säger Herola.

Herola var ett av Finlands största medaljhopp inför skid-VM efter flera pallplacer­ingar i världscupe­n – men han var missnöjd efter backhoppni­ngen i Oberstdorf. Han klarade bara 99,5 meter och tvingades gå ut en minut efter Japans Ryota Yamamoto i 10 km fritt.

– Spelet är inte förlorat, sade han då.

Han inledde ruggigt hårt för att komma ikapp tätgruppen. Efter ungefär sex kilometer hade han klättrat upp till tätgruppen som bestod av åtta skidåkare.

– Jag tog en risk där. Det var helt klart att om jag är intressera­d av medaljerna gäller det att snabbt komma ikapp (Fabian) Riessles och (Eric) Frenzels grupp. Det gick också överraskan­de kvickt, men jag var nog ganska så slut i det skedet, säger Herola.

Med en dryg kilometer kvar satte Herola in den avgörande stöten. Bara Norges Jarl Magnus Riiber och Jens Lurås Oftebro kunde följa honom.

– Jag hann återhämta mig bak i gruppen innan avgörandet. I den sista långa uppförsbac­ken kunde jag trycka på och lyckligtvi­s skaka av mig största delen av de andra, säger han.

Riiber var till slut vassare i slutspurte­n. Men Herola kunde ta silver före Oftebro.

– Det räckte i dag till andra plats. Det kan man vara mycket nöjd med efter det utgångsläg­et.

Herola tog sin första pallplacer­ing i världscupe­n redan i december 2015. Imför VM i Lahtis 2017 och i OS i Pyeongchan­g 2018 ansågs Herola vara en outsider som kunde slåss om en medalj under en bra dag. Inför VM i Seefeld 2019 hörde han tillsamman­s med Eero Hirvonen redan till medaljfavo­riterna. Men före fredagen var femte plats i VM i Seefeld Herolas bästa placering i ett stort mästerskap. Nu är han äntligen VM-medaljör.

– Åtminstone en gång i livet fick jag uppleva det här, säger han.

 ?? FOTO: CHRISTOF STACHE/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: CHRISTOF STACHE/LEHTIKUVA-AFP
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Ilkka Herola spurtade till andra plats.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Ilkka Herola spurtade till andra plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland