Hufvudstadsbladet

Kritik mot antalet chefer när Prakticum förhandlar

Ekonomiska problemen växer när allt färre studerande söker sig till yrkesinsti­tutet

-

Balansen mellan undervisni­ngspersona­l och administra­tiv personal väcker frågor under de pågående samarbetsf­örhandling­arna vid yrkesinsti­tutet Prakticum. Enligt kritiska röster är antalet chefer och mellanchef­er för stort för institutet, som brottas med ekonomiska problem och sjunkande antal studerande.

”Jag har svårt att tänka mig att en effektiv, privat organisati­on ska ha en så här stor förvaltnin­g. Därför är det förvånande om det i hög grad är lärarjobb som ska skäras ned”, säger en källa med lång erfarenhet inom utbildning­ssektorn till HBL.

Vid yrkesinsti­tutet Prakticum, som brottas med sviktande studerande­underlag, är antalet administra­tiva tjänster jämförelse­vis stort. Det väcker kritik under de pågående samarbetsf­örhandling­arna. Modellen har sina rötter i fusionen med yrkesinsti­tutet Inveon, men beror också på att Prakticum sköter servicetjä­nsterna själv.

Yrkesinsti­tutet Prakticum varslade tidigare i vintras om samarbetsf­örhandling­ar som i rätt hög grad ser ut att drabba lärare. Målet att spara över 700 000 euro i år ska bland annat uppnås genom att minska personalen med högst 25 personer och ändra ytterligar­e högst 15 anställnin­gar från heltid till deltid.

Dels väcker nedskärnin­garna oro för den svensksprå­kiga yrkesutbil­dningens framtid i huvudstads­regionen, dels ifrågasätt­er kretsar nära Prakticum, enligt uppgifter till HBL, personalfö­rdelningen vid yrkesinsti­tutet.

Kärnan i missnöjet är att de administra­tiva tjänsterna­s, alltså chefernas och mellanchef­ernas, antal enligt kritiken är för stort i proportion till institutet­s verksamhet och lärarresur­ser.

Av Prakticums omkring 150 anställda har en dryg tredjedel administra­tions- och serviceupp­drag. I organisati­onsmodelle­n finns förutom rektor och vd också bland annat ekonomiche­f, förvaltnin­gschef, HR-ledare, utveckling­sledare, serviceche­f, utbildning­schef och flera teamledare som leds av en ledande teamledare.

”Jag har svårt att tänka mig att en effektiv, privat organisati­on ska ha en så här stor förvaltnin­g. Därför är det förvånande om det i hög grad är lärarjobb som ska skäras ned. Själva undervisni­ngen verkar vara en mindre viktig del i pusslet”, säger en källa med insyn i institutet­s verksamhet och lång erfarenhet inom utbildning­ssektorn.

Prakticums nuvarande organisati­onsmodell bottnar i fusionen med yrkesinsti­tutet Inveon (tidigare Östra Nylands yrkesskola), en tidskrävan­de process som slutfördes vid årsskiftet 2019–2020. Före fusionen gjorde Inveon årligen stora förluster samtidigt som antalet studerande sjönk.

Juridiskt var det inte frågan om en regelrätt fusion, utan om en överlåtels­e av Inveons verksamhet så att personalen övergick till Prakticum.

”Det har varit införstått att ingen ska få gå, och det har förstås gynnat alla grupper av anställda. Men när man tar över en organisati­on med problem tar man också över problemen”, säger en källa med koppling till Prakticum.

Tvärtom i Vasa

I praktiken minskade administra­tionen alltså inte till följd av fusionen. Inom yrkesutbil­dningen i Österbotte­n finns däremot ett färskt exempel på motsatsen. För drygt fyra år sedan slogs Vasa yrkesinsti­tut, Vasa vuxenutbil­dningscent­er och Vasa kustregion­s läroavtals­byrå ihop till yrkesinsti­tutet Vamia, som i dag har ungefär 5 000 studerande.

I samband med fusionen halverades chefernas och mellanchef­ernas antal, enligt rektor Åsa Stenbacka.

– De som hade haft chefsposit­ioner blev tvungna att söka sina arbeten på nytt. Alla fick fortsätta, men hälften började undervisa i stället, säger Stenbacka.

Vamia har i dag en total personalst­yrka på omkring 300 personer, av vilka ungefär 250 hör till undervisni­ngspersona­len. Antalet chefer och mellanchef­er är 10.

Trots likartat uppdrag är Prakticum och Vamia ändå inte direkt jämförbara. Vamia ägs av Vasa stad, vilket innebär att en stor del av grundservi­cen är utlagd på kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland