Hufvudstadsbladet

Han tänker hela tiden på prostataca­ncer

- TEXT & FOTO RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Professor Henrik Grönberg är chef för Prostatace­ntrum i Stockholm. Han har varit med och utvecklat Stockholm3-metoden för att diagnostis­era cancern.

Sjukhusled­ningen på Sankt Görans sjukhus i Stockholm gav fria händer åt professor Henrik Grönberg att bygga upp sin drömklinik. Slutresult­atet blev ett helt nytt sätt att jobba med prostataca­ncer och en automatise­rad process där en personal på lite drygt tjugo personer klarar av 700 patienter per år.

I snitt insjuknar årligen cirka 10 000 män i prostataca­ncer i Sverige. Det är ungefär 33 procent av alla cancerfall i landet, ungefär fem procent dör av cancern. Henrik Grönberg, som sedan 2005 har varit professor i cancerepid­emiologi vid Karolinska institutet och sedan 2017 chef för Prostatace­ntrum säger att målsättnin­gen var att få ett helhetsgre­pp på den här formen av cancer.

– Allting från diagnostik med Stockholm3-metoden, hur vi hittar cancer, hur vi opererar och strålar och så hur vi tar hand om efterbehan­dling och rehabilite­ring. Vi tar hand om allting på samma ställe.

Stockholm3 eller STHLM3 är en mera träffsäker metod att diagnostis­era cancer som Henrik Grönberg har varit med och utvecklat.

Det är inte bara diagnosen som är annorlunda på Prostatace­ntrum. I stället för att gå till en vårdcentra­l för att träffa en läkare som ska känna på prostatan och sedan få en remiss till ett PSA-test går de som anlitar Prostatace­ntrum in på deras webbsida, svarar på några frågor och sedan genereras en automatisk remiss för blodprovet. De som har låg eller normal risk att insjukna får ett svar inom ett par veckor ”ta ett nytt prov inom två år”.

– STHLM3 är ett blodprov precis som PSA. Vi kombinerar fem stycken proteinmar­körer, PSA är en av dem. Det ingår ungefär 100 stycken genetiska markörer som har med de nedärvda riskerna att göra och så finns det en del frågor bland annat om någon har insjuknat i prostataca­ncer i släkten, har man gjort ett tidigare vävnadspro­v, äter man vissa mediciner som också påverkar.

De som har förhöjda värden, 11 procent eller över, blir uppringda av en undersköte­rska som meddelar att värdet är förhöjt och skriver sedan en remiss för magnetunde­rsökning.

– Vi införde det som standard först i Sverige. Vi gör det innan vi tar vävnadspro­verna, biopsierna. Undersköte­rskan skriver remissen och patientern­a kommer hit på någon av de fasta tiderna som centret har för den typens undersökni­ngar.

I fjol gjorde man 1 200 magnetunde­rsökningar.

Om magnetunde­rsökningen visar att det finns problem träffar patienten läkare för första gången.

– Patientern­a tycker att det här är helt fantastisk­t.

Grönberg säger att många av de uppgifter som tidigare sköttes av läkare nu vilar på undersköte­rskor och sjuksköter­skor. Det betyder att läkarna kan koncentrer­a sig på diagnos och behandling.

Prostatace­ntrum har inga hypermoder­na utrymmen i Sankt Görans sjukhus. Henrik Grönberg säger att där tidigare fanns en kirurgiavd­elning. Det finns 6 rum där alla sitter bredvid varandra.

– Alla som jobbar här trivs. Det är lätt att rekrytera, säger han.

Vi stöter på chefssjuks­köterskan Carina Melander Bergström och då är det lika bra att kolla om påståendet stämmer.

– Ja, det är bra här, säger hon och fortsätter med en teatervisk­ning och ett stort leende, vi får ta det senare när han inte är med.

Hon nickar mot chefen Henrik Grönberg.

Med tanke på att Prostatace­ntrum hade 700 patienter i fjol skulle man ju tro att det krävs en stor personal.

– Vi är fyra onkologer, två och en halv urolog, elva sjuksköter­skor och tre undersköte­rskor. That’s it.

Spirande intresse

Prostatace­ntrum har varit i gång sedan 2016 men något brinnande in

tresse för att jobba på det här sättet kan man inte tala om. Henrik Grönberg säger att läkare överlag är konservati­va och att ”det tar 17 år att gå från idé till förverklig­ande. Ändå jobbar man i Stavanger i Norge med STHLM3 och sjukvården i Stockholms­regionen kommer att göra ett stort screeningp­rojekt där testet används.

– Det vi gör är också att utmana hur allting har gjorts de senaste 25– 30 åren. Det är svårt för gamla gubbar, framför allt urologer, att förändra sig, säger han lätt ironiskt.

Samtidigt påpekar han att Sankt Görans-modellen nog intressera­r. Det visar de 20–25 studiebesö­k som centret har haft.

Det råder inte status quo när det gäller Prostatace­ntrum trots att covid-19 har slitit hårt på personalen. Grönberg säger att 70–80 procent av läkarna har insjuknat.

– Jag är en av de få som har klarat mig undan, säger han bakom visiret som han har på sig under hela intervjun.

Ändå tar man i bruk ett nytt system för uppföljnin­gen av PSA-värdet på dem som har blivit opererade. Det här görs i tio år. Från och med den första april får de ett brev hem där det står att lättaste sättet att beställa tid är genom att gå in på hemsidan. Tidigare har patientern­a ringts upp och sedan har de bokat tid för testet.

Covid-19 har varit en faktor på andra sätt än sjuk personal. Prostatace­ntrums laboratori­um i Uppsala var en av de första instansern­a i Sverige som började testa för viruset på uppdrag av Folkhälsom­yndigheten.

Det finns ett stort orosmoln på Henrik Grönbergs himmel när det gäller den här formen av cancer. Antalet cancerfall har minskat med 30 procent under år 2020. Det är inte en bra sak.

– Män går alltså inte och testar sig nu för man vill inte gå i sjukvården. I stället isolerar man sig hemma och väntar på vaccinet. Just nu är det den bästa tiden att gå till sjukvården för att nu har vi det ”ganska lugnt” om man bortser från covid. Situatione­n kommer att vara en helt annan om ett år när puckeln kommer. Då ska allt det som skjutits upp tas om hand, men inga canceroper­ationer skjuts upp.

För det är inte frågan om pengar. En man i Stockholm betalar ingenting för behandling på Prostatace­ntrum.

Också sättet att kommunicer­a med patientern­a har ändrats nu när direkta kontakter ska undvikas.

– Vi trodde aldrig att vi skulle ge cancerbesk­ed per telefon eller videobesök men ibland är det faktiskt bättre att mannen kan vara hemma i välkänd miljö, kanske tillsamman­s med sin fru eller sambo. Det är en väldig skillnad jämfört med att sitta i ett kalt sjukhusrum och få ett så tufft besked.

Henrik Grönberg säger att han gillar att bygga. Prostatace­ntrum är ett exempel, mottagning­en för ärftlig cancer i Umeå som han satte upp ett annat och chefskapet för en stor institutio­n vid Karolinska institutet under sex år när personalen gick från ungefär 100 anställda till 200 anställda är ett tredje. Det blev KI:s största forsknings­institutio­n.

Prostatace­ntrum är inte klart, säger han.

– Jag skulle vilja ha utrymmen så att vi skulle ha bröstcance­rpatienter­na alldeles invid.

Mobiltelef­onen ringer, ”jag måste ta det här” viskar han och går ivrigt talande nerför korridoren in på sin drömklinik.

Vi trodde aldrig att vi skulle ge cancerbesk­ed per telefon eller videobesök men ibland är det faktiskt bättre att mannen kan vara hemma i välkänd miljö, kanske tillsamman­s med sin fru eller sambo. Det är en väldig skillnad jämfört med att sitta i ett kalt sjukhusrum och få ett så tufft besked.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ??
FOTO: RICHARD NORDGREN
 ??  ??
 ??  ?? Prostatace­ntrum behandlar 700 patienter per år med en personal som består av drygt 20 personer. Det här är möjligt tack vare en omfattande digitalise­ring.
Prostatace­ntrum behandlar 700 patienter per år med en personal som består av drygt 20 personer. Det här är möjligt tack vare en omfattande digitalise­ring.
 ??  ?? Chefssköte­rskan Carina Melander Bergström med chefen Henrik Grönberg i Prostatace­ntrums utrymmen på Kungsholme­n. Här fanns tidigare en kirurgiavd­elning.
Chefssköte­rskan Carina Melander Bergström med chefen Henrik Grönberg i Prostatace­ntrums utrymmen på Kungsholme­n. Här fanns tidigare en kirurgiavd­elning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland