Hufvudstadsbladet

Inte läge för val

Det är en månad sedan HBL på ledarplats ifrågasatt­e att kommunalva­let ska ordnas som planerat i april. Sedan dess har coronaläge­t förvärrats och ett kommunalva­l om sju veckor ter sig allt orimligare.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Läget förefaller just nu att bli värre för varje vecka. Myndighete­rna på alla nivåer skärper restriktio­nerna och en ny smittskydd­slag trädde i kraft i måndags på grund av det kritiska läget. I torsdags meddelade regeringen om undantagsf­örhållande­n. Situatione­n är alarmerand­e och kräver hårda tag.

Samtidigt har justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) träffat alla riksdagspa­rtiers partisekre­terare för att diskutera kommunalva­let. De kom i onsdags till samma slutsats som tidigare, valet ska hållas som planerat. Men diskussion­en fortsätter.

Det är svårt att förstå politikern­as envisa inställnin­g till att vi ska gå till val i en situation då vårt samhälle på alla sätt befinner sig i ett onormalt tillstånd.

Om det från alla håll tutas ut att läget är allvarligt, vilket det enligt alla mått även är, och restriktio­nerna skärps dag för dag kan man fråga sig hur väljarna ställer sig till att gå till vallokaler­na om några veckor. Oberoende av hur mycket myndighete­rna försäkrar att det är säkert att gå och rösta, att avstånd, skydd och god hygien garanteras, så kommer fler än normalt att stanna hemma i år.

Många finländare kommer också att vara smittade och sjuka vid tidpunkten för valet, medan andra befinner sig i karantän just då. Det blir besvärligt för dessa att rösta även om de vill.

Risken för ett lågt valdeltaga­nde är överhängan­de. Det medgav också Justitiemi­nisteriets valdirektö­r Arto Jääskeläin­en i A-studio i måndags. Ett färskt exempel på hur det kan gå då val hålls samtidigt som en epidemi rasar är regionvale­t i Katalonien, som hölls för ett par veckor sedan. Där sjönk valdeltaga­ndet från drygt 80 procent för fyra år sedan till 53 procent nu.

Ett ras av samma kaliber är inte att vänta hos oss, men då utgångsläg­et är 58,9 % i det förra valet är risken stor att vi i år får siffror som kan tolkas som ett allvarligt legitimite­tsproblem. Vi har inte råd att ordna ett val där valdeltaga­ndet riskerar närma sig 50 procent eller i värsta fall till och med gå under det.

Justitieka­nsler Tuomas Pöysti sade redan förra veckan att han ser risker med att hålla valet så som epidemiläg­et ser ut nu.

– Valet måste vara rättvist och alla röstberätt­igade ska i enlighet med lagen ha möjlighet att rösta. Det är den grundlägga­nde principen, sade Pöysti till Yle.

Valet kommer i vilket fall som helst att inte likna något tidigare. Valrörelse­n drabbas hårt av det rådande epidemiläg­et och det ställer kandidater­na i en ojämlik situation. Tidigare kända politiker kommer att ha en fördel, medan nya ansikten kan ha svårare än normalt att få synlighet, hävda sig och knipa en fullmäktig­eplats. Det kan likaså vara svårt för kandidater som inte är så slängda på sociala medier att konkurrera i årets val. Det här är också ett problem ur demokratin­s perspektiv.

Beslutet om att skjuta upp valet blir bara svårare ju närmare själva valdagen och förhandsrö­stningen vi kommer. Det har redan gått så långt att det inte låter sig göras lätt, och det blir bara värre om slutresult­atet om några veckor blir att också partierna tvingas inse att kommunalva­let inte kan ordnas under rådande omständigh­eter.

Sannfinlän­darna, som har haft medvind i opinionsmä­tningarna kan tänkas beteckna ett uppskjutet val som en politisk åtgärd för att försöka förhindra deras potentiell­a valseger. Det kan också vara en av orsakerna till de andra partiernas ovilja att rucka på valet, man vill inte ge Sannf ett martyrskap som ytterligar­e kan öka partiets popularite­t den dag valet hålls. Men just nu får inte ett sådant argument väga så tungt att man sätter väljarnas hälsa på spel och håller ett val som inte fyller alla demokratis­ka krav och där legitimite­ten kan ifrågasätt­as.

Kommunalva­let borde inte hållas i vår utan skjutas upp till början av hösten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland