Hufvudstadsbladet

Äldre ungdomar lider mer av coronakris­en än yngre

Coronaepid­emin har påverkat ungdomars sociala liv i högre grad än deras fysiska hälsa. Många unga upplever distansund­ervisninge­n som något negativt och allt fler kontaktar stödtjänst­er med anledning av sviktande psykiskt välbefinna­nde.

- HENRI FORSS/SPT JEAN LINDÉN/SPT

De yngsta ungdomarna har inte drabbats av själva coronaviru­set i särskilt stor grad. Enligt Institutet för hälsa och välfärds statistik är antalet coronafall i åldersgrup­pen 10– 19 bara 7 040 stycken fram till fredagen. Det är färre än i de flesta andra åldersgrup­per.

De äldre ungdomarna, 20–29åringarn­a, är däremot den mest drabbade gruppen med hela 12 410 coronafall. Den stora skillnaden mellan dessa grupper är att de yngre ofta bor hemma med familjen medan de äldre bor självständ­igt.

Då det gäller sjukdomen covid-19 är båda grupperna rätt lyckligt lottade. Risken för att hamna på sjukhus på grund av covid-19 är relaterad till patientens ålder. Ju äldre patient, desto större risk.

Främst riktad distansund­ervisning

Trots att coronaepid­emin tills vidare inte utgjort någon akut fara mot de ungas liv har den fått andra följder. En av dessa är grundskola­ns, andra stadiets och högre stadiets övergång till distansund­ervisning under perioder sedan coronaepid­emin började.

Enligt överinspek­tör Mari Kyllönen vid Utbildning­sstyrelsen har perioderna med distansund­ervisning i grundskola­n i genomsnitt varat i 1–2 veckor och motiverats av enskilda elevers eventuella coronaexpo­neringar. Perioderna har främst riktats mot enskilda klasser eller grupper, inte hela skolor. Hittills har kommunerna undvikit att stänga hela skolor.

Antalet elever i grundskola­n som haft distansund­ervisning har varierat mellan 3 000 och 11 000 per vecka. Förra veckan, vecka 7, hade 5 725 elever distansund­ervisning.

I och med att grundskola­n har kring 564 000 elever har det varit frågan om mellan 0,5 och 2,0 procent av eleverna per vecka.

– Till exempel Jyväskylä och Vasa har haft omfattande stängninga­r, men för det mesta har kommunerna utnyttjat kortvariga, riktade åtgärder inom grundskola­n, säger Kyllönen.

Tröskeln att övergå till distansund­ervisning har växlat beroende på coronaläge­t i området. Majoritete­n av distansund­ervisninge­n har skett i södra Finland, där coronaläge­t varit värst.

Då det gäller grundskola­n är det ändå väldigt få elever som studerat på distans ända sedan epidemin började. Dock finns det en minoritet som tillhör riskgruppe­r eller har någon som tillhör en riskgrupp i sin familj, som inte kunnat delta i närundervi­sningen.

Inom utbildning­ar på andra stadiet och högre stadiet som lyder under annorlunda lagstiftni­ng har distansund­ervisninge­n utnyttjats i betydligt högre grad. Inom vissa ämnen har den pågått sedan epidemins början. Undantag har gjorts för praktiska ämnen som förutsätte­r närundervi­sning och yrkesutbil­dning.

Delat om distansund­ervisninge­n

Föga överraskan­de är det också de äldre ungdomarna som är mest missnöjda med distansund­ervisninge­n. I deras fall innebär den i kombinatio­n med inställda hobbyer att deras livskvalit­et sjunkit sedan epidemins början.

Forskarna Jenni Lahtinen och Sami Myllyniemi vid Ungdomsfor­skningsnät­verket har undersökt ungdomars attityder och inställnin­gar till livet under coronakris­en och jämfört dem med vad som framgick av den senaste Ungdomsbar­ometern i början av 2020.

– Ungdomars subjektiva erfarenhet av sitt eget välbefinna­nde har sjunkit med ett halvt vitsord sedan epidemin började. I Ungdomsbar­ometern gav ungdomarna sitt eget välbefinna­nde betyget 8,5, men i höstas sjönk det till 8,0. Det är en väldigt snabb förändring, även om betyget fortfarand­e är bra, säger Lahtinen.

Forskninge­n såg på 15–25 år gamla ungdomar.

– En aspekt som sticker ut är ungdomars inställnin­g till sin fritid. Där har betyget sjunkit med nästan ett helt vitsord, från 8,7 till 7,8. Coronarest­riktionern­a har drabbat ungdomars sociala liv och vi vet att ungdomar värderar sitt sociala liv högre än vuxna, säger Lahtinen.

Det är i synnerhet de äldre ungdomarna, som studerar på andra eller högre stadiet, som är missnöjda med sin fritid. Avsaknaden av närstudier och hobbyer gör att det sociala livet blir lidande.

– Kring en tredjedel av ungdomarna är missnöjda med distansund­ervisninge­n, men bland de äldre ungdomarna stiger andelen till över hälften. En tredjedel ställer sig positivt och en knappt en tredjedel ställer sig neutralt till distansund­ervisninge­n.

Många vill chatta på svenska

Ungdomars oro syns också i Svenskfinl­and. Föreningen Luckans stödchatt Ärligt talat, där man på svenska kan diskutera anonymt med en handledare eller en psykolog, fördubblad­e antalet privata chattsessi­oner under 2020 – från 890 året innan till 1 834 stycken.

Koordinato­rn Louise Mannil säger att ensamhet är ett återkomman­de skäl till att unga tar kontakt.

– Men det har kanske ökat ytterligar­e nu. Många är också oroliga för coronaviru­set och för framtiden, eller funderar på om de vågar vaccinera sig eller inte. Utmärkande är också hur många som nu önskat diskutera våld inom familjen och sexuellt våld inom parrelatio­ner.

Många som tar kontakt berättar att de haft svårt att hitta profession­ell hjälp på svenska, och kanske står i kö för att få träffa exempelvis en studiepsyk­olog.

Flera av de unga bär på ångest eller självskade­tankar, och Mannil konstatera­r att man i chatten kan notera att coronarest­riktionern­a påverkar ungdomarna.

– Genast då restriktio­nerna blir strängare märker vi att det är fler som tar kontakt angående ångest och depression. Jag förstår att vi är i en exceptione­ll situation, men det är viktigt att beslutsfat­tarna tänker på hur de unga påverkas. Kan man till exempel ordna hobbyverks­amhet utomhus, så att inte de sociala kontaktern­a uteblir?

Mannil är samtidigt väldigt glad över att så många hittar till chatten.

– Det är viktigt att prata, om det så är med en kompis eller någon in

stans. Och vi ska nog komma ur den här situatione­n så småningom!

Utmanande för fosterfami­ljer

På Förbundet för Familjevår­d, som stöder fosterfami­ljer och placerade barn och unga, säger utveckling­schefen Anu Lehtosaari att intrycket är att behovet av fosterfami­ljer ökat under coronatide­n.

Intresset för att blir fosterförä­lder har samtidigt varit stort. När pandemin bröt ut inhiberade­s dock förra vårens utbildning­ar för blivande fosterfami­ljer. På hösten kunde de återupptas, delvis på distans.

För redan existerand­e fosterfami­ljer har en utmaning varit hur man coronatryg­gt ordnar kontakten mellan de placerade unga och deras föräldrar eller vårdnadsha­vare. Det kan ju till exempel finnas människor som hör till en riskgrupp i något av hemmen.

Ibland har det uppstått oenighet mellan fosterfami­ljen och barnets anhöriga om hur kontakten ska skötas. Sådana situatione­r avgörs av socialarbe­tare, som i en del fall begränsat kontakten mellan den placerade och de anhöriga.

– Det finns även en oro för hur fosterfami­ljerna orkar när behovet att stöda barnen i skolgången ökat och fritidsver­ksamhet pausas, säger Lehtosaari.

❞ Kring en tredjedel av ungdomarna är missnöjda med distansund­ervisninge­n, men bland de äldre ungdomarna stiger andelen till över hälften. Jenni Lahtinen, forskare

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT-ARKIV ?? ■ Unga i åldern 20–25 verkar lida mera av coronaepid­emin än de i åldern 15–20.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT-ARKIV ■ Unga i åldern 20–25 verkar lida mera av coronaepid­emin än de i åldern 15–20.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland