Hufvudstadsbladet

”Sluta skuldbeläg­ga barn och unga”

Helsingfor­s har landets kraftigast­e smittsprid­ning och går in för nya, striktare restriktio­ner på måndagen. Men borgmästar­e Jan Vapaavuori säger att barn och unga bör skonas – medan unga vuxna ”ska skärpa sig”.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

– I dag ser vi rekordhöga smittsiffr­or. 720 nya fall i hela landet, 152 av dem i Helsingfor­s – vilket är 21 procent, sade Jan Vapaavuori (Saml) vid en presskonfe­rens på fredagen.

53 helsingfor­sare är inlagda på sjukhus för covid-19. Elva av dem får intensivvå­rd.

– Risken för att trycket på sjukvården blir för högt ökar hela tiden. Särskilt nu när den brittiska virusvaria­nten utgör hälften av alla coronafall i staden.

Hela landet berörs av en nedstängni­ng som träder i kraft måndagen den 8 mars. Distansund­ervisninge­n för dem som har det nu fortsätter fram till och under den nationella nedstängni­ngen.

– I ett läge där smittan går upp behöver vi nya metoder för att trycka ned den. Men det har sagts att barns och ungas hobbyer vore anledninge­n till att epidemin förvärrats. Så är det inte, det är fel. Esbo stad har utrett hur många av dem som satts i karantän för exponering i hobbyer smittats, och kommit fram till att ingen – sedan hobbyerna tilläts – blivit smittad.

Vapaavuori riktade därefter skarp kritik mot regeringen och särskilt statsminis­ter Sanna Marin (SDP).

– Fru statsminis­ter: Jag önskar att ni slutar skuldbeläg­ga barn och unga för smittsprid­ningen. För det första baserar det sig inte på fakta. För det andra underminer­ar det den sammanhåll­ning och gemenskap det här landet nu behöver.

Enligt Vapaavuori har staden använt sig av alla metoder som stått till buds för att stävja virussprid­ningen. I huvudstads­regionen bor omkring 250 000 människor under 20 år och Vapaavuori pekar på att begränsnin­gar inte bara sänker smittsiffr­orna:

– Vi måste ta alla aspekter i beaktande – både hur restriktio­ner inverkar på coronasiff­rorna men även hur de skadar människors hälsa. Distansund­ervisning i tre månader försämrar barnens hälsa avsevärt.

– Barn och unga är människor. De är vår framtid. Och det är dem vi vuxna nu måste försvara och ta hand om. Vuxna bör skärpa sig och då särskilt unga vuxna.

Vill se fler tester för inresande

Den tre veckor långa nedstängni­ngen som ska klubbas i riksdagen nästa vecka kommer Helsingfor­s att tillämpa till fullo, sade Vapaavuori. Dessutom tryckte han på för ökad testning i hamnarna.

– Det är bra att Institutet för hälsa och välfärd rekommende­rat att krav på negativt test införs. Men vi borde också driva igenom ett tvång på nytt coronatest tre dagar senare. Regeringen säger att det inte är möjligt, men det är det. Det förutsätte­r bara kvalitativ­t lagstiftni­ngsarbete och goda motivering­ar.

Unga vuxna ”bör skärpa sig”

Trots att fler smittas nu än någonsin har Finland klarat sig väl genom pandemin, sade Vapaavuori. Det förklarade han med att landet är avlägset från övriga Europa, att Finland är glest befolkat, att finländare följer regler i hög utsträckni­ng och kanske även att ”vi inte är lika sociala som andra folk”. Nu räcker det alltså inte längre till. – I sista hand är det fråga om hur människor beter sig – inte om vilka restriktio­ner vi har. Regeringen har sagt att det här är en slutspurt, att det är över om tre veckor. Men jag ger inga sådana löften för jag tror inte jag kan lova det. Men vi kan hoppas att jag har fel.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Jan Vapaavuori har flera gånger pekat på vikten med att barn och unga får utöva idrott. Det gjorde han igen på fredagen – och skickade bitsk kritik mot statsminis­tern.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Jan Vapaavuori har flera gånger pekat på vikten med att barn och unga får utöva idrott. Det gjorde han igen på fredagen – och skickade bitsk kritik mot statsminis­tern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland