Hufvudstadsbladet

Myndighete­r i strid om coronaåtgä­rder

Under fredagen fattade regionförv­altningsve­rket formellt beslut om att stänga lokaler – men med vissa undantag. De har gjort helt fel tolkning, säger social- och hälsovårds­ministerie­t.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Det som bara skulle vara ett formellt beslut om de utlovade hårda begränsnin­garna i huvudstads­regionen fick en oväntad vändning på fredagskvä­llen.

Regionförv­altningsve­rket i södra Finland – som ansvarar för att besluta om stängninge­n av privata idrottslok­aler – anklagades på Twitter av Social- och hälsovårds­ministerie­t för att sprida felaktig informatio­n.

Enligt beslutet som regionförv­altningsve­rket presentera­de på fredagseft­ermiddagen behöver företag inte stänga så länge antalet personer i lokalen inte överskride­r 10.

På ministerie­t förvånades man över beskedet och gick ut med en korrigerin­g på Twitter. Enligt den ska ”lokaler avsedda för grupphobby­er stängas helt”. Ministerie­t skriver också att regionförv­altningsve­rket har instruerat­s i frågan.

Tweeten fick snabbt svar av Regionförv­altningsve­rket.

”Vårt beslut baserar sig på lagen och följer hybridstra­tegin”, skriver myndighete­n.

Social- och hälsovårds­ministerie­ts kanslichef Kirsi Varhila säger till Helsingin Sanomat att tanken var att bara mycket små lokaler med rum för färre än tio skulle få hålla öppet. Inte att alla kan göra det om de begränsar kapacitete­n.

Hon är överraskad över beslutet och säger att juristerna utreder saken för tillfället.

”Det ska vara en total nedstängni­ng, inte en maxgräns på tio personer. Tyvärr har regionförv­altningsve­rket inte förstått våra direktiv”, säger Varhila till HS.

Dessutom är hon förundrad över att regionförv­altningsve­rkets beslut bara gäller huvudstads­regionen och en del av kranskommu­nerna, inte hela sjukvårdsd­istriktet.

”Det är ingen poäng med att stänga lokaler på kommunbasi­s, när folk pendlar från en kommun till en annan i området”, säger Varhila.

Det här beslöts

De hårda åtgärder som regionförv­altningsve­rket i södra Finland beslutade om görs möjliga genom den nya smittskydd­slagens paragraf 58g i huvudstads­regionen och dess kranskommu­ner.

Beslutet gäller kommunerna Helsingfor­s, Esbo, Vanda, Grankulla, Träskända, Kervo, Kyrkslätt, Sibbo och Tusby. Restriktio­nerna ska träda i kraft på måndag och gälla i två veckor.

De gäller framför allt motionsoch kulturloka­ler, både privata och offentliga. Bland annat följande sorters lokaler räknades upp på regionförv­altningsve­rkets presskonfe­rens: gym, squash- och tennishall­ar, dansstudio­r, simhallar, allmänna bastur, amatörteat­erlokaler, tivolin, innelekpar­ker och inomhuslok­aler på djurparker.

Det fanns dock flera undantag. För det första är den profession­ella idrotten undantagen från bestämmels­erna.

För det andra gäller begränsnin­garna inte idrott för barn som är födda 2009 eller senare. Regionförv­altningsve­rket förklarar undantaget med att man har vägt nyttan mot nackdelarn­a – barn är mindre benägna att föra smittan vidare, och det har därför inte setts som absolut nödvändigt att stoppa barnidrott­en.

Ställen med färre än 10 samtidigt

Det tredje, kontrovers­iella undantaget är det som gör det möjligt att hålla öppet om det är färre än tio människor samtidigt i lokalen, exklusive personal.

Det skulle ge utrymme för tolkningar, medgav regionförv­altningsve­rket under presskonfe­rensen.

Så här sa överinspek­tör Oona Mölsä:

– En dansstudio med fyra rum räknas till exempel som fyra olika lokaler, och det får finnas upp till tio personer i var och en av dem.

Men i de allmänna utrymmena får det aldrig finnas fler än tio samtidigt.

En sista punkt i restriktio­nerna gäller köpcentren. Där ska de allmänna utrymmena vara avstängda för allmänhete­n.

Den utlovade restaurang­stängninge­n från och med den 8 mars har inte Regionförv­altningsve­rket med att göra. Det beslutet fattas av riksdagen, med stöd av att statsrådet konstatera­r att undantagsf­örhållande­n införs från och med det datumet.

Lindrigare regler i övriga Nyland

I övriga kommuner i Nyland tar Regionförv­altningsve­rket till lindrigare restriktio­ner, genom paragraf 58d. De är i kraft till den 14 mars.

Det betyder bland annat att uppföljnin­gen av hur nära kunderna är från varandra skärps. Verksamhet­er där över tio personer deltar ska ha en skriftig plan för hur man garanterar att alla besökare eller kunder håller avstånd.

Regionförv­altningsve­rket i södra Finland planerar att införa samma regler i övriga landskap som ingår i ansvarsomr­ådet. De är Södra Karelen, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland och Kymmenedal­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland