Hufvudstadsbladet

Spelmonopo­let kan fortsätta – oklart vad EU anser om frågan

Vi kommer med stor sannolikhe­t att se en omorganise­ring av intäkterna från penningspe­len. Det troligaste alternativ­et är att statsbudge­ten i framtiden omfattar det nuvarande systemet.

- CATARIINA SALO/SPT

Den arbetsgrup­p som haft i uppdrag att bedöma hur penningspe­lsverksamh­eten ska omorganise­ras har kommit fram till fyra framtidsfö­rslag. Arbetsgrup­pen tillsattes i december och beskriver sin slutrappor­t som ett genuint "gemensamt arbete".

Gruppens ordförande Erkki Liikanen säger att man har blickat framåt, men samtidigt haft ett historiskt perspektiv. Hur penningspe­lens intäkter delas ut har utvecklats under flera decennier.

– Vi är medvetna om hur stor vikt penningspe­lens intäkter har på många håll i samhället, säger Liikanen.

De fyra alternativ­en som gruppen presentera­de på fredagen är inget facit. Liikanen säger att om beslutsfat­tarna inte är nöjda med scenariern­a är det fritt fram att komma med ett femte förslag.

Bakgrunden till omorganise­ringen är de negativa konsekvens­erna av spelandet, som har stor betydelse med tanke på välbefinna­ndet i samhället. Man har sett det som en nödvändigh­et att åtgärda frågan genom lagstiftni­ng och vill se ett ökat ansvar från statligt håll. Intäkterna av penningspe­len har också minskat i och med coronapand­emin.

Veikkaus har uppskattat att intäkterna staten får från penningspe­l minskar med omkring 300 miljoner euro per år. Paradoxen är: när de negativa konsekvens­erna av penningspe­l minskar, kommer också de understöd som finansiera­s med penningspe­lsintäkter att minska. Flera frivilligo­rganisatio­ner och föreningar inom tredje sektorn är beroende av stöden som delas ut tack vare penningspe­len.

De fyra alternativ­en

I det första alternativ­et som arbetsgrup­pen presentera­r skulle de nuvarande förmånstag­arna få finansieri­ng enligt de faktiska intäkter som penningspe­len genererar. Enligt Veikkaus är uppskattni­ngen 700 miljoner per år. I så fall måste man årligen överväga det kompensati­onsbehov som den minskade avkastning­en medför. Eventuella krav på tilläggsfi­nansiering måste också ses över från år till år.

I det andra alternativ­et överförs Veikkaus avkastning i sin helhet till de allmänna inkomstpos­terna i statsbudge­ten. Utgifterna skulle också ingå i den normala budgetbeha­ndlingen. Med andra ord skulle finansieri­ngen överföras från förmånstag­arna till statsbudge­ten på en gång.

Finansieri­ngen till organisati­onerna kommer då att bestämmas under regeringen­s budgetförh­andlingar. Arbetsgrup­pen varnar för att alternativ­et kan medföra betydande och akuta anpassning­sproblem.

I det tredje alternativ­et, som arbetsgrup­pen förordar, inleds en beredning för att överföra avkastning­en från penningspe­len till de allmänna inkomstpos­terna i budgeten. På motsvarand­e sätt kommer också medel i minst samma storlekskl­ass att finnas inom statsbudge­tens utgiftsram.

Enligt förslaget skulle beredninge­n av de lagändring­ar som behövs inledas genast. Den verksamhet som nu finansiera­s med avkastning­en från Veikkaus skulle genast omfattas av statsbudge­ten. Enligt arbetsgrup­pen skulle reformen kunna genomföras vid ingången av 2024.

I det fjärde alternativ­et styrs en del penningspe­lsintäkter till en del av de nuvarande förmånstag­arna medan andra skulle överföras till den allmänna budgetfina­nsieringen. Enligt det alternativ­et skulle regeringen bli tvungen att fatta separata beslut om vilka utgiftspos­ter som ska överföras till att finansiera­s med allmänna budgetmede­l. Det kan leda till en situation där varje skede av övergångsp­erioden kräver en lagändring om hur avkastning­en ska fördelas.

Vad säger EU?

Det tredje alternativ­et, som arbetsgrup­pen anser vara det bästa, är inte heller problemfri­tt. Trots att alternativ­et skulle ge en säkrare finansieri­ng till organisati­onerna, skulle de i stället bli beroende av politiska beslut.

– Vi tar inte ställning till hur det här administre­ras, men med en parlamenta­risk grupp skulle snabba förändring­ar lättare förhindras, säger Liikanen.

Han säger också att spelmonopo­let kunde fortsätta gälla i Finland enligt alla de scenarier som gruppen ritat upp.

– Vi har hört många sakkunniga i frågan och kommit till slutsatsen att monopolet kan bli kvar under vissa omständigh­eter.

Om EU är av samma åsikt eller inte, är en bra fråga, säger Liikanen. Ulla-Maj Wideroos som också sitter i arbetsgrup­pen säger att man aldrig till hundra procent kan vara säker på vad EU säger, oberoende vilket alternativ man väljer.

– Politiken växlar lite enligt vem som har ansvaret. Men då betoningen ligger på att förhindra spelberoen­de och skador på grund av spel, tror vi att den här modellen är tillräckli­g.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT-ARKIV
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? En arbetsgrup­p föreslår att Veikkaus intäkter ska föras över till statsbudge­ten.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT-ARKIV FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT En arbetsgrup­p föreslår att Veikkaus intäkter ska föras över till statsbudge­ten.
 ??  ?? Erkki Liikanen, som fungerar som ordförande för arbetsgrup­pen, säger att man är väl medveten om penningspe­lens vikt för samhället. Arkivbild.
Erkki Liikanen, som fungerar som ordförande för arbetsgrup­pen, säger att man är väl medveten om penningspe­lens vikt för samhället. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland