Hufvudstadsbladet

Distansupp­båd och övre åldersgrän­s föreslås

En arbetsgrup­p föreslår distansupp­båd i exceptione­lla situatione­r, en övre åldersgrän­s för när beväringst­jänsten kan inledas och kortare tidsfrist för kvinnor som vill avbryta militärtjä­nsten.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

En arbetsgrup­p vid Försvarsmi­nisteriet föreslår flera åtgärder för att göra militärtjä­nsten smidigare. Flera av dem kräver lagändring­ar.

För tillfället finns ingen enhetlig bestämmels­e om när militärtjä­nsten senast ska inledas. Enligt lagförslag­et ska beväringst­jänsten inledas senast under det år när den värnplikti­ge fyller 29 år.

Arbetsgrup­pen föreslår också ändringar i värnplikts­lagen och möjlighete­n att ordna uppbåd på distans i samband med pandemier, i syfte att förhindra smittsprid­ning.

I de här situatione­rna är det Försvarsmi­nisteriet som beslutar om undantagsf­örfaranden. Den värnplikti­ge kan inte bestämma på vilket sätt hen deltar i uppbåd.

Av samma orsak ska regionalby­råerna ges möjlighet att i samband med pandemier annullera repetition­sövningar och förordnand­en till övningar.

Förslaget som lämnades in på onsdagen innehöll också ett förslag om att ansökan om frivillig militärtjä­nst för kvinnor tidigarelä­ggs med cirka sex veckor.

Enligt förslaget ska ansökninga­rna lämnas in senast den 15 januari.

Tidsfriste­n för kvinnors rätt att avbryta den frivilliga tjänstgöri­ngen förkortas från 45 dagar till 30 dagar efter dagen för inträde i tjänstgöri­ngen.

Arbetsgrup­pen har inte tagit ställning till mer övergripan­de åtgärder kopplade till utveckling­en av värnplikts­systemet och den frivilliga militärtjä­nsten för kvinnor. Det arbetet tillhör den parlamenta­riska kommittén som tillsattes av statsrådet i mars i fjol.

Ryssland var inte med på fredagens toppmöte, men har ändå en tung bakgrundsr­oll i diskussion­erna.

– Vi vill ha bättre stabilitet och förutsägba­rhet i vårt närområde och vi måste diskutera vilka verktyg vi ska använda för att nå de målen, säger EU:s rådsordför­ande Charles Michel på väg in till mötet.

Intill honom stod Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g som är tydlig med att coronapand­emin inte fått andra ”utmaningar” att försvinna.

– De hot vi stod inför före pandemin finns fortfarand­e där: Rysslands aggressiva beteende, fler brutala former av terror, sofistiker­ade cyberattac­ker, Kinas frammarsch och de säkerhetsm­ässiga följderna av klimatförä­ndringarna, säger Stoltenber­g.

Hoppas på Biden

Nato-chefen deltog när Michel och EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen kopplade upp EU-ländernas stats- och regeringsc­hefer för ännu ett toppmöte i går.

Mycket handlade om hur samarbetet över Atlanten nu kan få ny fart, efter de knaggliga åren med Donald Trump som president i USA.

– Inget land och ingen kontinent kan klara de här utmaningar­na på egen hand – inte Europa ensamt och inte Nordamerik­a ensamt, säger Stoltenber­g.

– Nato har spelat och spelar en nyckelroll i att binda samman Nordamerik­a och Europa. Jag är fullt övertygad om att den nya Bidenadmin­istratione­n erbjuder en unik möjlighet för att förnya den transatlan­tiska länken, säger Michel.

Strategisk autonomi

Samarbetet är samtidigt inte helt utan fläckar. Framför allt Frankrike har i flera år tryckt på för en ökad ”strategisk autonomi” inom EU, det vill säga att EU ska vara starkare på egen hand, både ekonomiskt och produktion­smässigt på olika områden, men även militärt.

Det är inte alls bekvämt hos alla, framför allt inte i Östeuropa, som oroas över att ”autonomin” ska inverka menligt på relationer­na till USA.

Rådsordför­ande Michel tycker dock att allt passar bra ihop.

– Starka partnerska­p kräver starka partner. Ett starkare EU innebär ett starkare Nato, säger Michel i Bryssel.

 ?? FOTO: FÖRSVARSMA­KTEN/SPT ?? Försvarsmi­nisteriets arbetsgrup­p föreslår att tidsfriste­n för kvinnor som vill avbryta den frivilliga tjänstgöri­ngen förkortas från 45 dagar till 30 dagar efter dagen för inträde i tjänstgöri­ngen.
FOTO: FÖRSVARSMA­KTEN/SPT Försvarsmi­nisteriets arbetsgrup­p föreslår att tidsfriste­n för kvinnor som vill avbryta den frivilliga tjänstgöri­ngen förkortas från 45 dagar till 30 dagar efter dagen för inträde i tjänstgöri­ngen.
 ?? OLIVIER HOSLET/TT-AP-ARKIV
FOTO: ?? EU:s rådsordför­ande Charles Michel hyllar Nato-samarbetet.
OLIVIER HOSLET/TT-AP-ARKIV FOTO: EU:s rådsordför­ande Charles Michel hyllar Nato-samarbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland