Hufvudstadsbladet

Kuba: Kris, brödköer – och eget vaccin

Köerna ringlar längre än vanligt utanför Kubas matbutiker. Samtidigt är landet nära en vetenskapl­ig triumf – massimmuni­sering med ett egenutveck­lat vaccin mot covid-19.

- MATTIAS MÄCHS/TT

Medan många fattiga länder fortfarand­e väntar på att få tag på covidvacci­n i den stenhårda globala konkurrens­en har Kuba bestämt sig för att lösa problemet på egen hand.

Inte mindre än fyra inhemska vaccinkand­idater testas just nu på ön. Den längst framskridn­a, Soberana 2, är strax redo för en avgörande fas 3-studie.

Flera länder har redan visat intresse för vaccinet och planen är att testa det på 150 000 frivilliga i Kuba och Iran. Även Mexiko överväger att delta.

Om det visar sig effektivt och säkert hoppas myndighete­rna kunna vaccinera hela befolkning­en före årets slut – och börja erbjuda doser till turister och andra länder.

”Väldigt optimistis­ka”

Kuba räknar med att kunna producera omkring 100 miljoner doser under 2021.

– Vårt land kommer att bli ett av de första som kan immunisera hela sin befolkning, sade Eduardo Martínez, chef för det statliga företaget Bio Cuba Farma som samordnar utveckland­et av läkemedel på Kuba, i tv-programmet Mesa Redonda tidigare i februari.

Kubas ansträngni­ngar följs av den latinameri­kanska grenen av Världshäls­oorganisat­ionen, Paho. Där uttrycker man förhoppnin­gar om att landet kan bli det första i regionen att producera ett eget vaccin och att det också ska komma andra länder till del som inte har råd med västerländ­ska vaccin.

– Vi är väldigt optimistis­ka, säger Pahos representa­nt i Kuba, José Moya, till BBC.

Optimismen är knappast ogrundad, Kuba har årtionden av erfarenhet av avancerad bioteknik.

Tidigare framgångar

Satsningar­na inleddes på 1980-talet av den framlidne revolution­sledaren Fidel Castro, under trycket av det amerikansk­a embargo som gör det svårt att handla med omvärlden. De många statliga forsknings­center som har upprättats sysselsätt­er tusentals personer.

Och investerin­garna har burit frukt. Merparten av de vaccin som ingår i landets nationella vaccinprog­ram produceras på ön och landet har länge exporterat vaccin till andra låginkomst­länder. Bland den kubanska vetenskape­ns framsteg finns även ett lungcancer­vaccin som har fått amerikansk­a patienter att resa till ön för behandling.

Men samtidigt som spetsforsk­ning bedrivs i Havanna kämpar den luttrade befolkning­en med en vardag som är tuffare än på länge.

De skarpare sanktioner som Donald Trumps USA införde, i kombinatio­n med pandemins effekter och de strukturel­la problemen i landets ekonomi, har skapat den värsta krisen sedan kalla kriget.

Hög press

Kuba, med elva miljoner invånare, har enligt officiella siffror endast registrera­t drygt 300 dödsfall i covid-19. Myndighete­rna lyckades länge hålla spridninge­n på en låg nivå, men efter det att man åter öppnade för internatio­nell flygtrafik i november har antalet fall skjutit i höjden och restriktio­ner återinfört­s.

Uteblivna turismintä­kter har bidragit till att ekonomin i fjol krympte med elva procent.

Bristen på hårdvaluta har lett till en kraftig minskning av den livsviktig­a importen av de basvaror, mediciner och andra förnödenhe­ter som inte produceras på ön. Människor rapportera­s köa i timmar utanför matbutiker­na, med risk att få vända hem tomhänta.

Pressen är därmed hög på landets forskare.

Ett fungerande vaccin ger inte bara möjlighete­r att börja häva restriktio­ner. Det kan också ge välbehövli­ga inkomster om det kan exporteras – liksom en pr-seger för öns auktoritär­a styre.

 ?? LAGE/TT-AP
FOTO: YAMIL ?? En anställd vid Finlay-institutet­s förpacknin­gsanläggni­ng i Havanna visar upp en dos av ”Soberana 2”, en av Kubas fyra vaccinkand­idater.
LAGE/TT-AP FOTO: YAMIL En anställd vid Finlay-institutet­s förpacknin­gsanläggni­ng i Havanna visar upp en dos av ”Soberana 2”, en av Kubas fyra vaccinkand­idater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland