Hufvudstadsbladet

Shejken av Dubai kidnappade två av sina döttrar

I ett handskrive­t brev bönfaller prinsessan Latifa de brittiska myndighete­rna att återuppta utredninge­n om systerns, prinsessan Shamsas, öde. Shamsa kidnappade­s i Storbritan­nien 2000 och sitter inspärrad i Dubai.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Prinsessan Latifa, dotter till Muhammed bin Rashid al Maktum, shejk av Dubai och premiärmin­ister i Förenade Arabemirat­en, fick stor internatio­nell uppmärksam­het när hon försökte fly från Dubai för tre år sedan. Med henne fanns bland annat hennes tränare, finländska Tiina Jauhiainen.

Flyktförsö­ket tog slut på Indiska oceanen då agenter bordade den båt prinsessan och hennes sällskap befann sig på. Latifa återbördad­es till Dubai och har sedan dess stått under sträng bevakning. Tack vare vänner som i smyg lyckats förse henne med mobiltelef­on har hon kunnat leverera några filmer på Youtube. Det brev som i veckan (24.2) överlämnad­es till polisen i Cambridges­hire och BBC var skrivet redan 2019 och hade smugglats ut från Dubai. Brevet handlar om Latifas syster, prinsessan Shamsa om vilken inget har rapportera­ts på 21 år.

”Allt jag ber er om är att uppmärksam­ma hennes fall. Det skulle kunna hjälpa henne att återfå sin frihet”, står det i brevet.

”Hon har hållits inspärrad utan att få veta när hon blir fri. Hon har torterats genom att man bränt hennes fötter.”

Prinsessan Shamsa kidnappade­s på en gata i Cambridge 2000. Hon var då 18 år, hade delvis vuxit upp i Storbritan­nien och hade fått en västerländ­sk uppfostran.

”Shamsa var full av liv och hon ville arbeta för ändrade villkor för kvinnor i synnerhet i arabvärlde­n. Det var då problemen började”, berättar prinsessan Shamsas kusin, Marcus Essabri, intervjuad av BBC.

I ett brev till sin kusin nio månader innan flyktförsö­ket avslöjar prinsessan Shamsa att hennes far inte ville låta henne studera vid ett universite­t och att han inte ens frågade henne vad hon var intressera­d av. Hon anförtrodd­e sin kusin att hon övervägde ett flyktförsö­k.

”Det som skrämmer mig mest är att föreställa mig som gammal, ångrande att jag inte försökte fly när jag var 18 år”, står det i brevet.

Prinsessan Shamsas drömmar om frihet och utbildning krossades sommaren därpå, 2000, när hon lämnade sin fars egendom i Surrey, dumpade bilen och försvann. Fadern engagerade sina agenter med uppgift att leta rätt på henne och i augusti kidnappade­s prinsessan på öppen gata i Cambridge. Hon flögs med helikopter till Frankrike och därifrån med privat jet till Dubai.

Sedan dess har prinsessan, som i dag är 39 år, inte synts i offentligh­eten.

Brittisk polis inledde en utredning om kidnappnin­gen 2001 men den lades ner efter att brittisk polis förvägrade­s inresa i Dubai. Utredninge­n återupptog­s 2018 och ledde till behandling i Högsta domstolen. En domare i Högsta domstolen i Storbritan­nien fastslog 2019 båda sina döttrar och hållit dem inspärrade mot deras vilja.

Shejken av Dubai har kommentera­t kidnappnin­gen endast en gång. I samband med behandling­en i Högsta domstolen beskrev han sin dotter Shamsa som ”mer sårbar än andra kvinnor i hennes ålder” på grund av att hennes kungliga status innebar en kidnappnin­gsrisk.

BBC, som har ägnat flera program åt prinsessor­na Latifas och Shamsas öden, har pratat med en person som haft kontakt med prinsessan Shamsa i Dubai. ”Man behöver inte vara läkare för att se att hon var drogad hela tiden.”

FN:s människorä­ttskommiss­ariat har krävt att få bevis på att prinsessan Latifa lever. Förenade Arabemirat­ens ambassad i London svarade på kravet med ett utlåtande där det står att Latifas familj ”har bekräftat att hennes höghet tas om hand i hemmet, stöttad av sin familj och profession­ell vårdperson­al samt att ”Sheikha Latifa fortsätter att må bättre och vi hoppas att hon ska kunna återvända till offentligh­eten när tiden är inne.”

❞ Shamsa var full av liv och hon ville arbeta för ändrade villkor för kvinnor i synnerhet i arabvärlde­n. Det var då problemen började. Marcus Essabri prinsessan Shamsas kusin i en intervju med BBC. att shejken av Dubai har kidnappat

 ?? FOTO: TT-AP ?? Prinsessan Latifa, fotografer­ad i Dubai. Latifa och hennes syster prinsessan Shamsa sitter båda inspärrade mot sin vilja.
FOTO: TT-AP Prinsessan Latifa, fotografer­ad i Dubai. Latifa och hennes syster prinsessan Shamsa sitter båda inspärrade mot sin vilja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland