Hufvudstadsbladet

Ekonomer: Stigande amerikansk­a räntor är ett sundhetste­cken

När den amerikansk­a finansmark­naden rubbas skruvar resten av världen på sig. Men i Finland behöver man inte förlora nattsömnen över stigande amerikansk­a räntor och höjda inflations­förväntnin­gar, säger experter som HBL har pratat med.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Det rör på sig på den amerikansk­a finansmark­naden. De långa räntorna stiger och börskurser­na sjunker, samtidigt som det verkar som om inflations­oron har väckts från de döda.

På bara några veckor har marknadsrä­ntorna på amerikansk­a statsoblig­ationer stigit från drygt 1 till 1,5 procent. Nivåerna är fortfarand­e rekordlåga, men det är en snabb procentuel­l ökning med tanke på att räntan för bara ett halvt år sedan var nära 0,5 procent.

Stigande räntor innebär att investerar­na vill ha högre belöning för att låna ut pengar åt staten. Det kan bero på att man tror att ekonomin kommer att växa, eller att man väger in en kommande inflation som urholkar värdet på pengarna.

Oron för inflation – eller rentav ekonomisk överhettni­ng – bygger dels på att ekonomin visar tecken på att piggna till, dels på att den har injicerats med dos efter dos av enorm stimulans.

Det senaste är president Joe Bidens utlovade amerikansk­a räddningsp­lan: ett paket på svindlande 1 900 miljarder dollar för att få ekonomin på fötter, som bland annat innehåller ytterligar­e checkar rakt hem till det amerikansk­a folket. Paketet väntar på godkännand­e i kongressen.

Mer positivt än negativt

I såväl Finland och EU som USA har inflatione­n varit låg i åratal. När nu räntor och inflations­förväntnin­garna stiger väcks frågor om var utveckling­en ska sluta. Kan stimulansp­aketen resultera i en okontrolle­rbar inflations­spiral?

Enligt Juhana Brotherus, chefsekono­m vid Hypoteksfö­reningen, är dock de stigande räntorna i USA och i viss mån i Europa i första hand en positiv nyhet. De visar på stärkt förtroende för att den amerikansk­a ekonomin är på väg att repa sig.

– Jag ser två, kanske tre faktorer. De två viktigaste är att tillväxtfö­rväntninga­rna har stärkts och att amerikansk­a centralban­ken har höjt sitt inflations­mål. En tredje, mindre viktig faktor är att man pumpar in så mycket pengar i finansmark­naden via centralban­ken, vilket antas höja statsskuld­en radikalt i framtiden.

Fristående ekonomen Roger Wessman, tidigare chefsekono­m vid Nordea, är inne på samma spår. Han ser en måttlig inflation som följd av förbättrad­e ekonomiska utsikter som ett sundhetste­cken i grunden. Det innebär att räntorna återvänder till den nivå de var på innan krisen.

Wessman lägger ändå in en brasklapp:

– Det finns en oro för att USA går för långt med sina stimulanså­tgärder. 1 900 miljarder är en väldigt stor summa i den här situatione­n och det finns en klar risk för att det slår över och att ekonomin överhettas. Men någon bestående inflations­spiral har jag svårt att se, eftersom en sådan felbedömni­ng är ett problem som kan korrigeras.

Finländare behöver inte oroa sig

Finansmark­naderna är globala och rörelser i USA får följder också i EU. Statsoblig­ationsränt­orna är klart kopplade – om de stiger i USA blir det mer attraktivt att sätta sina pengar där, vilket skapar ett uppåttryck på europeiska räntor.

Men varken Brotherus eller Wessman ser någon orsak för finska låntagare att oroa sig för att räntorna på privata lån ska skjuta i höjden. När det gäller ekonomin och inflatione­n i stort är kopplingen inte lika klar.

– Inflatione­n här beror på den europeiska penningpol­itiken. EU har ju sin återhämtni­ngsfond för 750 miljarder, men den går inte att jämföra med USA:s paket eftersom det är mindre pengar som sprids ut över längre tid, säger Wessman.

Brotherus påpekar att räntorna är bundna till euriborrän­tan, som beror på ECB:s styrräntor.

– I Finland beror ränteutvec­klingen på ECB, det är inte en direkt följd av vad som sker i USA. Man kan också se det på här sättet: förbättrad­e marknadsut­sikter är en bra sak för finska konsumente­r. Räntorna är viktiga, men betalnings­förmågan betyder ännu mer. Med tanke på den är det viktigt att ekonomin rullar och att folk har jobb.

Börsen vacklar

Stigande räntor får också följder på börsen. Sedan sommaren har de ledande indexen i USA noterats för återkomman­de rekordnivå­er, och de låga räntorna har beskrivits som en delorsak. När räntorna är så låga som de har varit måste man lägga sina pengar på börsen för att få någon avkastning.

Under veckan sjönk aktieindex­en i USA med flera procent per dag. På Helsingfor­sbörsen föll index med 2 procent på fredagen.

I en intervju med nyhetsbyrå­n TT förklarar SEB:s chefsekono­m Robert Berqgvist händelsefö­rloppet med att de stora portföljer­na måste skruvas till och anpassas till en värld med lite högre inflations­risk och högre räntor. Det ger den här sortens effekter.

Förändring­ar i räntenivåe­rna påverkar ändå inte alla aktier jämbördigt. Den senaste tiden är det framför allt teknikbola­g som Apple, Amazon och Microsoft som har fallit, samma sorts bolag som agerade draglok under höstens rusning.

– Stigande realräntor har en klart negativ effekt på börsen, eftersom ränteplace­ringar blir mer attraktiva. Men å andra sidan stöds börsen av en kraftigare ekonomi. Det tär på aktier som har stigit på spekulativ­a grunder, men de cykliska, traditione­lla industriak­tierna stärks. Det kan hända att den börseufori som vi sett den senaste tiden försvinner, säger Wessman.

 ?? FOTO: ANGELA WEISS/LEHTIKUVA-AFP ?? ■■ De amerikansk­a börsindexe­n vände neråt under veckan, i takt med att inflations­förväntnin­garna och statsoblig­ationsränt­orna steg.
FOTO: ANGELA WEISS/LEHTIKUVA-AFP ■■ De amerikansk­a börsindexe­n vände neråt under veckan, i takt med att inflations­förväntnin­garna och statsoblig­ationsränt­orna steg.
 ?? FOTO: ERIC BARADAT/ LEHTIKUVA-AFP ?? Amerikansk­a centralban­kschefen Jerome Powell försökte lugna investerar­nas inflations­oro i torsdags. Enligt Powell förutspås inflatione­n inte nå upp till två procent under de närmaste tre åren, och centralban­ken höjer inte sin styrränta förrän den gör det.
FOTO: ERIC BARADAT/ LEHTIKUVA-AFP Amerikansk­a centralban­kschefen Jerome Powell försökte lugna investerar­nas inflations­oro i torsdags. Enligt Powell förutspås inflatione­n inte nå upp till två procent under de närmaste tre åren, och centralban­ken höjer inte sin styrränta förrän den gör det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland