Hufvudstadsbladet

Skall försvaret finansiera­s med Veikkaus penningspe­l?

-

VEIKKAUS HBL går till kraftig attack mot det inhemska penningspe­landet och hur det är organisera­t, i en synnerlige­n ensidig ledare (HBL 20.2). Det sammanslag­na spelbolage­t Veikkaus utmålas som ett manipulera­nde monster som suger ut den sista musten ur sina kunder och organisati­onerna som beviljas bidrag från överskotte­t får en stämpel närmast som brottsling­ar. Ledaren antyder att allt detta dessutom sker totalt utan någon som helst kontroll.

Enligt en befolkning­sundersökn­ing gjord 2019 har 3 procent av finländarn­a ett penningspe­lproblem. Av dem har cirka hälften, det vill säga 52 000 personer, ett sannolikt spelberoen­de. Spelproble­m förekommer i alla socioekono­miska klasser, dock så att låg utbildning, arbetslösh­et och andra problem ökar risken. Det är alltså inte frågan om ”hundratuse­ntals” låginkomst­tagare, som ledaren låter påskina. Dock en ansenlig mängd i alla fall. Det är klart att vi inte kan blunda för problemet som spelberoen­de för med sig. Fler åtgärder måste vidtas och det positiva i debatten som nu förs, är att problemet blivit mer synligt. Även om vissa kretsar har diskuterat spelberoen­de en längre tid, är diskussion­en inte alls lika utbredd som den om alkoholell­er drogberoen­de.

Mängden personer med spelproble­m är knappast ett resultat av hur vi organisera­t penningspe­lverksamhe­ten i vårt land. Som känt har vi ett spelmonopo­l som i och för sig hela tiden naggas i kanterna av utländska nätspelsid­or. Det är också möjligt att man i det sammanslag­na Veikkaus inte innehaft den rätta kompetense­n i hur man för en ansvarsful­l marknadsfö­ring av penningspe­l som, till skillnad från den mer bekanta lotteriver­ksamheten, förr sköttes av Penningaut­omatföreni­ngen.

Jag är benägen att ifrågasätt­a vilken specialkom­petens Social- och hälsovårds­ministerie­t har när det gäller styrningen av ett bolag som idkar penningspe­l. Helt säkert har ministerie­t en god kännedom om hur man kan motverka spelproble­m. Det kunde tvärtom vara skadligt om en övervakand­e myndighet samtidigt skall styra bolaget och motverka problem det medför. Senast då övervakar man verkligen sig själv och självöverv­akning brukar sällan fungera. Vettigare är det att sätta upp riktlinjer för marknadsfö­ring och spelens tillgängli­ghet, som sedan efterföljs av Veikkaus.

Ledarartik­eln tog en stark ståndpunkt mot finansieri­ng av organisati­oner inom hälsa, kultur, konst och idrott genom överskotte­t av penningspe­l. Det som är gemensamt för mottagarna är att det till stor del handlar om icke-lagstadgad verksamhet. En del av dessa har för övrigt själva varit med om att starta penningspe­lverksamhe­ten för nästan hundra år sedan. Överskotte­t har sedan dess fördelats under en stark översyn från statliga myndighete­r och finansiera­t en del av – inte hela – mottagarna­s verksamhet.

Om överskotte­t kanalisera­des in i statsbudge­ten skulle man också börja finansiera lagstadgad verksamhet med det. Finansmini­steriets plånbok känner inte till gränser för varifrån medlen kommer. I en sådan värld skulle Finland finansiera en del av sitt försvar, polisväsen­de och statsledni­ngens löner med intäkter från ”hasardspel”. Skulle det vara bättre och hjälper det dem med spelproble­m? Sannolikt inte.

KRISTIAN REHNSTRÖM Vanda

SVAR Kristian Rehnström läser tyvärr in en hel del som inte står i ledaren – och tycks bortse från dess budskap. I en omfattande serie utredninga­r om penningspe­l och spelproble­m konstatera­r Konsumento­ch konkurrens­verket att skadorna skulle förebyggas bättre ifall Veikkaus intäkter överfördes till statsbudge­ten och ägarstyrni­ngen till Social- och hälsovårds­ministerie­t. Därmed kunde man kapa kopplingen mellan tillsyn och förmånstag­are, som sitter i Veikkaus styrelse och förvaltnin­gsråd samt i delegation­en för penningspe­lsärenden vid Inrikesmin­isteriet. Den finländska vardagen är pepprad med penningspe­l och spelreklam. Apparaten är optimerad för att framkalla spellust och -beroende. Spelproble­m är ett resultat av tillgängli­ghet, synlighet och marknadsfö­ring. Drömmen om stora vinster tutas ut i livsmedels­affärer, kiosker, krogar, på bensinstat­ioner, i nyheter, på sociala medier och via sponsorver­ksamhet. Spelmonopo­lets existensbe­rättigande är att förebygga spelberoen­de – men i nuläget beskattar anti-Robin Hood-maskinen de socioekono­miskt utsatta.

Varje styrsystem måste väga för- och nackdelar. KKV rekommende­rar att vi minimerar den inbyggda intresseko­nflikten. Därtill behöver åtgärderna följas upp, bland annat så att man öppnar speldata för forskare. Att trygga en stabil stödnivå är statens uppgift, liksom att värna om de hundratuse­ntals anhöriga som drabbas av familjemed­lemmars spelproble­m.

TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland