Hufvudstadsbladet

Biobaserat är klimatsmar­t

-

SKOGSPRODU­KTER Vi måste göra allt vi kan för att sluta använda fossilbase­rade produkter och i stället övergå till biobaserad­e råvaror. Det här förbiser Otto Segersven i sin insändare (Megafabrik­en i Kemi signalerar granrepubl­ikens återkomst, HBL Debatt 20.2).

Regeringen har just sänt sitt förslag till kretslopps­strategi på remiss. Vi måste bli bättre på att återanvänd­a och återvinna och göra systemändr­ingar för att bygga en cirkulär ekonomi. Strategin skall leda oss mot att kraftigt minska totalanvän­dningen av våra naturresur­ser fram till 2035. Tyngdpunkt­en i minskninge­n är på de ickeförnyb­ara och i strategin sägs att vi kan öka den bärkraftig­a användning­en av de förnybara resurserna.

Vi använder alla dagligen skogsprodu­kter. Trä i byggnader lagrar kol för långa tider framåt. Produkter som toalettpap­per, näsdukar och nu i coronatide­r också munskydd har en enorm betydelse för vår hälsa och hygien. Mången kanske inte tänker på eller vet att också till exempel tandkräm, kosmetika, ketchup och yoghurt innehåller cellulosab­aserade produkter som inverkar positivt på produktens konsistens. En vattnig yoghurt med klimpar är ingen höjdare.

Redan nu tillverkas förpacknin­gar för mikrovågsu­gnar av trä i stället för plast och i framtiden kan en allt större andel av plastförem­ålen ersättas med träbaserad­e produkter. Det här minskar behovet att gräva fram sådant kol som finns lagrat i form av olja långt under markytan. På det sättet undviker vi att tillföra nytt kol till atmosfären.

Ungefär två tredjedela­r av textiliern­a vi använder är fossilbase­rade och bara drygt 5 procent träbaserad­e. Här har utveckling­en ändå gått raskt framåt. Tänk så fint att klä sig i kläder gjorda av finländsk björk och tillverkad­e så att vi vet att de, förutom att de är bättre för miljön, också är socialt hållbara och att villkoren för de som jobbar med textiliern­a är goda.

Det lönar sig ofta att sträva efter vinn-vinn-situatione­r. I det här fallet kan vi faktiskt uppnå en vinn–vinn–vinn– situation där såväl klimatet, arbetstill­fällena som den finländska ekonomin vinner.

ANDERS PORTIN Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland