Hufvudstadsbladet

Svårt tro att toapapper skulle bidra till katastrof

- JARL AHLBECK, Åbo

SKOGSBRUK Otto Segersven (HBL Debatt 20.2) anklagar De gröna för att ”gröntvätta verksamhet­en” när de godkänner den nya massafabri­ken i Kemi. Enligt honom står människan inför ett ”val mellan fortsatt överflödig konsumtion och en nedtrappni­ng av levnadsvan­or”.

Målet för angreppet är den nya massafabri­ken i Kemi som ”förvandlar Finlands skogar till granplanta­ger”. Produktern­a ”toalettpap­per och kartong” utgör alltså överflödig konsumtion (huvudråvar­an är dock tall, inte gran).

Toalettpap­per är förvisso överflödig­t, i sydliga länder används ofta endast en vattenkann­a och en tygtrasa. Men toalettpap­per görs även av returpappe­r, trots att det inte alltid är det mest miljövänli­ga då preparerin­gen av fibrerna kräver vatten, kemikalier och energi. Men lite svårt är det att tro att toalettpap­per gjort på 100 procent förnybar råvara skulle bidra till ”den kommande naturkatas­trofen”.

Toalettpap­per görs lyckligtvi­s inte av plast, men alternativ­et till kartongför­packningar är fossil plast. Endast en liten del av förpacknin­gsplasten kan återanvänd­as, den bästa slutproduk­ten är bränsle, den sämsta att plasten hamnar i naturen. Men av kartongen återanvänd­s 80 procent, den långfibrig­a cellulosan kan återanvänd­as några gånger innan den blir bränsle som är 100 procent förnybart. Visst kan man kritisera den massiva internetha­ndeln som kräver lätta och starka förpacknin­gar, men att specifikt angripa förpacknin­gskartonge­n som sparar energi verkar missriktat.

Segersven anklagar skogsindus­trin för att utrota naturens mångfald. Oron bör tas på allvar, men i synnerhet privata skogsägare är måna om att inte idka rovdrift på sin skog. Att avverka och plantera skog är i och för sig synnerlige­n bra verksamhet eftersom det är fråga om en förnybar resurs. Det kan givetvis bedrivas på många sätt. Det finns även olika certifieri­ngssystem, 85 procent av Finlands skog är certifiera­d enligt PEFC och 10 procent enligt det strängare systemet FSC som miljöorgan­isationern­a propagerar för.

Att ha tillräckli­gt stora sammanhäng­ande naturskydd­sområden är givetvis nödvändigt. Tillgängli­g statistik över skogens tillväxt visar att virket förvisso räcker till för den nya fabriken i Kemi, men knappast för några fler.

Vi måste även minnas att 26 miljoner kubikmeter skog per år tas som stockvirke och därigenom bestående binder koldioxid från luften. Dessutom fås tio miljoner kubikmeter hyggesrest­er som även utgör 100 procent förnybar energi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland