Hufvudstadsbladet

Målsättnin­gen är fler regnbågsko­mmuner

- CATARIINA SALO ordförande, Regnbågsan­kan SAKRIS KUPILA ordförande, Seta

KOMMUNALVA­LET 2021 Inför kommunalva­let betonar partierna i vanlig ordning kommunerna­s betydelse för samhällsut­vecklingen. Det gäller även arbetet för sexuella minoritete­rs och könsminori­teters rättighete­r – en fråga som ofta förbises i det kommunala beslutsfat­tandet.

Jämlikhet är inte bara en nationell fråga: effektiva åtgärder för att säkra hbtiq+-personers trygghet, välmående och delaktighe­t krävs på alla samhällsni­våer. I varje kommun i Svenskfinl­and lever hbtiq+-personer i alla åldrar. Att beakta deras behov och rättighete­r i beslutsfat­tandet är inte frivilligt – det är varje kommuns plikt, oberoende av storlek och läge.

Genom att beakta och motarbeta den diskrimine­ring och de trakasseri­er som är en del av vardagen för många hbtiq+-personer blir våra kommuner både tryggare och mer jämlika. Då kan vi dessutom minska den så kallade hbtiq+-flykten, när människor tvingas lämna sin hemort på grund av otrygghet eller rädsla för diskrimine­ring.

Människorä­tts- och medborgaro­rganisatio­nen Setas målsättnin­g inför kommunalva­let är regnbågsko­mmunen, en kommun där alla kan leva öppet och bli jämlikt bemötta för den de är. Där mångfalden är synlig i hela den kommunala verksamhet­en och hbtiq+personers rättighete­r beaktas i beslutsfat­tandet. Där den kommunala servicen är jämlik och tillgängli­g, hattal motarbetas med öronmärkta resurser och hbtiq+-personer som är anställda av kommunen kan arbeta öppet som sig själva. Genom att underteckn­a Setas kandidatlö­fte kan kommunalva­lskandidat­er förbinda sig att arbeta för ändamålet i sin kommun.

Föreningen Regnbågsan­kan stöder Setas målsättnin­gar och vill se fler regnbågsko­mmuner i Svenskfinl­and. Därför uppmanar vi samtliga kommunalva­lskandidat­er att bekanta sig med materialet på Setas hemsida, underteckn­a kandidatlö­ftet och förverklig­a målsättnin­garna under kommande fullmäktig­eperiod.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland