Hufvudstadsbladet

Niskanens oro inför VM-premiär – ”Blir helt annorlunda”

Värmen bekymrar Iivo Niskanen inför hans VM-premiär i skiathlon.

- MARCUS LINDQVIST

För två år sedan var Iivo Niskanen fyra i skiathlon i VM i Seefeld – en olycklig kollision kostade honom antagligen en medalj. Men han är osäker på sina chanser inför skiathlonl­oppet i VM i Obersdorf.

– Värmen har inverkat ganska mycket på hur det känns. I synnerhet fristil är annorlunda när man plöjer fram med snösörja upp till vaderna, säger Niskanen.

Både i OS i Pyeongchan­g 2018 och i VM i Seefeld 2019 stod Niskanen för en uppvisning under den klassiska sträckan. Men han lovar inte en likadan show i Oberstdorf.

– Det är lite onödigt att fundera ut någon taktik i förväg. Det kommer att inverka väldigt mycket hur skidorna fungerar. Taktiken utformas under tävlingens gång, säger han.

Värmen har gjort att skidspåren varit mjuka. Det i kombinerat med en brutal banprofil kommer med all sannolikhe­t att göra fristilsst­räckan exceptione­llt tung och utslagsgiv­ande.

– Det blir tekniskt sett en helt annorlunda prestation om snön är lös. Farten sjunker och det blir att köra med kuokka (växel fyra) i fristil och saxning i klassisk stil, säger Niskanen.

Han räknar med att den stora uppförsbac­ken under det 3,75 km långa skatevarve­t tar cirka fyra minuter. Det blir inte utförsback­e direkt utan man måste fortsätta att trampa fart ovanpå backkrönet.

– Lättbyggda skidåkare kommer att klara sig bra, som inte sjunker in i snön, såna som Sjur Røthe och Simen Hegstad Krüger, säger Niskanen, som själv är en av de mer tungbyggda skidåkarna i VM.

Landslagen har intensivt testat skidor under de senaste dagarna. Det finns också alternativ­et att låna ett par skidor av någon lagkamrat om de fungerar bättre. Tidigare i februari vann Niskanen FM-guld med Perttu Hyvärinens skidor.

– Vädret har varit stabilt, så det har funnits tid att testa och leta fram de bästa skidorna i min egen arsenal.

Niskanen har främst siktet inställt på 50 km nästa helg. För en vecka sedan talade han om att hitta ett snäpp till.

– Känns som att jag tappat det snäppet. Jag försöker få ett snäpp till nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland