Hufvudstadsbladet

Johaug: Det är inte bara att hämta guld

Kan någon hota Therese Johaug i VM? – Utifrån mina tävlingar tror jag nog att Ebba är den starkaste, säger hon.

- TT

Under lördagen gör Therese Johaug entré på skid-VM i Oberstdorf på damernas 15 kilometer skiathlon, 7,5 kilometer i klassisk stil och 7,5 kilometer i fri stil.

Under VM i Seefeld för två år sedan vann Johaug på samtliga tre distanser som hon ställde upp i individuel­lt. På presskonfe­rensen i Tyskland dagen före tävlingen fick Johaug en fråga apropå hennes favoritska­p och apropå att den svenska sprintstjä­rnan Linn Svahn missade medalj på VM:s premiärdis­tans under torsdagen.

– Det är inte bara att komma till mästerskap och hämta medaljer och hämta guld. Först och främst måste ett oerhört jobb läggas ned. Det är inte givet att de som är favoriter vinner, det är många tävlande och många som vill åka fort, säger Therese Johaug.

Den 32-åriga storstjärn­an ser en annan svenska som sin största konkurrent på de tre distansern­a där hon ska försvara sina guld från Seefeld.

– Utifrån mina tävlingar tror jag nog att Ebba är den starkaste. Hon har visat väldigt bra form i de senaste loppen, hon tog både en pallplats i Falun (världscupe­n) och gick fort (vann) på SM. Jag tror att hon blir väldigt stark både i morgon (skiathlon), på 10 kilometer (fritt) och tremilen.

Hon räknar däremot inte bort Frida Karlsson som slog igenom stort i Österrike för två år sedan. Karlsson var då bästa svenska bakom Johaug i samtliga tre individuel­la distanslop­p: femma (skiathlon), tvåa (10 kilometer klassiskt) och trea (tremilen).

– Frida har utvecklats under den senaste tiden efter att ha varit lite nere i Falun. Hon kan absolut gå fort och hitta tillbaka till mästerskap­sformen från Seefeld. Hon är också en av storfavori­terna, säger Johaug.

 ?? FOTO: PEDERSEN, TERJE/NTB-TT ?? Ebba Andersson, vänster, och Therese Johaug. Arkivbild.
FOTO: PEDERSEN, TERJE/NTB-TT Ebba Andersson, vänster, och Therese Johaug. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland