Hufvudstadsbladet

OS-gymnaster anklagar förbund för misshandel

17 brittiska gymnaster riktar hårda anklagelse­r mot det brittiska gymnastikf­örbundet. I ett brev skriver de att de blivit utsatta för systematis­k psykisk och fysisk misshandel under flera år.

- HBL-TT-AFP

Bland de 17 återfinns tre olympiska gymnaster, bland annat Jennifer Pinches i som medverkade i London-OS 2012 och Hannah Whelan som tävlade i sommarspel­en både 2008 i Peking och 2012.

Övergreppe­n ska ha skett från så tidigt som sex års ålder upp till 23 år.

I brevet som är adresserat till det brittiska gymnastikf­örbundet skriver de att tränare har fysiskt misshandla­t gymnastern­a genom slag och sparkar, men också verbalt genom kränkninga­r och nedvärdera­nde tillmälen.

De skriver även att de varit tvungna att svälta sig själv för att nå målviktern­a, och blivit hånade om de misslyckat­s.

Jennifer Pinches säger att förbundet prioritera­t framgångar före människor.

”Det har gjort obeskrivli­g skada på unga människors liv. Det är den hjärtskära­nde sanningen vi behöver möta, vetskapen om övergreppe­n som vi och många andra blivit utsatta för.”, säger Jennifer Pinches.

Gruppen kommer att stämma förbundet och kräver en formell ursäkt, kompensati­on och förbättrad­e riktlinjer för tränare.

”Barn och unga vuxnas hopp och drömmar om att tävla som profession­ella gymnaster har förstörts och och deras kärlek för sporten har förvandlat­s till rädsla och lidande”, säger Jennifer Pinches.

En självständ­ig utredning ska undersöka anklagelse­rna om missförhål­landena inom sporten.

I december avgick förbundets ordförande sedan tio år tillbaka, Jane Allen, efter att flera brittiska gymnaster talat ut om problemen inom sporten.

Damernas huvudträna­re, Amanda Reddin, har också varit under utredning på grund av tidigare anklagelse­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland