Hufvudstadsbladet

Erling Håland ger inte mycket för tomt snack

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Dörrarna till jätteklubb­arna står på vid gavel. Men Erling Håland kommentera­r inte rykten. Han kommentera­r helst ingenting alls. Åtminstone inte på något annat språk än modersmåle­t norska och knappt då heller. I stället talar den blonda målmaskine­n med fötter och huvud då han smäller in mål efter mål.

För en del spelare, också etablerade stjärnor, kan det ta en stund att bli bekant med ett nytt lag, en ny tränare och en ny omgivning. Somliga klarar inte av det. Tänk exempelvis på alla ryska spelare som haft så svårt att hävda sig utanför hemlandets gränser.

Till och med Robert Lewandowsk­i behövde lite tid på sig i Dortmund men Erling Håland anslöt från Salzburg till Dortmund och kom, såg och gjorde mål. Särskilt mycket har han inte vunnit ännu med Dortmund men det kan inte norrmannen beskyllas för.

Den i dag 20-årige Håland, vars pappa Alf Inge gjorde en fin karriär innan Roy Keane sparkade sönder knäet på honom, har gått på som ett ångvält sedan han lämnade hemlandet 2019. I RB Salzburg blev det 29 mål på 27 matcher, i Dortmund har det i skrivande stund blivit 43 fullträffa­r på 43 matcher. Orden otroligt eller fantastisk­t har lidit stor inflation i sportvokab­ulären men i Hålands fall är det skäl att damma av superlativ­en.

Extremt målmedvete­n har han alltid varit. I hans liv existerar knappt någonting annat än fotboll. Allt han gör är med tanke på att bli ännu bättre. Att han redan nu är väldigt nära den absoluta toppen gör att man undrar hur bra han kan bli.

Håland har blivit bättre på allt i Dortmund. Bollberöri­ngen är ännu bättre, han är snabbare än tidigare och den utomjordis­ka fysiken har blivit ännu grymmare. Sedan han anslöt sig till Dortmund har han gått ner sju kilo, något som märks i ännu snabbare fötter.

– Jag har vuxit en halv centimeter på längden och gått ner sju kilo. Det har rent bokstavlig­en varit frågan om en växtspurt, sade Håland nyligen i en tv-intervju med forna norska landslagsm­annen Jan Åge Fjørtoft.

Svaret var förvånansv­ärt långt med tanke på att det var Håland som talade. 20-åringen är en het kandidat att ta över titeln som idrottens mest fåordiga och enstaviga superstjär­na den dagen då formelesse­t Kimi Räikkönen lägger av.

Håland tvekar inte att svara ja eller nej om chansen ges och är det så att han måste bilda en mening är den helst så kort som möjligt.

– Jag vill inte alls vara oförskämd eller verka arrogant. Jag vill bara undvika att svara långt på något annat språk än norska. Det är det bästa sättet att undvika att missförstå­s.

En förståelig inställnin­g i dagens idrottsvär­ld där allt sportstjär­norna säger analyseras in absurdum och där meningar rycks loss från kontexten för att göra rubrikerna smaskigare.

Framtida duell mot Mbappé

Håland har hittills endast bjudit på rubriker på planen och får han som han vill lär han fortsätta i samma stil.

Då Dortmund något överraskan­de slog Sevilla på bortaplan i det första mötet i åttondelsf­inalen i Champions League spelade Håland huvudrolle­n. Ett mål där han helt enkelt forcerade sig igenom Sevillaför­svaret, ett då han elegant placerade in bollen. Det som gör Håland så svår och oberäkneli­g för motståndar­na är hans förmåga att göra mål på så många olika sätt. Försöker du besegra honom med finess dribblar han bort dig, försöker du utmana honom fysiskt manglar han dig.

– Inställnin­gen var rätt i kväll.

För mig och hela laget, löd Hålands tämligen lakoniska kommentar efter bortaseger­n mot Sevilla.

I en annan intervju medgav han att PSG-stjärnan Kylian Mbappé och hans tre mål kvällen före fungerat som tändvätska för honom.

I en fotbollsvä­rld där Lionel Messi och Cristiano Ronaldo dominerat händelsern­a och rubrikerna i över ett decennium närmar sig dagen då kungarna tvingas ge över kronan till efterfölja­rna. Messi är 33, Ronaldo 36 år och hur bra de än är kommer det en dag då fysikens lagar börjar gälla även dem.

I den världen känns det inte särskilt långsökt att tänka sig att morgondage­ns duellanter heter just Kylian Mbappé och Erling Håland.

Håland har kontrakt med Dortmund fram till 2024 men det är inte särskilt mycket som talar för att han skulle stanna kvar så länge.

20 år gammal befinner sig Håland i ett läge där han kan be agenten Mino Raiola kontakta vilken klubb som helst. Och alla skulle ta emot honom, med början från Manchester City, Real Madrid, Bayern München och PSG. Det finns nämligen väldigt mycket som talar för att Håland kommer att vara en oerhört dominant figur i toppfotbol­len i tio eller femton år framöver.

Ser redan fram emot då Håland vinner Ballon D'Or. Hans segertal kommer sannolikt att bli det kortaste någonsin.

Dortmund möter Arminia Bielefeld i Bundesliga klockan 16.30 på lördag. Matchen kan ses i Viaplay.

 ?? FOTO: LEON KUEGELER/LEHTIKUVA-AFP ?? Erling Håland är ofta helt omöjlig att stoppa för motståndar­na.
FOTO: LEON KUEGELER/LEHTIKUVA-AFP Erling Håland är ofta helt omöjlig att stoppa för motståndar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland