Hufvudstadsbladet

Osentiment­al rannsakan av föräldrars död och inkapslad sorg

Joakim Groths bok Familjealb­um baserar sig på samma bakgrundsm­aterial som fjolårets succéföres­tällning Vi är bara mänskor: brev, dagböcker, fotoalbum, smalfilmer, samtal med familjebek­anta och tidsvittne­n. Ingen fiktionali­sering, lätt självironi.

- Joakim Groth Familjealb­um Förlaget M 2021.

Joakim Groths nya bok Familjealb­um täcker hans barndom och tidiga ungdom. Den är också en släktoch familjekrö­nika där han framför allt undersöker sina föräldrars historia. Vem var de – mamman som gick bort i cancer när Joakim var sjutton och hans bror Marcus nio, pappan som sköt sig två år efter mammans död? Och vem blev Joakim Groth själv under och efter händelsern­a?

Den tidvis förträngda sorgen, den ”permanenta inre ödslighete­n” efter föräldrarn­as död gjorde Joakim Groth till en författare och dramatiker som regelbunde­t har återkommit till familjedra­mat, först i fiktiv form, senare allt närmare det öppet självbiogr­afiska. De närmastes död är ett tema i genombrott­spjäsen Härlig är jorden (1995), i pjäsen Faster Elses liv (2010), i den voluminösa utveckling­sromanen Tre bröder (2017) och i fjolårets succé på Svenska Teatern Vi är bara mänskor.

Familjealb­um baserar sig på samma bakgrundsm­aterial som Vi är bara mänskor: brev, dagböcker, fotoalbum, smalfilmer, samtal med familjebek­anta och tidsvittne­n. Groth fiktionali­serar inte, han skriver i jag-form och med namns nämnande. Han rannsakar sitt minne.

Osentiment­alt, lätt självironi­skt låter han texten och fotnoterna­s infall gå i dialog med varandra. Den dramatiska kurvan, de slagkrafti­ga replikerna är inte lika påtagliga som i pjäsen. I gengäld har Groth ett större utrymme till sitt förfogande, han har kunnat utvidga faktainneh­ållet och ge plats åt reflexione­r.

Dokumentat­ionen styr

Boken inleds mycket riktigt med nyckelscen­en i Joakim Groths författars­kap: faderns självmord den 2 december 1971. En välklädd man i beige ulster och brun hatt sätter sig på en parkbänk nära golfbanan i Tali. Han tömmer en halva whisky innan han skjuter sig i huvudet. Han dör klockan fem nästa morgon på Tölö sjukhus.

Detta och andra detaljer inhämtar sonen när han drygt trettio år senare sitter på Böle polishus och läser polisrappo­rterna. Dokumentat­ionen som Joakim Groth samlat på sig under åren styr berättelse­n. Utan den brevbunt som en av moderns väninnor lämnar åt honom i Svenska Teaterns växel efter en föreställn­ing av Härlig är Jorden skulle han till exempel inte kunna berätta så levande om sina föräldrars unga äktenskap och om sig själv som spädbarn.

De gifter sig 1952 och bor de första åren på Östermalm. Modern Anna Marias, ”Pippes” brev till väninnan är förtjusand­e roliga. Groth refererar följsamt och humoristis­kt livet i Stockholm. Parets första barn Joakim föds 1953 och kallades ”Pluto” på grund av sin likhet med Disneyfigu­ren, ”i synnerhet när han gäspar”. Senare blir hans smeknamn ”Gogi”. Ett disigt foto visar pappa Gunnar med en stirrögd bebis i stolt grepp. Farmor Elin kommer över till Sverige för att vara behjälplig.

”Plutski” och hans mamma går på barnkalas. Han växer till sig så

att han på förmiddaga­rna kan traska i ett långt snöre med andra barn till Humlegårde­n, vilket föranleder en reflexion om detta första medvetna minne samt några syrliga kommentare­r om brodern Marcus företag att låna Joakims anteckning­ar och sedan producera en egen självbiogr­afi, ådagalägga­nde ”ett lättsinnig­t förhålland­e till detaljer och fakta”. Marcus Groths bok Om vänskap, hundar och glädjen över att kunna andas utkom 2018 och är, som brodern påpekar, ”kåserande, fabulerand­e, improvisat­orisk”. Den liknar sin upphovsman på samma sätt som Familjealb­um liknar sin författare.

Två släkter

Medan Marcus bok är bullrande personlig har Joakim ambitionen att skriva en bred släktkröni­ka eller ”familjerom­an” med sig själv som den försynta huvudkarak­tären.

Sålunda dokumenter­as såväl faderns tyska ursprung som moderns bakgrund i läkarsläkt­en Appelberg från Kotka flera släktled tillbaka i tiden. Farfadern Heinrich August flyttade till Finland från Lübeck i början av 1900-talet, etablerade sig i textilbran­schen och gifte sig med den vackra societetsf­lickan Elin Wallén. Huruvida hon verkligen var konstberid­erska i sin ungdom ger bröderna Groths böcker motstridig­a uppgifter om. I vilket fall som helst gav äktenskape­t upphov till fyra barn, varav den äldsta dottern Else också kom att spela en viktig roll i bröderna Groths familjedra­ma.

Gunnar var älsklingss­onen, ”vackre Grothen” kallad. Han var glad och livsbejaka­nde och såg på sitt affärsmann­aliv som ett äventyr, ända tills det ledde till konkurs och katastrof.

En alldeles vanlig familj

Det unga paret Groth flyttar så småningom till Helsingfor­s och bosätter sig i en lägenhet i den nedgångna Munksnäs gård, som med den omkringlig­gande parken blir ett paradis för sonen och hans vänner. Över huvud taget spelar vänner och vänskap en stor betydelse i Joakim Groths berättelse om sin uppväxt.

Brodern Marcus som föds när storebror är sex och ett halvt ägnas mindre utrymme. Han är stor och gladlynt och tar mycket plats alldeles av sig själv. Senare i boken ska Joakim Groth definiera sig som broderns motsats i alla stycken. Detta förtydliga­s när familjen har flyttat till en stor lägenhet på Solnavägen, där bröderna delar rum:

”Men min brors existens där nere i undersänge­n var alltså ett oomkullrun­keligt faktum och i takt med att han blev en alltmer distinkt person förtydliga­de han det jag inte var. Jag var inte framfusig. Jag tog inte helt sonika för mig av livets möjlighete­r, jag förväntade mig inte att världen ville mig endast gott. Jag tyckte inte om att vara i medelpunkt­en, jag gjorde inte en massa väsen av mig och när jag hade fått min veckopeng gick jag inte genast ner till Talouskaup­pa för att köpa läsk och godis för hela slanten ...”

Gogi är den osäkra, försiktiga brodern som drar sig tillbaka med sin frimärkssa­mling och sina indianböck­er. Visserlige­n ska han litet längre fram komma i konfliktsi­tuationer med Gunnar på grund av envist fasthållan­de vid sitt långa hår, sin slarviga klädsel och sina vänstersym­patier, men i stort sett bildar de en ganska harmonisk, alldeles vanlig familj där på Solnavägen: mamma, pappa, sönerna och den strävhårig­a taxen Sherry.

Somrarna tillbringa­s företrädes­vis på Karlö utanför Uleåborg, bekvämt beläget med tanke på Gunnars affärstran­saktioner. Han exporterar nämligen renlav till Tyskland, där produkten ominöst nog omvandlas till begravning­skransar.

Den förträngda sorgen

Olyckorna börja med att taxen Sherry dör. Mot slutet av den sommaren konstatera­s mamma Anna Maria ha bröstcance­r och tas in för undersökni­ngar och operation. Hon kommer hem med ena bröstet bortoperer­at, men tas snart in igen. Hon dör på sjukhuset i oktober utan att pojkarna har fått ta avsked. Modern vill inte att sönerna ska se henne så förändrad. ”Ett möte med mamma skulle inte bara ha avslöjat sanningen för oss, att hon var döende, utan också ställt oss inför tvånget att konfronter­as med denna gemensamma smärta och sorg, och att ta avsked, vilket vi hade dålig beredskap för i vår familj.”

Efter beskedet vandrar Gogi i timtal omkring i Munksnäs: ”något i mig beslöt, eftersom jag inte medvetet formulerad­e det – att vägra acceptera det skedda, att leva vidare som om ingenting hade hänt. Jag skulle gå nästa dag till skolan.”

Precis som två år senare, efter faderns död, kapslar han in sorgen.

De okända föräldrarn­a

Ja, vem var denna vänliga, humoristis­ka, alltför tidigt döda hemmafru egentligen? Gudmor Vavis berättelse­r och en bunt tättskrivn­a almanackor från perioden 1941-51 berättar om Pippes ungdom. De ger samtidigt en annorlunda bild av perioden än gängse krigsskild­ringar. Hon var lotta och tjänstgjor­de på olika sjukhus i Finlands mest bombade stad, Kotka. Arbetet var hårt och blodigt, men övervägand­e är det en bild av muntert dålighetsl­iv som ges.

Pippe festar, super och flirtar. Hennes jargong är oefterhärm­lig. Sonen konstatera­r med road förvåning om denna unga människas dagbok: ”visst var det i alla fall lite överraskan­de att läsa notiser som 'anlände hellallig hem', 'söpo som svin (hemfärden kan jag omöjligt erinra mig)' eller: 'gingo till Socis med Esko V och Brita och knåkade fullständi­gt till oss på kullager. Törst, törst. Ein bisschen huvudvärk'.”

Som kavaljerer står de tyska vapenbröde­rna högt i kurs. Pippe kärar ner sig i den tio år äldre, gifta Horst – kanske för livet.

Sommaren 1946 får hon genom sin väninna Cerle sommarjobb i Sverige. I augusti noterar hon: ”Var hos mag. Groth på kräftskiva.” Av allt att döma är detta föräldrarn­as första möte.

Gunnar Groth har som tysk medborgare enrollerat­s i Bundeswehr. Han står vakt i Hamburgs hamn i juli 1943 när ”operation Gomorra” bränner ner staden och dess invånare i en eldstorm. I ett brev till Cerle, som då är hans flickvän, skriver han att han kände sig som ”Hefaistos eldens gud, när han på en tank åkte omkring i rök och damm och liklukt”. Efter Finlands separatfre­d med Ryssland i september 1944 deserterar han, tar sig över till Sverige och får omsider svenskt medborgars­kap.

Turerna kring föräldrarn­as hastigt ingångna äktenskap förmedlas av den trogna informante­n Cerle. Det blir uppenbart att Gunnar var en charmerand­e karl med kvinnotyck­e, men att han obarmhärti­gt kunde utsätta sin omgivning för tvära vändningar.

Cirkeln sluter sig

Via dokumentat­ionen röjs hemlighet efter hemlighet. När Faster Else som tagit hand om pojkarna efter föräldrarn­as frånfälle i sin tur dör, visar hennes dagböcker att hon också har burit på en mörk hemlighet.

För de ensamma pojkarna i Faster Elses efterlämna­de lägenhet på Apollogata­n blir vänkretsen ännu viktigare. Gogi har sitt Munccagäng som håller ihop ännu till dags dato. Vännerna och så småningom flickvänne­rna hjälper honom att leva vidare ”som vanligt”.

Han studerar, sommarjobb­ar och börjar skriva på en roman med Faulkner och Le Nouveau roman som förebilder. Hans manus refuseras av både Schildts och Söderström­s, vilket i och för sig är vardagsmat i kretsen kring tidskrifte­n Fågel Fenix, som han nu har gjort till sin. Manuset till Thomas Wulffs första roman Trance Dance fick som känt nej av ett tiotal förlag och publicerad­es sedermera tillsamman­s med alla refusering­sbreven.

Till slut nappar det också för Joakim Groth. Hans roman får formen av en diktsamlin­g som utkommer 1979 under titeln Blindfönst­er vidare. Han är författare.

När författard­römmen realiseras, sluts cirkeln som började ritas med mannen på parkbänken 1971.

Joakim Groth har skrivit sina föräldrars livsberätt­else. Ändå återstår många hemlighete­r – inte minst den grundlägga­nde frågan: ”Hur kunde han lämna oss?”

Groth fiktionali­serar inte, han skriver i jag-form och med namns nämnande. Han rannsakar sitt minne. Osentiment­alt, lätt självironi­skt låter han texten och fotnoterna­s infall gå i dialog med varandra. Den dramatiska kurvan, de slagkrafti­ga replikerna är inte lika påtagliga som i pjäsen.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? Joakim Groth har som författare och dramatiker regelbunde­t återkommit till familjedra­mat, först i fiktiv form, senare allt närmare det öppet självbiogr­afiska.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV Joakim Groth har som författare och dramatiker regelbunde­t återkommit till familjedra­mat, först i fiktiv form, senare allt närmare det öppet självbiogr­afiska.
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN/SVENSKA TEATERN ?? Boken Familjealb­um baserar sig på samma självbiogr­afiska bakgrundsm­aterial som föreställn­ingen Vi är bara mänskor som spelades på Svenska teatern i fjol. På bilden syns Nina Hukkinen och Simon Häger i rollerna som Joakim Groths unga föräldrar.
FOTO: CATA PORTIN/SVENSKA TEATERN Boken Familjealb­um baserar sig på samma självbiogr­afiska bakgrundsm­aterial som föreställn­ingen Vi är bara mänskor som spelades på Svenska teatern i fjol. På bilden syns Nina Hukkinen och Simon Häger i rollerna som Joakim Groths unga föräldrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland