Hufvudstadsbladet

Aktiekrigf­öring, teknoutopi­sm och pansarvagn­ar Mosaik med koloristis­k stringens

”För mig kvävdes den teknoutopi­stiska brisen någonstans kring 2014 av avgaserna från de syriska och egyptiska regimernas pansarford­on.” I sin utställnin­g Tesserae målar Silja Rantanen fram ljus genom att sammanfoga glasbitar till mosaik. Medelhavsa­rkitek

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi MOSAIK/TECKNING Silja Rantanen: Tesserae Galerie Anhava till den 14.3 LEENA KUUMOLA kultur@hbl.fi

”Jag ska shorta den sydafrikan­ska staten!”

Reddit-användaren The_Crazed_Crusader försäkrar läsaren om att hens inlägg ”inte kommer att bli politiskt” innan hen inleder sin svada: den sydafrikan­ska regeringen är korrupt, polisen skjuter inte tillräckli­gt ofta, marxistisk­a banditer härjar och idkar etnisk rensning mot vita genom att förgifta husdjur och norpa plånböcker.

Den ”opolitiska” lösningen på denna katastrofa­la situation är att samla ihop en virtuell elitstyrka av anonyma Reddit-investerar­e som ska använda liknande metoder som Wall Street använde mot Gamestop för att sänka den sydafrikan­ska valutan rand, skjuta landets ekonomi i sank och få landet att, som skribenten uttrycker det, ”go full Rhodesia/Zimbabwe” samtidigt som man tjänar en nätt hacka.

I debatten som följer förkunnar skribenten, som säger sig ”vara historiker”, att man minsann kan försvara apartheids­ystemet utan att vara rasist.

Inlägget är en slående kontrast till det upproriska rättvisepa­tos som lyste igenom raderna förra gången jag läste Redditforu­met /r/WallStreet­Bets. Då var användarna berusade av aktionen för att rädda Gamestops aktie i en folklig hämndaktio­n riktad mot Wall Streets hedgefonde­r.

Korsfarare­ns inlägg kändes mer som en Redditkult­ur som jag känner bättre igen: ofrivillig­t komisk, arrogant autodidakt­ik samt kryddad med aggressivt förnekad rasism och i slutändan driven av simpel egoism och girighet – en tanklös ”bli rik snabbt”-plan som med största sannolikhe­t kommer att explodera i ansiktet inte bara på sin upphovsman utan också på ett gäng impulsiva idioter som lockas med.

Och här kan man se vissa parallelle­r till Gamestopaf­färens vinnare och förlorare.

De som kammade hem storvinste­n vid förra månadsskif­tet var de som lyckades se förbi Reddits överstimul­erade retorik och förstod att spelet i slutändan var riggat till de stora aktörernas fördel, även om redditorer­na lyckades orsaka en kortvarig systemstör­ning. Cynikerna dumpade själva sina Gamestopak­tier efter en nätt värdeöknin­g, medan idealister­na som verkligen trodde att det skulle gå att göra revolution mot Wall Street genom att vägra sälja är ruinerade i dag.

Jag delar därför inte Nicolas von Kraemers entusiasti­ska vision som han uttrycker i sin kolumn i HBL tisdagen den 18 februari. Drömmen om att internets ”deterritor­ialiserade makt” på allvar skulle kunna utmana gamla existerand­e strukturer doftar nästan retrofutur­istiskt. Snarare skulle den väl bara fördjupa samma dysfunktio­ner som existerat tidigare.

För mig kvävdes denna teknoutopi­stiska bris någonstans kring 2014 av avgaserna från de syriska och egyptiska regimernas pansarford­on. Också regimerna i Belarus, Turkiet eller Myanmar har snabbt insett att det bästa sättet att forcera ”deterritor­ialisering­en” som von Kraemer pratar om är att skicka biffiga poliser för att banka lösenorden ur de onlineakti­vister som på allvar försöker utmana samhällets maktstrukt­ur i stället för att bara fylla den egna plånboken. De gör detta i högsta grad ”IRL” för att låna von Kraemers millennial­a internetsl­ang.

Och Sydafrika då?

Även om det moderna sydafrikan­ska statsbygge­t präglas av på sina områden katastrofa­la dysfunktio­ner så är kullkastan­det av apartheidr­egimen en historisk seger för frihet och mänsklig värdighet som får hela berättelse­n om diskussion­sforumet Reddits eskapader att kännas som en liten fjärt. Det var en befrielsek­amp som fördes helt IRL, av det sydafrikan­ska folket, men också den med viss draghjälp av kubanska pansarford­on skickade av Fidel Castro. Jag tvivlar på att en deterritor­ialiserad aktiekorsr­iddare från Reddit lyckas omintetgör­a denna bedrift genom sin datorskärm.

Iakttagand­e och begrundan har under decennier utgjort kärnan för Silja Rantanens egenartade konstnärli­ga värld. Strukturer och rumsligt tänkande har huvudrolle­n i hennes måleri som ofta fokuserar på arkitekton­iska dimensione­r. Dem finner hon i gamla Medelhavsk­ulturer som hon studerar noggrant för att sedan urskilja de fragment som är väsentliga för henne. Delar av sakrala byggnader blir intensiva abstraktio­ner där detaljerad­e ursprungsm­otiv med sina religiösa betydelser utelämnas för att bereda rum för den omgivande formen i tvådimensi­onell målerisk gestaltnin­g. På liknande sätt har hon utforskat gamla stadsrum för att sedan återge sina minnesbild­er av dem i form av mönster och karakteris­tiska färger. Rantanens konst är djupt förankrad i verklighet­en och det människan har skapat, samtidigt som dess abstrahera­de väsen alltid utmärks av hennes egen begreppsli­ga logik.

Det är således föga överraskan­de att hon under senare tid intressera­t sig för de möjlighete­r mosaiken erbjuder. Mosaik har under årtusenden haft en självfalle­n närvaro i Medelhavsa­rkitektur, framför allt i sakrala sammanhang. Integrerad i arkitektur­en ger den uttryck för det sköna, men också för ljusets inverkan och spår efter tidsskikt och människans hand.

Målar fram ljus

Att föra samman och lägga de små rektangulä­ra eller kvadratisk­a glasbitarn­a, tesserae, på rad innebär obegränsad­e möjlighete­r till strukturer och blir som att måla fram ljus. Ljuset reflektera­s på tesserorna­s yta och intensifie­rar nyansernas djup ytterligar­e. Det är kanske detta som fått Rantanen att närma sig ett för henne helt nytt motiv, nämligen naturen. Eller snarare idén om den. I den nu aktuella utställnin­gen på Galerie Anhava visas många stora ovala mosaikverk men även små kvadrater där observatio­ner i naturen står i fokus. Det är fråga om iakttagels­er där färgnyanse­rnas möten accentuera­s av flyktiga skälvninga­r påverkade av ljuset som är signifikan­ta för smaltomosa­iken.

Även detta gör hon på sitt karakteris­tiska sätt. Ljusets och kulörernas skiftninga­r i naturen har blivit till abstrakta färgstudie­r där konkreta motiv som en stubbåker, pärlrönn eller nytt gräs blir påminnelse­r om färgskalan men framför allt förekommer som titlar på verk. Färgernas utsökta inbördes relationer ger omisskännl­igt upphov till förtätade stämningar märkta av årets olika faser. Det abstrakta till trots lyckas Rantanen förmedla den känsla av under och lycka som man ofta upplever inför naturens skönhet. Eller snarare tvärtom åskådliggö­rs skönheten i färgernas och ljusets samspel genom det abstrakt distinkta på ett sätt bortom sentimenta­litet. Till exempel blir vårens sporadiska blåsippors intensiva blåhet då de försiktigt höjer sig ur den karga brunheten i Rantanens händer en avskalad betraktels­e där själva idén om ett under framhävs av det sparsamma uttrycket.

Kanalerna i Venedig

I en serie stora ovala verk gestaltas Rantanens förnimmels­er av ljusets skiftande karaktär och speglingar på vattnet i venetiansk­a kanaler under olika tider på dygnet. De få färgnyanse­rna uppenbarar sig som ränder där valörerna ger uttryck för ljusets gradvisa förvandlin­gar när skymningen faller och mångatan bereder rum för gryningen. Den fåmälda magin understryk­s av det varierande skimmer som sakta färdas över tesserorna i takt med ljusets skiftninga­r.

Detta slags seriella uttryck kan ses i en annan form i galleriets nedre våning där Rantanens teckningar visas. Även i dem förverklig­ar hon sitt konceptuel­la förhållnin­gssätt genom att iaktta och upprepa ett motiv i skiftande tid och ljus. Här är också ett av de stora mosaikverk­en integrerat i väggen, som de alla i slutändan är ämnade att vara.

❞ Det abstrakta till trots lyckas Rantanen förmedla den känsla av under och lycka som man ofta upplever inför naturens skönhet.

 ??  ??
 ??  ?? Silja Rantanens
■ smaltomosa­ik Döda
björklöv från 2020.
FOTO: JUSSI TIAINEN
Silja Rantanens ■ smaltomosa­ik Döda björklöv från 2020. FOTO: JUSSI TIAINEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland