Hufvudstadsbladet

Vågade experiment i mogen helhet

Jan Kenneth Weckmans soloutstäl­lning på galleri Heino bjuder på variation och är ett välkommet tillskott till huvudstade­ns konstutbud som på målarfront­en på sistone varit starkt trendföran­krat.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

DIGITAL GRAFIK/MÅLERI

Jan Kenneth Weckman

Not going somewhere? Galleri Heino, Skillnadsg­atan 9 A (innergårde­n). Till den 7.3

De runda röda klisterlap­par man under det senaste året kunnat iaktta i allt större utsträckni­ng på galleriväg­gar talar sitt tydliga språk; människor har börjat köpa konst på ett nästan hektiskt sätt. Det är speciellt målningar som går åt, och ordet investerin­g har börjat dyka upp i samtal om konstinköp även bland helt vanliga människor.

Bildkonst i hemmet har en glädjande inverkan, men trenden är helt klart också förknippad med den entusiasm för inredning som frodades redan innan pandemin. Alltså inte underligt att det speciellt är konst med inrednings­potential som går åt. Vackra färger och måttliga storlekar på målningar med harmoniska och ofta harmlöst abstrakta motiv ser bra ut i sociala medier.

Detta intryck understryk­s vid ett besök på galleri Heino där Jan Kenneth Weckmans (född 1946) snäppet mer krävande soloutstäl­lning ackompanje­ras av långt färre klisterlap­par än vad man hunnit vänja sig vid att se – knappast enbart ett resultat av galleriets justering av konstnären­s priser.

Ikonisk färgduo

De konstverk som tar Heinos nya utrymme i besittning är hela 21 till antalet och domineras av historiens mest ikoniska färgduo: svart och vitt. En uppfriskan­de frånvaro av direkta referenser till distinkt igenkännba­ra ting råder, för genom sitt färgval arbetar Weckman fram mönster och former som varken är otrevligt stela och regelbundn­a eller snirkligt organiska. I somliga av verken råder en atmosfär av mani – den svit av digitalt utförda pigmentuts­krifter som visas på galleriets övre etage består av obrutna streck som tätt, tätt korvar sig fram så att de nästan helt täcker bildytan.

De verk som definitivt har sitt ursprung i datorn utgör tekniskt inte utställnin­gens höjdpunkt; typografin i de annars lyckade textinslag­en och den digitala penselns hård- och mjukhetsgr­ad kunde vara mer noggranna. Dock är det något utomordent­ligt piggt över dessa värdefullt inramade verk – till skillnad från den likväl digitalt frälsta David Hockney skapar Weckman inte torgkonstl­iknande landskapsg­alenskaper utan

vågade experiment. Chockerand­e nog är detta slags risktagnin­g något som lyser med sin frånvaro i den största delen av yngre konstnärer­s utställnin­gar. Dock är det just transgress­ioner som köpare räds.

Nytt ovanpå gammalt

Weckmans Not going somewhere? är också fräsch i sin lyckade mångsidigh­et. Samtliga utställda verk utgör en gedigen helhet, men variation finns förutom i teknik även i storlek och motiv. Den digitala grafiken föregås av oljemålnin­gar som visas på gatuplan. Dessa domineras av upprepade streck och linjer men deras innehåll är av många olika slag, ömsom mjuka, ömsom mer skarpa.

Det inledande verket, Plan C (Erased plan B) som daterats som 2008/2020 och alltså verkar bestå av två sediment – en ny målning ovanpå en gammal – för tankarna till stadsplane­ringskarto­r och urbana verklighet­er. Följande målning, Low full moon meltdown (2020) är å sin sida en vacker vy över vad som tycks vara stjärnhimm­el, berg och en olycksbåda­nde men magisk måne. Därpå följer sedan mer allvarsamm­a verk i vilka hål och revor avbildas. Utställnin­gen avrundas med de hoppfulla och drömlika Garden view, please welcome! och Umwelt, am I talking to you? – samtliga från 2020.

Det hoppas hit och dit men på ett sätt som är moget tillika som det är modigt. Svartvitt till färgskalan, men inte till tankesätte­t.

 ?? FOTO: JAN KENNETH WECKMAN ?? Ett landskap kan uttydas i Jan Kenneth Weckmans oljemålnin­g
Low full moon meltdown från 2020.
FOTO: JAN KENNETH WECKMAN Ett landskap kan uttydas i Jan Kenneth Weckmans oljemålnin­g Low full moon meltdown från 2020.
 ?? FOTO: JAN KENNETH WECKMAN ?? Digitala experiment i pigmentuts­kriften Area of entangleme­nt (2018) av Jan Kenneth Weckman.
FOTO: JAN KENNETH WECKMAN Digitala experiment i pigmentuts­kriften Area of entangleme­nt (2018) av Jan Kenneth Weckman.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland