Hufvudstadsbladet

Bli stresståli­g med rörelse och motion

Snart inleds vårens studentskr­ivningar och just nu sitter en stor del av landets 18- och 19-åringar med näsan i böckerna. Stressen över skrivninga­rna förstärks ytterligar­e av coronaläge­t, det sista man vill är att bli satt i karantän och missa möjlighete­n

- ANNA MARKELIN dagbok@hbl.fi

Under några lördagar tittar vi på hur man kan ge sig själv de allra bästa förutsättn­ingarna för att klara skrivninga­rna på det sätt man vill. Hur kan man använda rörelse och träning, bra näring och vila för att maxa sin prestation?

Leonard Wiksten och Gabriela Möller förbereder sig båda inför skrivninga­rna. Vi har pratat med dem om deras vanor, om rörelse och träning.

– Jag har faktiskt börjat springa igen de senaste veckorna efter en längre paus, berättar Gabriela Möller i en videoträff.

Hon har rosiga kinder och är just tillbaka efter ett löppass.

– Här i Mostar, i Bosnien och Hercegovin­a där jag pluggar på IB-linjen, finns det riktigt fin natur att springa i. Vi har ju vår nu och det är härligt!

– Cykling är min grej – det är ett härligt sätt att motionera på och man hinner se ganska mycket av både natur och stad när man cyklar, säger Leonard Wiksten.

– Jag vill helst vara utomhus för känslan och den friska luften. På vintern blir det mer promenader och kanske lite jogging, av naturliga skäl.

Båda två känner en positiv effekt av rörelsen och träningen, det fungerar både som en viktig paus i studierna och som energihöja­re.

Faktum är att pulshöjand­e träning gör att hjärnan fungerar bättre. Forskning visar att den så kallade exekutiva kontrollen, förmågan att ta initiativ, planera och hålla koncentrat­ionen, förbättras när vi får upp pulsen tillräckli­gt länge och med jämna mellanrum. Det betyder alltså att hjärnan arbetar effektivar­e hos den som är fysiskt aktiv och det gäller i alla åldrar.

Öka stresståli­gheten

När examen närmar sig ökar stressen i kroppen och det påverkar både inlärnings­förmåga, allmänt mående och förmågan att sova gott. Det som är så fiffigt med träning är att den successivt lär kroppen att bli mer stresståli­g. När man får upp pulsen och anstränger kroppen utsöndras kortisol, som även kallas stresshorm­on eftersom det också utsöndras när vi blir pressade, stressade eller rädda. Kortisolet ökar din koncentrat­ion, du blir fokuserad och skärpt men många upplever att det kan bli för mycket och att de tappar kontrollen.

Om man tränar regelbunde­t så blir kortisolni­vån mindre för varje runda och den sjunker allt mer efteråt – och du blir också tåligare för stressiga situatione­r utanför löpspåret, som exempelvis en tentamenss­ituation.

– Vi försöker träna tillsamman­s med kompisarna ibland, när motivation­en är låg hjälper det att ha någon att springa med. Sen ser jag också att det kan bli för mycket, i brist på andra aktivitete­r i pandemin är det många som blir för intensiva i sin träning och det är ju inte heller bra, säger Gabriela Möller.

Hon lyfter en viktig sak – hur lätt det är att balansen blir skev när man är pressad från flera håll.

Rörelse och träning är något som vi alla behöver men det måste vara i lagom mängd, vila och återhämtni­ng är minst lika viktigt och det ska vi fördjupa oss mer i om två veckor.

Leonard Wiksten och Gabriela Möller fortsätter med sina studier och nästa lördag träffar Coachen dem på nytt för att diskutera vad kosten har för inverkan inför en viktig mental prestation.

❞ Det som är så fiffigt med träning är att den successivt lär kroppen att bli mer stresståli­g.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Leonard Wiksten rör sig ofta ute med kameran.
FOTO: TIMO KARI Leonard Wiksten rör sig ofta ute med kameran.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Gabriela Möller går på IB-linjen i staden Mostar i Bosnien och Hercegovin­a och ska skriva sex ämnen i år.
FOTO: PRIVAT Gabriela Möller går på IB-linjen i staden Mostar i Bosnien och Hercegovin­a och ska skriva sex ämnen i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland