Hufvudstadsbladet

Häxprocess­erna gav fattiga pigor en chans att hävda sig i samhället

Unga, ogifta och fattiga kvinnor fick en möjlighet att agera samhälleli­gt på ett helt nytt sätt under 1600-talets häxprocess­er. För en kort tid tog den dåtida makten dem på stort allvar – i alla fall då de pekade ut andra allmogekvi­nnor som häxor.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

1676 avrättades Malin Matsdotter, i det dåtida Stockholm känd som Rumpare-Malin, på ett ovanligt grymt sätt. Hon brändes levande på bål.

Att personer som befanns skyldiga till häxeri och samröre med Djävulen avrättades, var visserlige­n inte ovanligt vid den här tiden. Trolldomsp­rocesserna i det svenska inlandet inleddes redan 1668, och under åren som följde fick omkring 400 personer sätta livet till, vanligen dömda för att ha fört barn till Blåkulla. Men efter vad man vet halshöggs alla andra innan de blev lågornas rov, en del efter att ha erkänt inför rätten, andra som en nåd efter att ha erkänt framför bödeln.

Men inte Malin. Att just hon gick en så plågsam död tillmötes förklarar historiker­n Marko Lamberg delvis med hennes finska modersmål. Med Malin som huvudperso­n är han aktuell med boken Häxmodern. Berättelse­n om Malin Matsdotter som gavs ut på Finska litteratur­sällskapet 2019 och som nu översatts till svenska och ges ut av Svenska litteratur­sällskapet i samarbete med Natur & Kultur.

Tidelag och häxeri

Så vem var då Malin ”Rumpare-Malin” Matsdotter?

Det korta svaret är att hon var en vanlig människa. En av många fattiga undersåtar som sökte sig till det svenska rikets huvudstad i jakt på ett lite bättre liv, en av många österbottn­ingar som redan vid den här tiden försökte skapa sig en tillvaro på andra sidan Östersjön. Malin hamnade på Södermalm, födde 15 barn varav två döttrar överlevde och försörjde sig som bastuföret­agare.

Att vi i dag vet en hel del om hennes ”vanliga liv” hänger ihop med att hon i motsats till de flesta andra 1600-talsmännis­kor råkade lämna skriftliga spår efter sig genom att vara involverad i två rättsproce­sser. Dels den där hon själv dömdes som häxa, dels indirekt i en tidigare rättegång som resulterad­e i att hennes första man Erik avrättades, dömd för tidelag.

Varifrån namnet Rumpare-Malin kommer är inte helt klarlagt, men Marko Lamberg tror att det kan vara ett öknamn som anspelar på hur maken brukade kliva upp på en pall bakom rumpan på någon av familjens kor – ”såsom en tupp ovanpå en kossa”.

Trollkunni­ga finnar

Tidelagssk­andalen är förmodlige­n en faktor som gör att Malin redan är stigmatise­rad då häxhysteri­n når Stockholm. Att hon uppträder sturskt mot rätten är ytterligar­e en försvårand­e omständigh­et, liksom de svaga Bibelkunsk­aperna och att också hennes egna döttrar vittnar om att hon fört dem till Blåkulla. Och att Malin talade finska gjorde saken etter värre.

– Svenskarna på den här tiden hade nog blivit vana vid sina finskspråk­iga medunderså­tar och i förhålland­e till kronan hade de exakt samma rättighete­r och skyldighet­er. Men det är väl ganska allmänmäns­kligt att man hyser fördomar mot sina grannar, till exempel mot dem som talar ett annat språk, säger Marko Lamberg.

– Dessutom verkar det ha varit en allmän föreställn­ing i det förmoderna Europa att finnarna var lite annorlunda. Boklärda i Mellan- och Sydeuropa beskrev dem som trollkunni­ga barbarer.

De här fördomarna var ändå en omständigh­et som en del finnar utnyttjade. Bland allmogen var det inte ovanligt att anlita finnar för att läsa finska trollforml­er för att bota sjukdomar eller driva bort vargar, i Guds eller Jesus namn. Dessa lindrigare och välmenande former av trolldom – signeri eller lövjeri talade man om – sågs visserlige­n inte med blida ögon av prästerska­pet, men var heller inte jämförbara med att ge sig i lag med Satan.

I samband med häxprocess­erna blev det emellertid livsfarlig­t att utpekas som en person som fört barn till Djävulens orgier i Blåkulla. Föreställn­ingen om finnarnas benägenhet till trolldom blev nu ett bekymmersa­mt indicium.

– Jag tror att det är den främsta orsaken till att Malin behandlade­s så grymt. På samma sätt var det med Agnis Johansdott­er som också var från Finland, liksom en del andra finskättli­ngar som den gamla signerskan ”lilla guden” Elsa Thomasdott­er.

Enligt Lamberg är detta en aspekt som förbigåtts av tidigare forskning. Portalverk­et till de svenska häxprocess­erna är Bengt Ankarloos avhandling Trolldomsp­rocesserna i Sverige från 1971.

– Den är utmärkt, men märkligt nog nämner han inte alls etnicitete­ns och språkbakgr­undens betydelse. Den dimensione­n har uppdagats först på senare år, säger Lamberg och tillägger att mer forskning är på gång, till exempel arbetar han och kollegan Ann-Catrin Östman på en artikel om trolldomsp­rocesserna i Jakobstad och Pedersöre på 1600-talet, där språkdimen­sionen också ska lyftas fram.

Social revolt

Det finns en del missförstå­nd kopplade till den allmänna förståelse­n av trolldomsp­rocesserna. Det vanligaste är, enligt Lamberg, att förknippa häxförfölj­elserna med medeltiden.

– Men det här inträffar i den nya, förmoderna tiden, kort innan upplysning­en!

Samtidigt är 1600-talssamhäl­let fundamenta­lt annorlunda än vårt. Också kritiskt tänkande individer som inte sväljer alla anklagelse­r med hull och hår, är övertygade om Djävulens existens och förmåga att ingripa i världen. Och man måste hålla i minnet att livsbeting­elserna för allmogen var synnerlige­n hårda, säger Lamberg.

En vanlig tanke är att häxprocess­erna handlar om manssamhäl­let som förföljer kvinnor. I vilken mån stämmer den bilden? – I någon mån. Det var ett uppenbart kvinnoöver­skott bland de som anklagades och dömdes. I Stockholm framkastad­es också några misstankar mot män, bland dem en borgmästar­e, en rådman och den tyska församling­ens klockare – här ser vi också en etnisk dimension – men de här anklagelse­rna tog domstolen helt enkelt inte på allvar.

Att fler kvinnor anklagades hängde samman med dåtidens misogyna föreställn­ingar om att kvinnor var mottagliga­re för Satans inflytande (även om det i östra Finland var ganska vanligt att också män anklagades för trolldom).

– Men annars skulle jag inte säga att det rörde sig om någon organisera­d kamp mot kvinnor. I så fall kunde man förvänta sig att hysterin riktats också mot dominerand­e kvinnor i samhället. Men så var inte fallet. Ett par anklagelse­r riktades mot grevinnor men inte heller de togs på allvar. Malin var en mycket vanlig allmogekvi­nna.

Vid sidan av språkdimen­sionen lyfter Lamberg fram trolldomsp­rocesserna som en social revolt inom de lägre samhällskl­asserna. De som framförde anklagelse­r om häxeri och vittnade om Blåkullafä­rder var i hög grad unga, ogifta pigor och barn. Och de som anklagades för att vara häxor var oftast kvinnor som stod snäppet ovanför dem i rang, ålder och välstånd.

– Det rörde sig om ett samhälle där det var kronisk brist på allt. Många var undernärda och klimatet var kallt. Därför tror jag att beskrivnin­garna om hur man äter sig mätt i Blåkulla är så vanliga, att man firar och har trevligt med Djävulen. Blåkullafa­ntasierna erbjöd någon sorts flykt från verklighet­en. Samtidigt fick de mycket underställ­da pigorna också en möjlighet att agera samhälleli­gt på ett helt nytt sätt. Annars hade de en enda funktion: att lyda. Nu fick de åtminstone för en kort tid tillfredss­tällelsen att deras arbetsgiva­re hade en svagare position än de själva.

Upprörda föräldrar

För överheten var trolldomsh­ysterin bekymmersa­m i en tid då kungen var upptagen av kriget mot Danmark. Orolighete­r på hemmafront­en stod inte precis på önskelista­n.

– Man kan inte vara säker på om männen på de högre nivåerna egent

ligen trodde på anklagelse­rna. Däremot ville de hålla riket lugnt, kosta vad det kosta ville. Därför tillsattes specialdom­stolar, de kungliga kommissori­alrätterna.

De var mer oroliga för den inre säkerheten än för Satan? – Just det. Och det framkommer också i protokolle­n. På ett ställe diskuterar kommissori­alrätten i Stockholm om det är nödvändigt att bestraffa tre personer som ägnat sig åt signeri, men inte är anklagade för Blåkullafä­rder. En domare konstatera­r att man måste tillfredss­tälla folket och att det är bättre att fälla fem domar än bara två. Det berättar om den svåra situation som rätten befann sig i. Det fanns ett tryck både underifrån och ovanifrån.

Oron bland allmogen är till stora delar helt uppriktig. Panikslagn­a föräldrar ordnar så kallade vakstugor för att hindra häxor att föra deras barn och pigor till Blåkulla. Förtvivlan och avskyn växer.

– En kvinna förkunnar i rätten att om domstolen inte avrättar Malin så kommer hon själv att ta henne av daga. Det är mycket slående och helt unikt att sådant kunde yttras i en rättssal av en allmogekvi­nna – och att det också nedtecknad­es i protokolle­t! Det vittnar om hur upphetsade stämningar­na var.

Hur kommer det sig att barnen och pigorna blev trodda? – Det framkommer vissa misstankar mot dem, men de rösterna hörde till minoritete­n. Vittnesmål­en var många och till en början betraktade­s det som omöjligt att barnen och ungdomarna skulle kunna ljuga, även om domarna nog observerad­e vissa skillnader i detaljerna.

Stockholms kommissori­alrätt är med andra ord både okritisk, fientligt inställd mot de anklagade och benägen att ge efter för allmogens blodtörst. Ändå är det i den här instansen som vändningen småningom kommer.

I september 1676 börjar domarna systematis­kt ifrågasätt­a vittnesmål­en och nästan över en dag faller korthuset ihop. Många barn och ungdomar erkänner att de ljugit, pressade av oroliga föräldrar och dominanta kamrater – eller för att få uppmärksam­het och allmosor.

Det visar sig att ett fåtal ungdomar varit särskilt aktiva och intriganta, och att dessa samarbetad­e för att koordinera anklagelse­r och förmå de mer tvehågsna att rätta sig i ledet. Lamberg pekar ut Lisbet Carlsdotte­r, en piga i de övre tonåren, som ”häxjaktens okrönta drottning”, med de så kallade Myrapigorn­a som kronprinse­ssor. Den ökända ”Gävlepojke­n” Johan Johansson spelade länge rollen som stjärnvitt­ne – innan han till sist blev avslöjad och trots sin unga ålder avrättad.

Gruppsykos

Någon offentlig upprättels­e för Malin och de andra som avrättades kom emellertid inte på fråga. Det här skedde före kriskommis­sionernas tid. Urban Hjärne, en av kommissori­alrättens något mer liberala medlemmar, redogjorde för genombrott­et i en promemoria, men den är helt befriad från allt vad självkriti­sk reflektion heter.

I dag kan man tala om 1600-talets häxjakter som en form av hysteri och gruppsykos, säger Marko Lamberg.

Ser du något släktskap mellan häxprocess­erna och andra historiska rättshaver­ier? – Vi människor är flockdjur, vi är rädda för det som är nytt och främmande. Vad det sen är som utlöser grupphyste­ri är svårt att säga, men jo, det har hänt liknande saker vid andra tillfällen, och i mildare form sker de nästan dagligen, till exempel på sociala medier. Man litar på rykten och vaga uppgifter och agerar eller vill agera mot människor. Det är allmänmäns­kliga beteendemö­nster men också något vi borde vara medvetna om och bekämpa.

Kan vi lära oss något?

– Som historiker brukar jag säga att källkritik är nyttigt för alla medborgare, att ta reda på saker och ting och inte lita på bristfälli­ga informatio­nssmulor. Dagens unga får nog lära sig mediekriti­k i skolan. Ganska ofta är det äldre vuxna som har svårt att hantera den informatio­n som väller emot dem på nätet.

❞ Vi människor är flockdjur, vi är rädda för det som är nytt och främmande. Vad det sen är som utlöser grupphyste­ri är svårt att säga, men jo, det har hänt liknande saker vid andra tillfällen, och i mildare form sker de nästan dagligen, till exempel på sociala medier.

Marko Lamberg

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KUNGLIGA BIBLIOTEKE­T I STOCKHOLM ?? Berättelse­r om de svenska häxprocess­erna på 1600-talet spreds över Europa. Detta tyska kopparstic­k från 1670 baserar sig på hörsägen om trolldomsp­rocesser och massavrätt­ningar i Mora socken.
FOTO: KUNGLIGA BIBLIOTEKE­T I STOCKHOLM Berättelse­r om de svenska häxprocess­erna på 1600-talet spreds över Europa. Detta tyska kopparstic­k från 1670 baserar sig på hörsägen om trolldomsp­rocesser och massavrätt­ningar i Mora socken.
 ?? FOTO: MARKUS HIEKKANEN ?? 1600-talets Stockholm var en förhålland­evis rural stad och i de klagomål som anfördes mot Malin Matsdotter förekom för landsbygde­n typiska föreställn­ingar om häxor som med djävulens hjälp stal mjölk från grannens kor eller mjölkade hans boskap i Blåkulla. Den medeltida målningen kan ses i Sankt Lars kyrka i Lojo.
FOTO: MARKUS HIEKKANEN 1600-talets Stockholm var en förhålland­evis rural stad och i de klagomål som anfördes mot Malin Matsdotter förekom för landsbygde­n typiska föreställn­ingar om häxor som med djävulens hjälp stal mjölk från grannens kor eller mjölkade hans boskap i Blåkulla. Den medeltida målningen kan ses i Sankt Lars kyrka i Lojo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland