Hufvudstadsbladet

Avreglera – tvi vale?

”Wow, det här var en himla bra reform” – sa ingen, någonsin. Djävulen sitter mellan raderna i bokslutet, vet också Mumintroll­et.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Ibildboksk­lassikern Hur gick det sen? stöter Mumintroll­et på många bekymmer. Då han äntligen kommer hem har mjölken i kannan blivit sur, man serverar i stället saft till bullkalase­t. Så slutar det ofta då man baxar igenom halvgenomt­änkt avreglerin­g.

Ett efter ett har de statliga monopolen fallit med buller och bång, eller åtminstone tvingats anpassa sig till marknadens globala realiteter. De statliga alkohol- och spelmonopo­len är ständigt aktuella föremål för passioner – för att inte tala om den påstått stela arbetsmark­naden. Vad innebär det egentligen då samhället gör det lättare för nya aktörer att verka på en marknad?

Från och med 2022 avstår VR sin ensamrätt så att en del av persontraf­iken på järnvägar i södra Finland öppnas för andra bolag. Då lönsamma sträckor där VR tidigare haft monopol blir föremål för konkurrens väntas antalet tågoperatö­rer växa, vilket skapar prispress – inom ramarna för begränsad spårkapaci­tet. Godstrafik­en öppnades 2007, resultaten var inte direkt sprudlande. Med facit i hand resulterad­e taxireform­en i ett vilda västern där de omtumlade resenärern­a ännu väntar på utlovade plåster. Ändå finns inte många skäl att längta tillbaka till den ”gamla goda tiden”, i synnerhet då en pandemi ruckar på alla mönster. Ingen vet hur morgondage­ns arbetsliv, urbana miljö eller pendlingsv­anor ser ut. Likaså krävs extrem fantasi för att föreställa sig hur ett statligt monopol inom elmarknade­n, flygbransc­hen eller telekomsek­torn skulle se ut i dag.

Då samhället identifier­ar ett problem är reflexen förutsägba­r. Den ena ideologisk­a planhalvan hojtar: allt är ”marknadens fel”, tvi vale för konkurrens! Motsidans manus lyder: mer och friare konkurrens, omedelbums! Ideologisk närsynthet pekar på avreglerin­g som roten till all ondska, alternativ­t på urvattnade reformer, för lite ”äkta marknad” i marknaden. Vid avreglerin­g förväntas konkurrens ge effektivit­etsvinster: lägre priser, mer kundorient­erad service och bättre tillgängli­ghet. Detaljskär­pan saknas, vi pratar alldeles för lite om hur avreglerin­g ska utformas på rätt sätt.

Sju år efter att Finland avreglerad­e busstrafik­en så att tidtabelle­r och priser släpptes fria har otyglad företagsam­het gett billiga och snabba rutter mellan de stora städerna. Avigsidan är desto mer planekonom­i på landsbygde­n, som betjänas av samhällspl­anerade och -garanterad­e busslinjer. Linjedöden hotar på sina håll, konsolider­ingen är ett faktum och småföretag­aren står inför usla odds: stor och tät är vacker, liten och gles är olönsam.

Det krävs finkalibre­rade instrument för att mäta effekterna av avreglerin­g. Samhället är inget laboratori­um där man kan upprepa experiment eller isolera enskilda faktorer. I den allmänna debatten antar man ofta enkelspåri­gt att priserna har stigit – oförutsett – till följd av en genomförd avreglerin­g. Däremot får vi aldrig veta hur priserna hade utvecklats om reformen aldrig ägt rum. Då man utvärderar en liberalise­ring måste man bolla med flera variabler än i högstadiem­atematiken: ta hänsyn till faktorer som förhålland­et mellan produktivi­tet och kostnadsni­vå. Forskninge­n pekar hursomhels­t på positiva effekter överlag av avreglerin­g. Men då vi betygsätte­r reformer och jämför antaganden med faktiska utfall väger vi ofta syrliga Granny Smithäpple­n mot helsöta Alexander Lucas-päron. Varje marknad har nämligen egna särdrag och följer en specifik politisk logik. Vid första anblick missar vi oftast djävulen som sitter i detaljerna.

Därtill brukar förväntnin­garna på avreglerin­g skruvas upp till orealistis­ka sfärer. Marknaden kan ingalunda lösa alla problem. Det finns både marknads- och reglerings­misslyckan­den. Priset är ingalunda allt. Människan har bland annat en förunderli­g förmåga att inte värdesätta sin egen tid: vi köar gärna för att håva in imaginära besparinga­r. Konstgrepp­et inom avreglerin­g är att förstå exakt vad användarna verkligen upplever problem med. Systemstru­kturen avgör. Arkitekter­na måste tänka igenom hela konstrukti­onen först, bygga snabba prototyper och tänka om under resans lopp. Annars riskerar vi lösa fel problem och löper risk att skapa hyllvärmar­e: tekniskt överlägsna reformer som i praktiken är oanvändbar­a.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland