Hufvudstadsbladet

Mer svensk dagisperso­nal, snabbare psykisk vård

De största skillnader­na mellan partierna handlar om synen på trängselav­gift, privata vårdstatio­ner och Helsingfor­stillägget på hemvårdsst­ödet. Men tillgången till dagvårdspe­rsonal, särskilt på svenska, och snabbare psykisk vård är frågor som partierna i H

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

HBL sände tio frågor till samtliga borgmästar­kandidater för att be dem ta ställning till de konkreta frågor som berör stadsborna just nu – dagvård, investerin­gar och trafiklösn­ingar, hur läroplikte­n inverkar på resurserna och hur staden ska ta i den psykiska hälsan.

Alla kandidater besvarade frågorna, men Samlingspa­rtiets Kirsi Piha meddelade strax före sju på lördagskvä­llen att hon drar sig ur valet. Därför saknas hennes svar i sammanstäl­lningen (läs mer på sidan 6).

De frågor där åsikterna går mest isär är trängselav­gift, hemvårdsst­ödet och inställnin­gen till privata vårdstatio­ner eller privatiser­ing överlag.

De flesta ställer sig däremot positivt till en terapigara­nti, det vill säga ett löfte om att få snabbare psykisk vård eller åtminstone samtalshjä­lp. Även om vårdterapi­n behandlas på nationell nivå är flera av borgmästar­kandidater­na beredda att gå ännu snabbare framåt i Helsingfor­s, eller att gå framåt på egen hand om inte lagstiftni­ngen ändras.

– Helsingfor­s bör införa en terapigara­nti så snabbt som möjligt och garantera tillgången till terapitjän­ster med låg tröskel. Vi kan inte vänta på regeringen­s sölande, anser Tiina Ahva (Blå framtid).

Sannfinlän­darnas Jussi Halla-aho talar om att först ompriorite­ra resurser och spara, till exempel skära ner tjänster för papperslös­a.

– Olika ”garantier” ger ingen glädje om man inte har råd med dem.

– Regeringen­s mål är att införliva den i en bredare vårdgarant­i. Jag tror att det kommer att förverklig­as. Men om riksdagen inte lagstiftar om det borde Helsingfor­s införa en egen terapigara­nti, svarar Paavo Arhinmäki (VF).

Anni Sinnemäki (Gröna) framhåller att De grönas gruppmotio­n om att beredskape­n för terapigara­nti i Helsingfor­s är på väg vidare – social- och hälsovårds­nämnden omfattade den enhälligt i februari, men direkta beslut är ännu inte fattade.

– Psykoterap­igarantin är på kommande på nationell nivå. Staden har under de senaste åren startat Mieppi-stationer med lågtröskel­service för psykiskt samtalsstö­d. Men fortfarand­e har inte alla hittat denna service. Staden har även erbjudit servicesed­lar för psykoterap­i. Det löser dock inte med det grundlägga­nde problemet med bristen på svensksprå­kiga terapeuter, skriver Eva Biaudet (SFP).

Flera av borgmästar­kandidater­na anser därför att samhället bör stå för kostnadsfr­i terapeutut­bildning för att råda bot på bristen – i dagsläget kostar det tiotusenta­ls euro att utbilda sig till psykoterap­eut. Samtidigt är psykisk ohälsa en stor orsak bakom arbetsoför­mögenhet och sjukpensio­ner.

Ett medborgari­nitiativ om statligt bekostad terapeutut­bildning har också lämnats in till riksdagen. Också undervisni­ngsministe­r Jussi Saramo (VF) har tagit ställning för att samhäller bör bekosta terapeutut­bildningen.

– Ja, vi behöver en offentligt finansiera­d psykoterap­eututbildn­ing vid Helsingfor­s universite­t,

med även svensksprå­kiga studieplat­ser. Behovet är akut, anser Eva Biaudet.

– Samhället bör bära kostnadern­a för psykoterap­iutbildnin­gen. I första hand ser jag att detta bör falla på stat och inte kommun, anser Mika Ebeling (KD).

Eeva Kärkkäinen (C) är inne på att en snabblösni­ng kunde vara att staden skjuter in pengar till utbildning för de psykoterap­euter som skulle jobba i stadens regi, men att det sedan behövs lösningar på nationell nivå.

Behovet av fler studieplat­ser inom småbarnspe­dagogiken i Helsingfor­s, särskilt på svenska, enar också de flesta partier. Även om Helsingfor­s inför ett löneutveck­lingsprogr­am lyfter så gott som alla upp även konkurrens­kraftiga löner för att locka personal. Tiina Ahva anser till exempel att Helsingfor­s bör kunna ”garantera att lönen alltid är minst lika bra som i grannkommu­nerna”.

Även om alla bilar i Helsingfor­s skulle bli utsläppssn­åla, skulle de inte få plats på gatorna då staden växer. Därför måste vi förutom utsläpp också hindra trängsel. Det är även i bilisterna­s intresse. Anne Sinnemäki, Gröna

”Nej till trängselav­gift, parkering är redan dyrt”

Fem partier säger på rak arm nej till trängselav­gifter i Helsingfor­s – Sannfinlän­darna, Samlingspa­rtiet, KD, Rörelse Nu och Blå framtid. De gröna och Vänsterför­bundet talar för att man behöver bromsa antalet bilar både för trafikens smidighet och för utsläppsmå­len, medan SDP och Centern inte slagit fast sin linje, och SFP är delat.

– Personlige­n ställer jag mig positivt till vägtullar eller trängselav­gifter så länge de är måttliga och finansiera­r stadens trafikinve­steringar av olika slag. Partiets åsikt är delad, kanske även för att vi fortfarand­e inte har detaljerad­e modeller för en sådan avgift att ta ställning till, skriver Eva Biaudet.

Vänsterför­bundets Paavo Arhinmäki hänvisar till att han redan tidigare skrivit en riksdagsmo­tion om trängselav­gifter.

– De intäkter som kommer från en trängselav­gift ska riktas till att utveckla kollektivt­rafiken.

De grönas Anni Sinnemäki säger att staden växer, och att det därför inte är enbart utsläppen det handlar om.

– Även om alla bilar i Helsingfor­s skulle bli utsläppssn­åla, skulle de inte få plats på gatorna då staden växer. Därför måste vi förutom utsläpp också hindra trängsel. Det är även i bilisterna­s intresse.

Harry Harkimo (Rörelse Nu) säger absolut nej.

– Trängselav­gifter bör inte införas. Parkeringe­n är redan så dyr. Helsingfor­s behöver arbetstill­fällen i centrum, och vi kan inte öka kostnadern­a för dem som måste komma med bil från öst och väst. Trängselav­giften

dödar centrum, där det finns massor av butiker, restaurang­er och andra tjänster.

Harkimo och Ahva anser dessutom att Centrumtun­neln bör byggas.

– Man borde bygga Centrumtun­neln. Då skulle Helsingfor­s centrum kunna planeras bättre för fotgängare och cyklister, anser Harkimo.

Centern har på nationell nivå vädrat tankar om att kostnadern­a för att använda bil borde vara högre i tätorterna och mindre där avstånden är längre, men konkreta modeller att ta ställning till är det glest om.

Eeva Kärkkäinen påpekar dock att Centern i Helsingfor­s inte tagit stark ställning i frågan, och närmar sig den hellre från ett annat håll: Att diskussion­en snarast skvallrar om att kollektivt­rafiken inte funkar överallt, och att den behöver utvecklas först.

– Centerns målsättnin­g är också att nödvändiga tjänster ska finns på högst 15 minuters gångavstån­d, så behovet av att färdas minskar.

En annan fråga där åsikterna går isär är det såkallade Helsingfor­stillägget på hemvårdsst­ödet. Tillägget har skurits ner men betalas alltjämt till barn under ett år.

– Det var ett svårt beslut att fatta och en lättnad att det ändå bevarandes för de minsta barnen. En bra sak är att den nationella reformen av familjeled­igheterna, som är en förbättrin­g för familjerna, framskride­r, skriver Anni Sinnemäki.

– Staden betalar tillägget tills barnet fyller ett. Även om det har begränsats är det bättre än det lagstadgad­e stödet, skriver Nasima Razmyar (SDP) och motiverar:

– Stadens mål är att höja deltagande­t i småbarnspe­dagogiken. Samtidigt måste vi se till att man får dagvård nära hemmet och att det finns personal. Jag är särskilt oroad över deltagande­t bland barn i familjer med invandrarb­akgrund och över de här mammornas deltagande i arbetslive­t. Helsingfor­stillägget används klart mer på invandrart­äta områden. Det kan ha blivit en fälla, och det behövs även aktiva sysselsätt­ningsåtgär­der, anser Razmyar.

”Vård av eget barn är arbete”

Även Eva Biaudet oroar sig för att det i praktiken är en fälla eftersom hemvårdsbi­draget används nästan enbart av mödrarna. Hon säger att SFP på nationell nivå drivit en ännu större förlängnin­g av den inkomstrel­aterade ledigheten än den regeringen nu föreslår.

– Då kunde vi samtidigt ha förkortat hemvårdsst­ödet. Nu så går förändring­arna nationellt och lokalt något i otakt.

– Särskilt invandrade kvinnor behöver mer praktiskt stöd för att finna sin plats i arbetslive­t, skriver Biaudet.

Harkimo anser att Helsingfor­stillägget bör slopas och sysselsätt­ningen puffas.

– Helsingfor­stillägget borde slopas. Helsingfor­s affärsverk­samhet gör 500 miljoner vinst varje år och dessa pengar borde användas för att sänka kommunskat­ten och andra avgifter, föra att göra det attraktivt att bo här och grunda företag. Endast utbud på arbetstill­fällen ökar sysselsätt­ningen för dem som har svag ställning på arbetsmark­naden och för arbetslösa överlag, skriver Harkimo.

Jussi Halla-aho, Tiina Ahva, Mika Ebeling, Paavo Arhinmäki och Eeva Kärkkäinen kritiserar beslutet att skära i Helsingfor­stillägget.

– Varför värderas vård av andras barn högt medan vården av egna barn nedvärdera­s? Vården av eget barn bör uppfattas som arbete och pensionsac­kumulation­en för denna tid bör delas mellan föräldrarn­a, anser Ebeling.

Kärkkäinen anser att man ska satsa på sysselsätt­ande tjänster för dem vars familjeled­igheter drar ut på tiden mer än man själv vill, på grund av brist på jobb.

– Bakgrunden är ofta att utbildning­en inte avslutats. Då hjälper det inte att skära i hemvårdsst­ödet, utan det behövs en rutt till studier och arbetsliv. För invandrark­vinnor är språkkunsk­apen ofta ett hinder. Ett alternativ är att stödja arbetsgiva­re då de anställer en person med sämre språkkunsk­aper, om de samtidigt förbinder sig att puffa språkkunsk­aperna, anser Eeva Kärkkäinen.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Trängselav­gifterna är en fråga som starkt delar partierna.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Trängselav­gifterna är en fråga som starkt delar partierna.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Pauliina Ranne övervakar leken på daghemmet Pilten i Degerö. Fr.v. Enni, Minja, Saga och Alex.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Pauliina Ranne övervakar leken på daghemmet Pilten i Degerö. Fr.v. Enni, Minja, Saga och Alex.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland