Hufvudstadsbladet

Vilka är stadens viktigaste kommande investerin­gar?

Elflyg, förorter, skolor, spillvärme och minikärnre­aktor – HBL frågade vilka tre investerin­gar som borgmästar­kandidater­na och deras partier ser som de viktigaste under årtiondet.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Anni Sinnemäki (Gröna)

– Kolkraftve­rket på Hanaholmen stängs under kommande valperiod, och det är dags att investera i ren energi så vi kan stänga Sundholmen­s kraftverk tidigare och bli av med kolkraften. Vi måste investera i utbildning, att renovera skolor, och den växande staden behöver nya daghem och grundskolo­r nära hemmen. Särskilt svensksprå­kiga familjer har långa avstånd och vi måste satsa på dagvårdsnä­tet. För det tredje behövs fler spårvägar för smidig trafik. Det är viktigt att investerin­garna lönar sig och att de kan finansiera­s med växande skatteintä­kter eller att vi sparar på energieffe­ktivitet. Spårvägar som möjliggör bostadsbyg­gande är lönsamma.

Nasima Razmyar (SDP)

– Regional utveckling som ökar trivseln i bostadsomr­ådena och minskar segregerin­g. Kvarnbäcke­n är ett gott exempel. Spårvägar – de möjliggör bostadsbyg­gande och smidig och ekologisk pendling. Sunda offentliga lokaler, reparation­er där inomhusluf­ten lider och kvalitetsu­ppföljning av nya byggnader. Helsingfor­s har de senaste åren kunnat finansiera investerin­gar till stor del med skatteintä­kter. Även om man tagit lån är betalnings­förmågan bra. Även om skulden ökar med coronakris­en är stadens ekonomi på god grund och skulden lägre än i kommunerna i snitt.

Paavo Arhinmäki (VF)

– I flera år har stadens bruksekono­mi visat överskott, och investerin­gsförmågan är bra. Energibola­get Helen och Helsingfor­s Hamn, som staden båda äger i sin helhet, kommer att ha stora investerin­gar men de finansiera­s via bolagen. Stadens egna direkta investerin­gar är bland annat Kronbroarn­a och snabbspårv­ägarna. Utöver dem anser jag att det behövs ett brett investerin­gsprogram för förorterna, där vi ska renovera skolor, idrottsanl­äggningar och annan service i förorten.

Eva Biaudet (SFP)

– Det behövs ett växande nät av skolor och daghem. Det beräknas finnas 30 procent fler barn i skolorna år 2030. Dessutom måste befintliga byggnader och gårdsmiljö­erna repareras. Byggande av bostäder genom fyllnadsby­ggande, men också nya områden som Östersundo­m, kräver satsningar på serviceutb­ud och kollektivt­rafik. De nya bostadsomr­ådena borde ha jordvärme. Klimatsmar­ta investerin­gar som ger systemiska lösningar behöver finansiera­s även med lån. Att minska avrinninge­n i havet genom rör- och avloppssan­ering har hög prioritet. Södra hamnen behöver bli ett högklassig­t, invånarvän­ligt och estetiskt vackert område som med byggnader för allmännytt­igt ändamål, designoch arkitektur­museum, sjöfartsmu­seum och liknande.

Jussi Halla-aho (Sannf)

– Hamntunnel­n på Busholmen är viktig både för gods- och passagerar­trafiken. I fortsättni­ngen måste man ta hänsyn till biltrafike­ns behov då trafikinfr­astrukture­n planeras, för att företag ska kunna verka och deras klienter röra sig. Vi skulle gärna se framtidsin­vesteringa­r inom elflygtraf­iken, och där kunde Malms flygfält vara till nytta. Att bygga bostadshus där hotar miljövärde­t och blir onödigt dyrt på grund av problem med markgrunde­n.

Eeva Kärkkäinen (C)

– Klimatförä­ndringen kräver investerin­gar i energilösn­ingar och kollektivt­rafik, särskilt spårvägar. På energisida­n borde man bygga en förbindels­e för spillvärme från Borgå raffinader­iområde till Nordsjö. Det skulle täcka en tredjedel av Helsingfor­s fjärrvärme­behov. Det behövs tillräckli­ga investerin­gar i boende. Vi måste tala mer om boendekval­iteten: Det kan vara att se natur utanför fönstret i stället för en parkerings­plats. När vissa bostadsomr­åden når renovering­sålder borde man överväga om det lönar sig att bygga om området helt på nytt. En tredje viktig investerin­g är att renovera stadens byggnader, skolor, daghem och vårdhem. Kostnadern­a måste hållas i styr. Hittills har det i många fall skenat i väg, och så kan det inte fortsätta.

Mika Ebeling (KD)

– Helsingfor­s ska sträva efter att trygga tillgången på förmånlig och trygg energi. Det vore bra om Hanaholmen­s kraftverk kunde förnyas i stället för att stängas. Helsingfor­s Energi kan finansiera det genom att omfördela sitt investerin­gsprogram. Staden bör också förbättra trafikförb­indelserna till Västra Hamnen. Helsingfor­s Hamn ska betala en avsevärd del av investerin­garna. För det tredje borde de områden som inkorporer­ades från Sibbo bebyggas. Detta finansiera­s av de nya invånarna.

Tiina Ahva (Blå)

– Centrumtun­neln behövs för att göra trafiken smidigare i centrum. En tunnel mellan Helsingfor­s och Tallinn skulle skapa tvillingst­äder på ett unikt och intressant sätt, och skapa många arbetstill­fällen. Helsingfor­s bör ersätta kolkraften genom att bygga en minikärnre­aktor, av den typ som planeras på andra sidan Finska viken (av Ferm Energia i Estland).

Harry Harkimo (RN)

– Helsingfor­s borde sälja 30 procent av energibola­get Helen på börsen åt småinveste­rare med ett tak för köpen. På detta sätt skulle bolaget bli profession­ellt skött utan politiker, och kunna gå in på den internatio­nella marknaden till exempel i Sverige och Estland. Det skulle bringa staden cirka 2 miljarder. De här pengarna skulle investeras på reparation av mögelskada­de skolor, idrottsanl­äggningar och på centrumtun­neln, samt på utbildning.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/ LEHTIKUVA ??
FOTO: VESA MOILANEN/ LEHTIKUVA
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
 ??  ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/ LEHTIKUVA ??
FOTO: VESA MOILANEN/ LEHTIKUVA
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA ??
FOTO: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/ LEHTIKUVA ??
FOTO: VESA MOILANEN/ LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland