Hufvudstadsbladet

Experter: Tre veckors stängning räcker inte

Det tar två till tre veckor innan nya coronabegr­änsningar börjar märkas av på sjukhusen. Experter misstänker att regeringen därmed kommer att behöva öka åtgärderna för att stävja smittsprid­ningen.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Experter anser att regeringen­s beslut att stänga ner stora delar av samhället i tre veckor inte kommer att räcka för att stoppa den eskalerand­e spridninge­n av coronaviru­set.

Veli-Matti Ulander, administra­tiv överläkare vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, säger att det tar två till tre veckor innan nya begränsnin­gar börjar märkas av i antalet coronapati­enter på sjukhusen.

– Om stängninge­n inleds den 8 mars så kommer vi knappt att se av effekterna på sjukhusen ännu efter tre veckor. Jag uppskattar att vi kommer att ha fler coronapati­enter på sjukhusen i slutet av mars än vad vi har nu, säger han.

– Det låter som en sann utmaning om samhället i ett sådant läge skulle börja öppna upp mera igen.

Ulander säger att han inte känner till ifall det ligger juridiska orsaker bakom att stängninge­n begränsats till tre veckor, men han tror att regeringen kommer att stå inför att en förlängnin­g behövs.

Endast en kort lättnad

Också docent Pirta Hotulainen från den medicinska forsknings­institutio­nen Minerva anser att de nu planerade åtgärderna inte är tillräckli­ga. Hotulainen redogör på Twitter för varför hon anser att ytterligar­e åtgärder behövs. Hon delar med sig av olika modeller för hur Finland kunde komma tillbaka till läget där arbetsmeto­den ”testa, spåra, isolera” var tillräckli­g.

Hotulainen skriver att det inte är möjligt att stänga ner samhället mycket tidigare än planerat. Den bästa metoden enligt henne är därför att öka på åtgärderna.

”Om jag skulle fatta besluten så hade jag kört tre veckor fullt ut, alltså samma åtgärder som förra våren, och alla skulle skära ner sina kontakter till det minsta möjliga”, skriver Hotulainen.

Vidare skriver Hotulainen att en tre veckors stängning kommer att bryta de stigande smittsiffr­orna, men den kommer endast att innebära en kort lättnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland