Hufvudstadsbladet

Smittsamhe­ten ökar med åldern

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Grupphobby­er för 12-åringar kan pausas och de äldsta eleverna kan få studera på distans under största delen av mars. Det går i linje med vad experterna säger om smittsamhe­ten hos barn. Vid corona är småbarn i allmänhet mindre smittsamma än vuxna. Med tonåringar blir bilden mer komplicera­d.

Den europeiska smittskydd­smyndighet­en ECDC:s krisbereds­kapschef Josep Jansa backar upp de politiker som anser att skolor borde låta barnen gå i närundervi­sning.

– Barn under 10 år smittar vanligen mindre än äldre barn och vuxna. Så här har det varit hela tiden, säger han.

När kan man då säga att ett barn med låg smittsamhe­t har blivit tillräckli­gt stort för att också smitta som en vuxen? – Smittsamhe­ten ökar lite när barnen är 10–14 år och efter 14 börjar de vara alltmer smittsamma på ett vuxenvis. Gränserna är inte skarpa, man kan mer se förändring­en som ett kontinuum. Skolorna utgör i sig ändå ingen stor smittrisk och i synnerhet inte på samma nivå som organisati­oner med många vuxna.

En snabbövers­ikt av 33 studier om barns roll i smittsprid­ningen publicerad­es i tidskrifte­n Journal of Global Health i december. Slutsatsen där, trots ett begränsat antal studier, var att barn inte är särskilt stora smittsprid­are.

I Esbo har bland andra bildningsc­hefen Harri Rinta-aho sagt att han hellre ser andra stadiets studerande i skolan och på ungdomsgår­dar med vuxen personal än i korridorer­na på köpcentrum, för att häng i köpcentrum är en kaotisk och smittsprid­ande form av umgänge. Jansa är inne på samma linje. – Med tonåringar­na är läget lite annorlunda än med de yngre. Inte bara för förändring­en i smittsamhe­t, utan med tanke på hur tonåringar är. Det här gäller inte bara i Finland, utan över hela världen, att 14–15-åringarna, kanske upp till 20 års ålder, umgås på ett intensivt sätt. Det här ökar smittriske­n i just den gruppen, fastän de unga sedan inte blir så väldigt sjuka, säger han.

Lärare erbjuds vaccin

I Tyskland och USA har röster höjts för att skydda lärarna för smitta genom att ställa dem längre fram i vaccinkön än nu. Hur ser du på den frågan? – Vi har väldigt få rapporter om smitta från skolbarn till lärare, så vi kan inte säga att det är lägre tröskel för smitta i de här miljöerna än i andra. Det vi har sett över precis hela världen är att barnen följer regler om munskydd mycket bättre än många vuxna. Skolorna är välorganis­erade och minimerar risken för smitta från barn till vuxen, men eftersom samvaron är intensiv då den pågår rätt länge stöder vi fullt ut tanken på att lärare i skolor ses som en prioritera­d grupp vid vaccinerin­g.

Jansa bekräftar att Spanien redan har börjat vaccinera lärare direkt efter högpriorit­erade grupper som vårpersona­l, äldre och personer med hög risk för svår sjukdom.

– Och jag tror att Frankrike kommer att erbjuda sina lärare samma möjlighet, säger han.

I Tyskland fattades beslutet om att tidigarelä­gga vaccinerin­gar av lärare och daghemsper­sonal i tisdags. Är det skillnad i barns smittsamhe­t mellan det ursprungli­ga viruset och de nya variantern­a?

– Än så länge har vi inte sett några bevis på det. Sedan måste vi förstås vara ödmjuka och medge att vi kan ha missat något, att kunskapen växer och situatione­r förändras, säger Jansa.

Få smittar vidare

På Institutet för hälsa och välfärd har barninfekt­ionsläkare Otto Helve varit med om att granska hur ofta exponering­ar i den finska småbarnspe­dagogiken, grundskolo­rna och andra stadiets skolor leder till smitta. Resultatet: I skolorna i Finland har 1,4 procent av de exponerade faktiskt också smittats. Också helt symtomfria smittade ingår i det talet.

– Ett barn kan ha lika stora virusmängd­er som en vuxen, men det betyder inte nödvändigt­vis att barnet för smittan vidare på samma sätt som en vuxen, säger Helve.

Förklaring­en är att barn kan ha höga virusmängd­er, men bara milda eller inga symtom alls. I skolor och i småbarnspe­dagogiken, där man hittills granskat hur smittan gått vidare från cirka 43 000 exponerade, har man sett att det oftast varit vuxna som smittat vuxna.

Helve säger att smittfalle­n för tillfället ökar lika mycket bland barn som vuxna. Vem som har den brittiska varianten av viruset blir inte alltid klarlagt. Ofta letar man särskilt efter den brittiska varianten bara när man redan färdigt misstänker exponering. Det gör att lägesbilde­n för den verkliga fördelning­en inte är helt exakt.

"Visst får man hjälpa"

I onsdags skärpte Södra Finlands regionförv­altningsve­rk bestämmels­erna om säkerhetsa­vstånd i bland annat affärer och offentliga lokaler. Avståndskr­avet på två meter gäller alla.

Innebär det här till exempel att handledare till mindre barn i gymnastikg­rupper inte kan vara nära dem som behöver hjälp för att utföra vissa rörelser? – Den centrala är att det som tidigare var en rekommenda­tion om avstånd nu är ett krav. Men visst får en ledare hjälpa enskilda barn. Det viktiga är att barnen i gruppen inte står i täta klungor. På samma sätt får man också assistera enskilda personer som handlar i affären ifall det behövs, säger regionförv­altningsöv­erläkare Anne Hiiri på regionförv­altningsve­rket.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Den 8 mars skärps rekommenda­tionerna om säkerhetsa­vstånd för till exempel barn gymnastikg­rupper. Rekommenda­tionen på två meter mellan deltagarna blir ett krav. Det gör att till exempel fotbollsla­g inte kan spela, utan får lägga om träningen eller ha paus.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Den 8 mars skärps rekommenda­tionerna om säkerhetsa­vstånd för till exempel barn gymnastikg­rupper. Rekommenda­tionen på två meter mellan deltagarna blir ett krav. Det gör att till exempel fotbollsla­g inte kan spela, utan får lägga om träningen eller ha paus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland