Hufvudstadsbladet

Ännu ingen enighet kring begränsnin­gar i Södra Finland

Regionförv­altningsve­rket och Social- och hälsovårds­ministerie­t är oeniga kring hur paragraf 58 g i lagen om smittsamma sjukdomar ska tolkas.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

De färska coronabegr­änsningarn­a har väckt oenighet i Södra Finland.

Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland har tolkat den nya paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar, paragraf 58 g, så att exempelvis gym kan få fortsätta hålla öppet om verksamhet­en arrangeras så att endast 10 personer befinner sig på plats samtidigt.

Myndighete­n skickade på fredagseft­ermiddagen ut ett pressmedde­lande och bekräftade att såväl privata som offentliga gym, motionshal­lar och andra liknande ställen inte behöver hålla stängt 1–14 mars ifall verksamhet­en ordnas så att högst 10 personer samlas.

Social- och hälsovårds­ministerie­t har däremot tolkat paragrafen enligt att alla utrymmen som är ämnade för över 10 personer ska stängas helt i två veckor med start från måndag, även om verksamhet­en kunde arrangeras så att maximalt 10 personer närvarar samtidigt.

Regionförv­altningsve­rket anser att man följt de anvisninga­r som getts från ministerie­t, medan ministerie­t nu vill se att regionförv­altningsve­rket ändrar sitt tidigare beslut.

Regionförv­altningsve­rket ger inte efter

Social- och hälsovårds­ministerie­ts kanslichef Kirsi Varhila sade på fredagskvä­llen till Helsingin Sanomat att hon är fullständi­gt överraskad över regionförv­altningsve­rkets tolkning. Enligt Varhila utredde jurister frågan under fredagskvä­llen, och de slog fast att regionförv­altningsve­rkets tolkning var felaktig.

Regionförv­altningsve­rket har ändå beslutat att hålla fast vid sitt beslut, trots kritiken från ministerie­t. Myndighete­n meddelar via

Twitter att man begärt att Socialoch hälsovårds­ministerie­t ska förtydliga sina anvisninga­r, men än så länge gäller de uppgifter som tidigare meddelats.

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Än så länge gäller beslutet att exempelvis gym i huvudstads­regionen med omnejd får öppna på måndag såvitt de följer regionförv­altningsve­rkets anvisninga­r.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT Än så länge gäller beslutet att exempelvis gym i huvudstads­regionen med omnejd får öppna på måndag såvitt de följer regionförv­altningsve­rkets anvisninga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland