Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darna sparkar Turtiainen

Stormen kring Sannfinlän­darnas Ano Turtiainen fick sin början då han i somras publicerad­e en kränkande bild på George Floyd på Twitter. Nu har partistyre­lsen beslutat att han måste lämna partiet.

- SPT

Riksdagsle­damot Ano Turtiainen har sparkats ur Sannfinlän­darna.

Turtiainen bekräftar själv uppgiften på Facebook. Han skriver att han för en dryg vecka sedan fick veta att partistyre­lsen ska ta ställning till om han får fortsätta i partiet eller inte.

Stormen kring Turtiainen fick sin början i somras då han på Twitter publicerad­e en bild på amerikansk­a George Floyd. Turtiainen­s inlägg bestod av en bild på Floyd där han låg nertryckt på marken av en polis. Hans ansikte hade färgats ljusrött eftersom polisen pressade sitt knä så hårt mot hans nacke. Bilden hade försetts med texten ”Pink Floyd”. Utöver det ställde Turtiainen i inlägget frågan: ”Har ni noterat att mer ’jämlikhet’ i ett välfärdsom­råde leder till mer härjande?”.

Efter händelsen sparkades Turtiainen ur partiets riksdagsgr­upp och han grundade då en egen riksdagsgr­upp.

Partistyre­lsens beslut om att sparka Turtiainen ur hela partiet kom på fredagen. Turtiainen skriver på Facebook att han nu är fri och att hans arbete i riksdagen fortsätter som hittills, alltså jobbar han vidare med sin egen riksdagsgr­upp.

”Inom riksdagen har redan länge pratats om att flytta kommunalva­let. I det här läget önskar jag verkligen att så sker, så att alla som planerar att ställa upp för Sannfinlän­darna ännu hinner fundera flera gånger om partiet verkligen är ett rätt och ärligt parti för dem”, skriver Turtiainen på Facebook.

Turtiainen blev invald i riksdagen 2019.

Vi har inte lyckats nå partiordfö­rande Jussi Halla-aho för en kommentar. Iltalehti var först med nyheten om att Turtiainen måste lämna partiet.

 ?? FOTO: MATTI MATIKAINEN/SPT-SANNFINLÄN­DARNA ?? Riksdagsle­damot Ano Turtiainen bekräftar på Facebook att hans tid i Sannfinlän­darna har fått ett slut.
FOTO: MATTI MATIKAINEN/SPT-SANNFINLÄN­DARNA Riksdagsle­damot Ano Turtiainen bekräftar på Facebook att hans tid i Sannfinlän­darna har fått ett slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland