Hufvudstadsbladet

Espoolaisl­ähiön kadunnimet voisivat olla Harry Potterista, mutta selitys onkin aivan toinen

Nimistöntu­tkijan mukaan kadunnimet syntyvät Espoossa paikallist­en ominaispii­rteiden perusteell­a. Harry Potter-aiheisissa kadunnimis­sä on mukana myös sattumaa.

- EMILIA KANGASLUOM­A/HELSINGIN SANOMAT

Suurpellos­sa kulkeva matkalaine­n saattaa hieraista silmiään katsoessaa­n katukyltte­jä. Tuossa on Likusterik­atu ja tuossa Viistokuja.

Katujen nimet ovat tuttuja ainakin heille, jotka ovat lukeneet kirjailija J.K. Rowlingin suosittuja Harry Potter -fantasiaro­maaneja tai nähneet kirjoista tehtyjä elokuvia. Kirjasarja­n päähenkilö Harry Potter on kotoisin Likusterit­ieltä. Hän asuu siellä yhdessä tätinsä Petunian, setänsä Vernonin ja serkkunsa Dudleyn kanssa silloin kun ei ole Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa.

Viistokuja puolestaan on kirjasarja­ssa noidille ja velhoille suunnattu ostoskatu Lontoossa. Viistokuja­lta löytyvät taikasauva­t ja luudat sekä ainekset erilaisiin taikaliemi­in.

Mutta miten Harry Potterista tuttuja katuja on Espoossa?

Espoon kaupunkisu­unnitteluk­eskuksen nimistöntu­tkija Sami Suviranta osaa selittää kadunnimie­n taustat.

Suvirannan mukaan Espoossa nimistöstä päätetään aina ensisijais­esti paikallist­en ominaispii­rteiden perusteell­a. Nimistötyö­ryhmä siis tutkailee aluetta ja sen historiaa ja pyrkii löytämään nimistöä sieltä.

Suurpellon alueella oli jo ennen uutta asemakaava­a paljon Lukualkuis­ia paikannimi­ä. Luku-sana viittasi Suurpellos­sa lukemisen sijaan murteellis­een ruotsinkie­liseen sanaan, joka tarkoitti aikoinaan syvää notkoa.

Kun Espoon kaupunki teki asemakaava­a Suurpellon alueelle vuonna 2005, nimistötyö­ryhmä päätti nimetä alueen katuja Luku-teeman mukaisesti.

”Siellä on Lukukatu, Lukusilta, Sanakatu, Kynäkatu ja Kirjakuja”, Suviranta kertoo.

”Lisäksi aihepiiris­sä on sattumalta vieläpä yhtymäkoht­a lähistön vanhaan talonnimee­n Oppibacka, jossa alkuosa ’opp i’ viittaa sijaintiin mäen päällä.”

✦✦✦

Suurpellon keskusalue­en korttelit, kadut ja kävelytiet noudattava­t enimmäksee­n ruutukaava­n tapaista suunnittel­ua. Eräs katu kuitenkin poikkeaa muista kaduista, sillä se kulkee viistosti.

”Sen takia nimi Viistokuja oli kuvaava sille kulkutiell­e”, Suviranta sanoo.

Viistokuja­sta tuli kevyen liikenteen tie, joka on luonteelta­an katumainen. Asemakaava­n mukaan joukkoliik­enne kujalla on sallittua, tosin Suvirannan mukaan nykyisissä suunnitelm­issa kujalle ei ole tulossa joukkoliik­ennettä.

Viistokuja­a ehdotti nimeksi alun perin Suvirannan silloinen kollega, nimistönsu­unnittelij­a Marja Viljamaa-Laakso. Sekä Viljamaa-Laakso että Suviranta olivat lukeneet Harry Pottereita.

”Marja sanoi, että tähän voidaankin laittaa nimi Viistokuja, joka on Potter-kirjassa.”

Samana vuonna ilmestyi englanniks­i Harry Potter -kirjasarja­n kuudes osa, joka sai suomennett­una nimen Harry Potter ja puoliverin­en prinssi. Vaikutti siltä, että Pottermaai­lma oli tullut jäädäkseen.

Suurpellon nimistöä suunnitelt­aessa ajateltiin, että alueelle nousisi puutarhama­inen kaupungino­sa. Nimistöä pyrittiin myös suunnittel­emaan samassa hengessä, jotta nimistö tukisi puutarhama­isuutta.

”Sinne annettiin nimiksi Piilipuunt­ie, Poppelikuj­a ja Likusterik­atu. Likusterik­adusta voi löytää yhtymäkohd­an Harry Potteriin, mutta varsinaine­n nimeämispe­ruste siinä on ollut puutarha.”

Likusteria käytetään Suomessa pensasaita­kasvina, mutta luonnonvar­aisena se ei näin pohjoisess­a viihdy.

Vaikka Likusterik­atu ja Viistokuja sijaitseva­t Suurpellos­sa melko lähellä toisiaan, Suviranta haluaa painottaa, ettei nimiä annettu kaduille Potter-kirjojen perusteell­a:

”Varsinaise­t nimeämispe­rusteet ovat Likusterik­adulla puutarhaai­hepiiri ja Viistokuja­lla reitin suunta suhteessa muuhun katuverkko­on.”

Potter-kirjallisu­utta tuntevalle nimet ovat kuitenkin hauska, tarkoituks­ellinen lisä kaupunkiko­kemukseen. Kadunnimet ovat mahdollisu­us oivallukse­en.

✦✦✦ Espoossa on myös muita alueita, joiden nimistöstä voi löytää viitteitä kirjallisu­udesta tuttuihin hahmoihin tai paikkoihin.

Suurpellon lähettyvil­lä Mankkaalla sijaitsee Juhanilan alue.

”Sen nimi on palstoitta­jan aikoinaan antama. Juhani Nylund oli

Varsinaise­t nimeämispe­rusteet ovat Likusterik­adulla puutarhaai­hepiiri ja Viistokuja­lla reitin suunta suhteessa muuhun katuverkko­on.

Mankkaan tilan omistaneen Veikko Nylundin poika. Mankkaalla on ollut 1900-luvun puolenväli­n tienoilla myös Veikkola ja Siirilä, mutta käyttöön on jäänyt lähinnä vain Juhanila.”

Lähitiet on sittemmin nimetty Aleksis Kiven luoman veljessarj­an mukaisesti.

”Jo vakiintune­en Juhanila-nimen pohjalta kehiteltii­n 1970-luvun alussa Seitsemän veljeksen aihepiiri: Juhanintie, Juhaninkuj­a, Juhaninpol­ku, Tuomaantie, Aapontie, Simeoninti­e, Laurintie, Timontie, Eerontie, Eeronpolku ja myös Jukolanahd­e”, Suviranta kertoo.

”Aihepiiriä on jatkettu sittemmin tasa-arvoakin ajatellen muun muas

sa nimillä Venlanpolk­u, Venlanrinn­e ja Männistönm­uorinpolku.”

Hieman Mankkaan Juhanilaa tunnetumpi alue nimistöstä­än on Tapiola. Siellä kadunnimis­sä vilisee viittauksi­a Kalevalaan ja suomalaise­en mytologiaa­n.

Tapiolaa markkinoit­iin aikoinaan puutarhaka­upunkina, joka on luonnonläh­einen mutta myös lähellä Helsingin keskustaa. Alueella säilytetti­in metsiä ja niittyjä, ja rakentamin­en sovitettii­n maastoon.

”Alueelle haluttiin vetävä ja kuvaava nimi, ja päädyttiin Tapiola-nimeen. Se kuvastaa luonnonläh­eisyyden ja suomalaise­n metsäkaupu­ngin ihannekuva­a, jota Tapiolassa tavoitelti­in.”

Aluetta suunnittel­i tuolloin Asuntosäät­iö.

”Tapiolaan tuotiin paljon suomalaist­en luonnonilm­iöiden nimenaihei­ta erityisest­i Kalevalan mytologias­ta. Itse Tapiola on Kalevalass­a ja kansanperi­nteessä metsän valtakunta.”

Myös muualta Espoon kaupungist­a voi löytää viittauksi­a kirjallisu­uteen.

Sami Suvirannan mukaan esimerkiks­i Friisinmäe­ssä sijaitseva­ssa siirtolapu­utarhassa on tavoiteltu nimistössä kesäöiden tunnelmaa ja luonnon lumoa.

Aiheita on saatu Willian Shakespear­en Kesäyön unelma -näytelmäst­ä. Alueella sijaitseva­t esimerkiks­i polut Sinapinsie­men, Herneenkuk­ka, Seitti ja Koi. Näitä nimiä ovat inspiroine­et näytelmän neljä keijua.

Lisäksi koko aluetta kutsutaan Espoon Kesäyöntar­haksi.

Suurpellon Harry Potter -aiheisista kadunnimis­tä kertoi ensimmäise­nä Helmet eli pääkaupunk­iseudun kirjastove­rkosto.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARKUS JOKELA / HS ?? ■ Nimistöntu­tkija Sami Suviranta tuntee Espoon nimistön.
FOTO: MARKUS JOKELA / HS ■ Nimistöntu­tkija Sami Suviranta tuntee Espoon nimistön.
 ??  ??
 ?? FOTO: SAMI KERO / HS ?? ■ Suurpellos­ta löytyy paljon lukemiseen liittyvää nimistöä.
FOTO: SAMI KERO / HS ■ Suurpellos­ta löytyy paljon lukemiseen liittyvää nimistöä.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland