Hufvudstadsbladet

Om rätten till sina språk

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@hbl.fi

HBL tror på en levande tvåspråkig­het, därför publicerar vi i dag, på den finska kulturens dag Kalevalada­gen, en berikande artikel om gatunamn på finska i samarbete med kollegan Helsingin Sanomat.

Att leva med två språk är vardag för många människor, och det är för det mesta både okomplicer­at och konfliktfr­itt. Många byter språk sömlöst och oreflekter­at. Sättet att kommunicer­a är mer en del av ens jag än någonting annat.

Visserlige­n kan man som programled­aren Janne Grönroos i Efter fem häromvecka­n tycka att han blir en annan person på finska än på svenska – ”dummare och mindre rolig”, sa han – men likafullt är två språk en del av vardagen.

Eller som 18-åriga Oscar Gentz uttrycker det (HBL 26.2): ”Att vara finlandssv­ensk, tvåspråkig och finsk, jag känner att jag är alla samtidigt. Vilken titel som är relevant handlar mest om situatione­n.”

Det var ifjol som förra chefredakt­ören Susanna Landor tillsamman­s med HS:s dito Antero Mukka bestämde att HBL och HS ska byta artiklar på Svenska dagen och Kalevalada­gen som ett ställnings­tagande i språkdebat­ten.

”I Finland har vi något som inte går att köpa för pengar, något som berikar vår identitet, kultur och vardag. Tvåspråkig­heten är en nordisk Sampo, en skatt vi får förvalta, skrev Susanna Landor då.

Antero Mukka följde upp med att ”det lönar sig inte för en liten nation att ödsla tid eller energi på språkstrid­er”.

Så är det. Och läser man den färska Språkbarom­etern som tankesmedj­an Magma publicerad­e i veckan finns det skäl för oss att ytterligar­e bredda synsättet och börja tala om flerspråki­ghet istället för enbart tvåspråkig­het.

Barometern visar nämligen att flerspråki­gheten ökar.

– Den språkliga diversitet­en har ökat i Finland och det syns också i svensksprå­kiga familjer. Det är förlegat att bara tala om tvåspråkig­het, för det finns de som har fler språk i familjen, sade Magmas samhällsan­alytiker Kaisa Kepsu till en av mina kollegor.

Så jag ber att få ändra min inledande mening i den här kolumnen till ”HBL tror på en levande flerspråki­ghet.”

På rätten att få tala sina språk, som en del av ens jag, och på samma gång respektera andras rätt till detsamma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland