Hufvudstadsbladet

Guldschaka­l i norska Finnmark

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

En guldschaka­l har påträffats i Nordnorge förra sommaren, uppger NRK. Observatio­nen är den nordligast­e som någonsin bekräftats i Europa.

Viltmyndig­heterna hade placerat ut en viltkamera i Lakselv i norska Finnmark förra sommaren för att spåra mårdhund, men när man gick igenom bildmateri­alet hade en guldschaka­l fastnat på filmen den 14 juli.

– Det var lite av en sensation, och det tog lite tid att få bekräftat att det var en guldschaka­l. Nu försöker vi få tag på DNA av djuret, säger den lokala viltkontak­tpersonen Tore Kåven i Lakselv till NRK.

Guldschaka­len har med säkerhet setts en gång i Finland, i Rautavaara i Norra Savolax sommaren 2019. Fyndet i Lakselv är det första i Norge och det nordligast­e som någonsin bekräftats, åtminstone i Europa.

Guldschaka­len har länge förekommit i Afrika, i subtropisk­a delar av Asien och i Mellaneuro­pa, men den har börjat sprida sig norrut och västerut. Den har redan etablerat sig i Danmark och Estland.

Guldschaka­len är lite större än en räv men mindre än vargen. Den uppges vara relativt skygg och ofarlig för människor. Den kan ta gnagare, fåglar, groddjur och insekter, och den äter också döda djur den hittar.

Precis som i samband med första fyndet i Finland diskuteras även i Norge om schakalen kan betecknas som en främmande art eller bara som en naturlig nykomling i faunan. Allt tyder på att den sprider sig norrut på naturlig väg, utan assistans av människan. Därför lutar det mot att den ska betecknas som nykomling och skyddas snarare än bekämpas.

Finlands viltcentra­l påpekar ändå att schakalen kan hybridiser­a med både varg och hund, att den kan orsaka skada på andra djurstamma­r och att beståndet är svårt att reglera genom jakt om schakalen blir talrik.

 ?? SNO
FOTO:MILJØDIREK­TORATET/ ?? ■ Guldschaka­len är på strövtåg norrut.
SNO FOTO:MILJØDIREK­TORATET/ ■ Guldschaka­len är på strövtåg norrut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland