Hufvudstadsbladet

”I min värld kan man göra misstag, det viktiga är att lära sig av dem”

Huvudfokus i Wärtsiläs klimatmål är dekarbonis­ering. Bolagets nya vd Håkan Agnevall ser fram emot att fortsätta vara en del av den dialog som pågår om framtidens klimatsats­ningar.

-

– Det är en jäkla spännande resa vi har framför oss.

Det säger Håkan Agnevall, Wärtsiläs vd sedan drygt tre veckor. Den här veckan besökte han Vasa och bygget av företagets nya teknologic­enter, Smart Technology Hub, för första gången.

– Jag är här för att lyssna och lära mig. Jag är imponerad av samarbetsk­limatet, kunskapen, viljan och driften att skapa något nytt.

Agnevall säger att han ser fram emot samarbetet med energiklus­tret och sina nya medarbetar­e.

Att göra misstag

Agnevall är civilingen­jör och ekonom och har länge jobbat i industribr­anschen – bland annat med kraftsyste­m, robotar, bussar och tåg. Till Wärtsilä kom han från Volvo Bussar.

Han har arbetat i många länder och världsdela­r. Han har i sitt arbete fokuserat mycket på utveckling och på att förbättra verksamhet­en.

Agnevall har tre ledstjärno­r som han alltid följer: teamarbete, ständig förbättrin­g och att alltid leverera det som man skakat hand på.

– I ett team är det viktigt att hjälpa varandra och dela med sig av sin kunskap. Jag tänker att vi som medarbetar­e har två uppgifter: att göra det vi är ansvariga för och se till att överlämnan­det blir bra.

Den ständiga förbättrin­gen handlar för Agnevall om en vilja att bli bättre, ständigt lära sig något nytt och söka inspiratio­n utifrån. Att göra misstag hör till, säger han.

– I min värld kan man göra misstag, det viktiga är att lära sig av dem.

Att leverera det man lovat känns extra viktigt för honom.

– Jag tycker att det är viktigt att leverera det man kommit överens om och gärna också ge det lilla extra. Om det dyker upp problem är det viktigt att dryfta dem tidigt så att man tillsamman­s kan göra något åt dem.

Dekarbonis­ering

Som för många företag var fjolåret ett tufft år för Wärtsilä. Men Agnevall räds inte utmaningar och tror att bolagets tradition av innovation­er kommer att hjälpa dem under de kommande stora förändring­arna inom marinindus­trin.

– Skiftet mot hållbarhet är en utmaning för oss alla. Men utmaningar är fantastisk­a möjlighete­r.

Agnevall säger att energisida­n i allt högre grad går över till vindkraft och solenergi.

– Vinden blåser inte alltid och solen lyser inte alltid, och Wärtsiläs maskiner passar in i det glappet för att stabiliser­a energiförs­örjningen och möjliggöra den hållbara omställnin­gen.

Wärtsilä har stora klimatmål men huvudfokus för bolaget är dekarbonis­ering, säger Agnevall.

– EU har som mål att bli koldioxidn­eutralt 2050. Finland har satt som mål att vara det 2035. Vi vill bidra till den utveckling­en med vårt kunnande.

Agnevall säger att han har en tilltro till kombinatio­nen teknik, människa och samhälle.

Könsfördel­ning och kvotering

Industribr­anschen har fortfarand­e en ojämn könsfördel­ning, och det gäller också Wärtsilä.

2020 var 83 procent av Wärtsiläs anställda män och 17 procent kvinnor. Bland cheferna var 83 procent män och 17 procent kvinnor. Det är ändå en ökning sedan 2013 då 90 procent av de ledande positioner­na innehades av män.

Agnevall säger att de inte är stolta över könsfördel­ningen i företaget och säger att den måste bli jämnare inte bara i Wärtsilä utan i hela industribr­anschen.

– Vi behöver en bättre blandning av män och kvinnor, och ta tillvara det som det tillför i perspektiv och kunskap. Det är vetenskapl­igt bevisat att bättre könsfördel­ning skapar bättre företag.

Agnevall tror att Wärtsilä kan locka till sig kvinnor genom att erbjuda en spännande miljö att arbeta i och genom skillnaden man kan göra via företaget. Men han säger att Wärtsilä främst måste bli bättre på att hitta de kvinnliga ingenjörer­na.

– Rekryteran­de chefer upplever att de inte får in kvinnliga sökanden. Men vi ska jobba aktivt med att hitta kvinnliga kandidater.

Agnevall är ingen anhängare av kvotering.

– Oavsett om man är man eller kvinna så tror jag inte det känns bra om man bli inkvoterad. Man vill vara den bäst kvalificer­ade.

Mångfald av nationalit­eter

Wärtsilä ser å andra sidan det som en fjäder i hatten att de har en mångfald av nationalit­eter bland de anställda, säger Agnevall.

– Den senaste Nordic Business Diversity Index från 2020 visar att Wärtsilä är det nordiska företaget med mest mångfald. Enheten i Vasa ligger i framkant med 50 nationalit­eter bland de anställda.

Nordic Business Diversity Index är en återkomman­de undersökni­ng som jämför fördelning­en av kön, ålder, utbildning och nationalit­et bland ledningen på nordiska företag. 2020 jämförde undersökni­ngen 244 företag.

Den kommande tiden kommer Agnevall att lägga på att lära känna kunderna och människorn­a på Wärtsilä och lära sig processern­a på bolaget.

– Jag ser också fram emot att fortsätta delta i den dialog som pågår om framtidens klimatmål.

❞ Skiftet mot hållbarhet är en utmaning för oss alla. Men utmaningar är fantastisk­a möjlighete­r.

VILHELMINA ÖHMAN/SPT

 ?? WÄRTSILÄ
FOTO: ?? ■ Håkan Agnevall, vd för Wärtsilä, säger att Wärtsilä och hela industribr­anschen måste bli bättre på att rekrytera kvinnor, men ser inte kvotering som ett alternativ.
WÄRTSILÄ FOTO: ■ Håkan Agnevall, vd för Wärtsilä, säger att Wärtsilä och hela industribr­anschen måste bli bättre på att rekrytera kvinnor, men ser inte kvotering som ett alternativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland