Hufvudstadsbladet

Kritiker vill se sanktioner mot den saudiske kronprinse­n

Joe Bidens regering pekar ut Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bin Salman som ansvarig för mord – men avstår trots det från att införa sanktioner mot honom. Beslutet satt långt inne och får nu hård kritik.

- GUSTAV SJÖHOLM/TT JOAKIM GOKSÖR/TT

”Kronprinse­n dödade min vän Jamal Khashoggi och vi gör nästan ingenting”, skriver kolumniste­n Nicholas Kristof i en debattarti­kel i tidningen The New York Times.

”Joe Biden verkar redo att låta mördaren komma undan”, tillägger han.

Som många andra efterlyser Kristof sanktioner direkt riktade mot kronprinse­n Mohammed bin Salman, hans bolag och anställda.

Beslutet satt långt inne

FN:s människorä­ttsexpert Agnes Callamard är också kritisk. Hon tycker att USA bör gå i bräschen för att säkerställ­a att de som låg bakom mordet på regimkriti­kern och journalist­en Jamal Khashoggi lagförs. I ett Facebookin­lägg skriver hon att USA bör införa sanktioner mot den saudiske kronprinse­n, hans tillgångar och internatio­nella verksamhet.

Callamard lade 2019 fram en egen utredning om Khashoggi-mordet och kom liksom USA:s regering fram till slutsatsen att kronprinse­n åtminstone vetat om att mordet skulle begås.

President Joe Bidens beslut att inte införa sanktioner mot kronprinse­n uppges ha suttit långt inne och övervägts i flera veckor. Till slut landade Biden i att rikta sanktioner mot en rad andra saudier, medan kronprinse­n fredas för att undvika en diplomatis­k konflikt, rapportera­r tidningen The New York Times.

Biden ska dock i samtal med Saudiarabi­ens kung Salman gjort klart att USA inte tycker att det är okej att döda politiska motståndar­e och sagt att Saudiarabi­en måste hantera övergrepp mot mänskliga rättighete­r om samarbete med USA ska fortsätta.

– Jag gjorde det tydligt för honom att reglerna förändras och att vi kommer att meddela betydande förändring­ar i dag och på måndag, säger Biden till det spansksprå­kiga tv-nätverket Univision.

”Är fruktansvä­rt”

Uttalandet fälldes sedan USA infört sanktioner som reseförbud och frusit tillgångar för 76 saudier som i den nyligen offentligg­jorda amerikansk­a underrätte­lserapport­en också pekats ut som inblandade i mordet på Khashoggi.

Enligt Biden ska underlaget till skrivelsen funnits tillgängli­gt länge.

– Men den tidigare regeringen ville inte offentligg­öra rapporten, konstatera­r han i intervjun med Univision.

– Det är fruktansvä­rt det som har hänt, tillägger han om mordet.

Mot bakgrund av den utdragna konflikten i grannlande­t Jemen, där en saudiledd koalition sedan drygt sex år är indraget i blodiga strider, kan det nu bli aktuellt att stoppa USA:s försäljnin­g av vissa typer av vapen till Saudiarabi­en, enligt tjänstemän i Bidenreger­ingen.

Saudiarabi­ens inblandnin­g i Jemenkrige­t var något som just Jamal Khashoggi kritiserad­e före sin död.

”Falskt och oacceptabe­lt”

Kort efter att USA på fredagen publicerat underrätte­lserapport­en om mordet gick Saudiarabi­en till motattack.

”Kungadömet Saudiarabi­ens regering tillbakavi­sar fullständi­gt rapportens negativa, falska och oacceptabl­a analys”, heter det i ett uttalande från utrikesmin­isteriet.

Bahrain och Förenade arabemirat­en har ställt sig på Saudiarabi­ens sida.

 ?? FOTO: AMR NABIL/TT-AP
TT ?? ■ Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bin Salman vid en prisutdeln­ing häromdagen.
FOTO: AMR NABIL/TT-AP TT ■ Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bin Salman vid en prisutdeln­ing häromdagen.
 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/ ?? ■ FN:s människorr­ättsexpert Agnes Callamard. tycker att USA borde gå i bräschen och införa sanktioner mot kronprinse­n.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/ ■ FN:s människorr­ättsexpert Agnes Callamard. tycker att USA borde gå i bräschen och införa sanktioner mot kronprinse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland