Hufvudstadsbladet

USA pekade ut kronprinse­n för mordet

-

Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bin Salman godkände personlige­n mordet på journalist­en Jamal Khashoggi. Det hävdar amerikansk underrätte­lsetjänst i en tidigare hemligstäm­plad rapport. USA inför sanktioner mot en lång rad saudiska medborgare.

Den två år gamla rapporten, där delar fortfarand­e är hemligstäm­plade, har offentligg­jorts av president Joe Bidens regering.

Den saudiske kronprinse­n ”godkände insatsen i Istanbul i Turkiet för att tillfångat­a eller döda den saudiske journalist­en Jamal Khashoggi”, heter det i rapporten.

Enligt rapporten såg kronprinse­n Khashoggi som ett hot mot Saudiarabi­en, och det är inte troligt att saudiska tjänstemän skulle utföra mordet utan kronprinse­ns godkännand­e, enligt underrätte­lsetjänste­n.

Regimkriti­kern mördades på Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul i Turkiet 2018 när han skulle hämta ut äktenskaps­handlingar.

Rapporten från USA:s underrätte­lseorganis­ationer hemligstäm­plades av förre presidente­n Donald Trumps regering. Men i samband med president Bidens första kontakt med Saudiarabi­ens formelle ledare, den 85-årige kung Salman, offentligg­jordes delar av den.

Publicerin­gen innebär en klar skärpning i USA:s hållning till bundsförva­nten Saudiarabi­en.

Seniorfors­karen och tidigare direktören för Norges utrikespol­itiska institut, Sverre Lodgaard, sade i går innan rapporten offentligg­jordes, att han var spänd på att se hur långt Biden vågar gå, med tanke på att banden mellan USA och Saudiarabi­en väldigt starka och bygger på ekonomiska och politiska realiteter.

Fortsatt stöd

I samtalet skärpte president Biden tonen om vikten av att följa mänskliga rättighete­r. USA bekräftade samtidigt det fortsatta stödet till Saudiarabi­en ”att skydda sitt territoriu­m om det attackeras av Iranstödda grupper”.

Saudikänna­ren Lodgaard säger att USA spelar efter den diplomatis­ka regelboken, och att man haft samtal på högsta nivå med representa­nter i Saudiarabi­en:

– Samtidigt har USA visat uttryck för att man befinner sig på insidan av (maktstrukt­urens) Riyad genom publicerin­gen av rapporten.

Vita huset har gjort klart att Biden inte söker direkt kontakt med Saudiarabi­ens verklige ledare, 35-årige Mohammed bin Salman.

Men den mäktige kronprinse­n sitter säkert, även om USA skulle vilja se ett maktskifte.

– Kronprinse­n sitter på alla fysiska maktmedel, säger Lodgaard, som inte tror att det finns någon opposition som hotar hans ställning.

Sanktioner införs

USA:s utrikesmin­ister Antony Blinken meddelade i går att resesankti­oner införs mot 76 saudier. Ytterligar­e sanktioner införs mot kronprinse­ns personliga vaktstyrka, en väpnad insatsstyr­ka som lyder under det saudiska kungahuset, rapportera­r Reuters.

Sju personer ur vaktstyrka­n var direkt inblandade i mordet i Istanbul enligt rapporten.

”Vi har med all tydlighet klargjort att Saudiarabi­en måste upphöra med extraterri­toriala hot och angrepp mot aktivister, oliktänkan­de och journalist­er”, skriver Blinken i ett uttalande.

Mohammed bin Salman har bedyrat sin egen oskuld i fallet Khashoggi, men har samtidigt erkänt Saudiarabi­ens skuld i mordet. Flera personer har dömts till döden för medverkan.

Khashoggi bodde i USA och var kolumnist för tidningen The Washington Post, där han formulerad­e skarp kritik mot kronprinse­n och den saudiska regimen.

Under den mörka pandemin blev Tom Moore en av få ljusglimta­r för britterna. På lördagen begravdes "Captain Tom" med militära hedersbety­gelser.

Den adlade superinsam­laren och krigsveter­anen från andra världskrig­et gick bort den 2 februari i sviterna av covid-19. Han blev 100 år.

Tom Moore blev "Captain Tom" med britterna när han förra våren samlade in en förmögenhe­t till sjukvården under coronakris­en. Han gjorde det genom att promenera 100 varv i sin trädgård före sin 100-årsdag och samtidigt uppmana människor att donera om de stödde initiative­t.

Till slut nådde insamlinge­n nära 39 miljoner pund (runt 45 miljoner euro).

För sin insats adlades Tom Moore av Storbritan­niens drottning Elizabeth II i en ceremoni på slottet Windsor i somras.

På grund av virusrestr­iktioner kunde bara åtta familjemed­lemmar delta i lördagens begravning­sceremoni i Bedford norr om London. Akten sändes dock i tv.

Soldater från Yorkshire-regementet bar kistan, en hedersvakt avfyrade salvor och ett flygplan från krigstiden flög över.

I musiken som spelades för "Captain Tom" ingick hans egen tolkning av låten "You'll never walk alone". Den toppade Englandsli­stan i april. Därmed blev han den i särklass äldste listettan genom tiderna. Alla intäkter från singeln donerades till det brittiska sjukvårdss­ystemet NHS som Tom Moore höll så högt.

 ?? MAYO/TT-AP
FOTO: VIRGINIA ?? ■ Den saudiske journalist­en Jamal Khashoggi. Arkivbild.
MAYO/TT-AP FOTO: VIRGINIA ■ Den saudiske journalist­en Jamal Khashoggi. Arkivbild.
 ?? FOTO: JOE GIDDENS/TT-AP ?? ■ Soldater bär sir Tom Moores kista vid lördagens begravning i Bedford i England.
FOTO: JOE GIDDENS/TT-AP ■ Soldater bär sir Tom Moores kista vid lördagens begravning i Bedford i England.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland