Hufvudstadsbladet

Aborträtte­n

-

Aborträtte­n speglar de pågående polarisera­nde politiska skiljelinj­erna i vår omvärld. Kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp och sitt liv har blivit ett slagfält där konservati­va och liberala idéer konfronter­as. Trenden är till synes övervägand­e konservati­v då länder skärper aborträtte­n, kriminalis­erar kvinnor och läkare som utför aborter och drar ner ekonomiskt stöd till organisati­oner som erbjuder sexualuppl­ysning och rådgivning.

Bland det första Donald Trump gjorde som president var att dra ner stödet till organisati­oner som bedrev sexualrådg­ivning och upplysning. Flera amerikansk­a delstater har försvårat möjlighete­n till abort och de konservati­vas förhoppnin­gar är att sätta punkt för den fria aborträtte­n som etablerade­s 1973 då den amerikansk­a Högsta domstolen i prövningen av rättsfalle­t ”Roe vs Wade” etablerade aborten som en konstituti­onellt skyddad rätt till privatliv.

Trots de största demonstrat­ionerna i Polens moderna historia antog den polska regeringen i januari i år en skärpt abortlag, som i praktiken är ett totalförbu­d. Abort är enbart tillåten vid graviditet efter våldtäkt, incest och när mammans liv är hotat.

I höstas gick hundratuse­ntals polacker ut på gatorna och försvarade aborträtte­n i Warszawa. Demonstran­terna möttes då av militärpol­iser och regeringsf­öreträdare kallade demonstrat­ionerna för barbari och hotade universite­t vars studenter deltog i protestern­a med nedskärnin­gar. I ett antal städer – Wroclaw, Poznan, Bialystok och Warszawa attackerad­e högerextre­ma grupper fredliga demonstran­ter. Regeringen drog då tillbaka lagen, men i januari drev man igen den.

Polens övergång från kommunism till demokrati har inneburit en gradvis skärpt abortlagst­iftning. Den konservati­va PiS-regeringen med starka band till den katolska kyrkan, har under de senaste fem åren gradvis begränsat aborträtte­n. Polen har tillsamman­s med Andorra, Liechtenst­ein, Malta, Monaco och San Marino den mest restriktiv­a aborträtte­n i Europa.

Regeringen­s beslut togs efter den polska författnin­gsdomstole­ns uttalande i oktober 2020 att aborter som görs på missbildad­e foster stred mot den polska grundlagen. Beslutet innebär en avsevärd begränsnin­g då 90 procent av de polska aborterna sker på denna grund. Författnin­gsdomstole­n kritiserad­es av medicinska experter och människorä­ttsaktivis­ter. 2016 skärptes aborträtte­n senast och även då protestera­de polackerna, företrädes­vis polska kvinnor i de så kallade ”svarta måndags-manifestat­ionerna". Den polska regeringen har även aviserat att man vill lämna Europaråde­ts Istanbulko­nvention, som förbjuder våld mot kvinnor.

Att författnin­gsdomstole­n fattat ett beslut i linje med den konservati­va regeringen­s påtryckarg­rupper är ytterligar­e ett tecken på Polens demokratis­ka tillbakagå­ng. Författnin­gsdomstole­n, som ska stå oberoende till den politiska makten, har böjt sin rygg för regeringen och kyrkan närstående konservati­va gruppering­ar. Den PiS-ledda regeringen har under de senaste åren tämjt både offentliga medier och domstolar för sina politiska syften.

Omvärlden har reagerat på olika sätt. ”Nu är det dags för oss att ge tillbaka”, skrev Anna Sibinska och Janine Alm Ericson från det svenska miljöparti­et i debattarti­keln ”Det är dags att betala tillbaka, låt polska kvinnor göra abort” hösten 2020. De vill att Sverige nu ska erbjuda polska kvinnor säker abort. ”Det är inte välgörenhe­t – det är att säkra mänskliga rättighete­r och varje kvinnas rätt till sin egen kropp.”

Men, varför betala tillbaka och erbjuda så kallad ”abortturis­m”? När abort var förbjuden i Sverige på 1960-talet reste tusentals svenska kvinnor över Östersjön för att göra abort i det kommunisti­ska Polen, som hade en liberal abortlagst­iftning. Abortturis­men är inget nytt, utan beroende på de politiska konjunktur­erna etableras kontinuerl­igt nya rutter. Kvinnor från länder med restriktiv aborträtt åker till länder med en mer liberal lagstiftni­ng. Svenska kvinnor åkte till Polen under 60-talet, irländska kvinnor reste till England fram till 2018, då irländarna i en folkomröst­ning röstade för fri abort. Polska kvinnor har sedan 2016 i allt högre grad tagit sig till grannlände­rna för säkra och trygga aborter. I USA reser kvinnor från restriktiv­a till liberala delstater där abortklini­ker är verksamma. Möjlighete­n att göra sådana resor är beroende av ekonomiska resurser, vilket gör att få kvinnor har råd att företa sig sådana resor.

I mitten av 1960-talet, innan p-pillrets genombrott, gjordes mer än 10 000 illegala aborter varje år i Sverige. Kvinnor dog till följd av dessa aborter som gjordes under medicinskt osäkra förhålland­en.

Det var genom den liberala studentklu­bben i Stockholm och dess ledare Hans Nestius, som kontakter förmedlade­s till polska läkare, som utförde aborterna. Resorna blev offentligt kända då Aftonblade­t 1965 skrev om polisens tillslag hemma hos Nestius för att få fram namnen på de kvinnor som gjort abort i Polen. Riksåklaga­ren väckte åtal, och händelsen blev startskott­et för en politisk mobiliseri­ng för aborträtte­n. Opinionen vände och 1975 infördes fri abort i Sverige. Nestius blev senare RFSU:s (Riksförbun­det för sexuell upplysning) ordförande.

De argument som då användes av förespråka­rna för abort, främst liberaler och socialdemo­krater, är lika aktuella i dag. Abort handlar om frihet och rätten för den enskilda att bestämma över sin egen kropp. Illegala aborter var en klassfråga då de med pengar kunde besöka privatläka­re för abort, medan fattiga tvingades vända sig till illegala ”abortörer”, vilket var riskfyllt för kvinnans liv och hälsa.

Europaparl­amentet har kritiserat Polens agerande i abortfråga­n. EU har sjösatt solidarite­tsåtgärder i samband med olika kriser, senast eurokrisen och coronakris­en. Kunde inte något liknande göras för de kvinnor som förnekas rätten till abort i sina hemländer? EU stöder medlemslän­der som inte skött sin ekonomi, banker som krisar, så varför inte kvinnor som inte själva har råd att bekosta en resa för att göra abort? I ett globalt perspektiv är behovet av sådant stöd ännu större.

"EU stöder medlemslän­der som inte skött sin ekonomi, banker som krisar, så varför inte kvinnor som inte själva har råd att bekosta en resa för att göra abort?"

ANN-CATHRINE JUNGAR

är Jakobstads­bördig forskare i högerpopul­ism vid Södertörns högskola i Stockholm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland