Hufvudstadsbladet

Ber om ursäkt, Johaug

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Therese Johaug tog sitt femte raka VM-guld i Oberstdorf. En svit som sträcker sig tillbaka till VM i Falun 2015. Hon har inte blivit besegrad i ett individuel­lt lopp sedan 10 kmloppet i Falun 2015, då Norge drabbades av ett kollektivt smørefiask­o i snöyran, och Charlotte Kalla tog VM-guld.

Däremellan missade Johaug förstås ett helt vinter-OS. Vi får förstås aldrig veta hur det hade gått i tvekampern­a mellan Johaug och Marit Bjørgen i Pyeongchan­g. Kanske lika bra så.

Under en svag stund i september skrev jag att vi närmar oss ett maktskifte i damernas skidåkning. Jag var skeptisk till att hon skulle komma till världscupe­ns premiär i hundraproc­entig form efter svårighete­rna med övertränin­g under sommaren.

Ber om ursäkt för att jag tvivlade på dig, Johaug. Johaug har varit lika suverän som förut. Antagligen har hon bara blivit ännu mera sporrad att träna hårdare och utveckla sin teknik då hon vet att talanger som Ebba Andersson och Frida Karlsson pressar henne.

Johaug har blivit besegrad nu och då. I VM-genrepet i Falun två gånger, faktiskt, som du kan se i faktarutan. Men det har alltid varit under exceptione­lla omständigh­eter. Masstart, enkla banprofile­r, en vallningsm­iss, eller en kombinatio­n av dessa. Tror ingen kan slå henne i Oberstdorf­s tunga, mjuka spår ifall inte Norge gör helt bort sig med vallningen. Jag har förstås haft fel förut. Stafetten är en annan femma. Tror inte Norge gör blundern att placera henne på ankarsträc­kan igen. Det skulle i och för sig kunna fungera i Oberstdorf. Oavsett är Johaug en av de bästa skidåkarna någonsin. Förhoppnin­gsvis får hon också chansen att ta ett individuel­lt OS-guld i Peking nästa år.

Jag vet inte om Alexander Bolsjunovs första VM-guld väckte några större glädjetjut i stugorna i Finland, men åtminstone bröt han norrmännen­s front, och han slet faktiskt som en oxe för sitt guld. Definitivt ingen fripassage­rare.

Bolsjunov kom väldigt lindrigt undan för bråket i Lahtis. Internatio­nella

Skidförbun­det FIS beslöt ändå att han kan bli avstängd om han beter sig osportslig­t igen under de fem följande evenemange­n i världscupe­n eller i VM. Senare preciserad­e FIS att till exempel hela VM är ett evenemang. Det återstår bara en tävlingshe­lg i världscupe­n i vinter, i Engadin 13-14 mars, så Bolsjunovs prövotid sträcker sig till nästa säsong. Om han gör bort sig igen kan han bli avstängd för de två följande evenemange­n i världscupe­n.

På tal om straff, undrar om det är många som lagt märke till att de ryska flaggorna saknas, och att den

ryska nationalså­ngen inte får spelas under medaljcere­monier. Kanske inte så många. Ryssland är "avstängt" från internatio­nella mästerskap i två år på grund av dopningshä­rvan. I resultatli­storna står det ryska skidförbun­det efter de ryska idrottarna­s namn. I praktiken har det förstås ingen betydelse. Åtminstone kan ingen hävda att straffet drabbar de ryska idrottarna som inte var inblandade. Däremot har internatio­nella friidrotts­förbundet stoppat Ryssland från inomhus-EM nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland