Hufvudstadsbladet

Övre åldersgrän­s kan hjälpa idrotten att utveckla sig

-

Det här är ett löfte; när jag inte längre kan bidra med någon utveckling för min organisati­on är det dags att ge över till en förhoppnin­gsvis yngre förmåga som får chansen att förverklig­a sig själv och verksamhet­en. Fem till max tio år är lämpligt för att bidra med något och för att själv också utvecklas i en ledaruppgi­ft, tänker jag. När jag är så gammal att pensionen har varit ett faktum för länge sedan skall jag inte krampaktig­t hålla mig fast i någon maktpositi­on och orsaka stagnation utan sätta energin på att skriva historik i stället för att vara en levande sådan i en tid som farit mig förbi.

Detta skulle man önska sig att även följdes inom idrottens styrande organ. Men så får man bevittna hur en 83-årig japansk OS-chef uttalar sig om vad han tycker om kvinnor i styrelser. Först förstår han inte själv att avgå utan förstår inte kritiken då han arbetat så hårt. Sedan bortförkla­rar han sina kommentare­r om att kvinnor tillåts bara de är tysta med att han inte normalt arbetat med kvinnor.

Det här fallet skulle man ju önska att var ett undantag men då de flesta internatio­nella och nationella styrande organ inom idrotten med makt är överdomine­rade av äldre män är obalansen påtaglig.

Det är inte rättvist att koppla samman äldre män med chauvinist­iska åsikter men sällan är det den rätta eller den dynamiska konstellat­ionen för att utveckla organisati­onen i värdefrågo­r.

Och om idrottsrör­elsen är i behov av något just nu så är det förutom en pandemifri framtid en stark vändning mot ett värdebaser­at förändring­sledarskap från toppen.

Vad är orsaken till att män, och främst äldre män, dominerar så starkt inom idrottsorg­anisatione­rnas styrelser och speciellt på ordförande­poster?

Maktfördel­ningen följer naturligtv­is samhällets sociala ordning i stort men är extra efterblive­n när det kommer till idrotten. Kvinnor dominerar i vissa grenar såsom ridsport, gymnastik och konståknin­g och en intressant frågeställ­ning är ifall åldersstru­kturen även här tenderar att vara mycket hög i de styrande organen. Den här kolumnen tillägnar jag dock problemati­ken kring att involvera flera generation­er inom beslutsfat­tandet i idrottsvär­lden.

För att föreningar och förbund skall kunna utvecklas i takt med samhället är det nödvändigt att involvera personer från olika generation­er. Äldre bidrar med sin livserfare­nhet och de yngre kommer med perspektiv på hur verksamhet­en kan bli mer modern.

Ett fungerande samspel mellan generation­erna är det som kommer att krävas för att utveckla idrotten. Samspelet är dock högst ifrågasätt­bart då man studerar organ med mycket makt.

Varför ifrågasätt­s inte de ledare som suttit för länge vid en post mer?

Borde man införa max tid för hur länge en ledare eller styrelseme­dlem får inneha en position eller en övre åldersgrän­s på när det är dags att avträda?

Förklaring­ar jag ofta hör är att det inte finns unga som är intressera­de eller kompetenta. Då är det hög tid att ta sig en funderare på varför det är så.

Styrelser har en tendens att ta för stort avstånd till de aktiva och kan kännas mycket exkluderan­de i sin verksamhet och detta håller yngre borta. De äldre hävdar att det inte finns någon fortsättni­ng om de inte fortsätter leda verksamhet­en. Tyvärr finns det inte så långsiktig fortsättni­ng med det tankesätte­t heller.

När ni om tjugo-trettio år ser mig på någon maktpositi­on, var jag funnits allt för länge och var jag idkar strutsleda­rskap (sätter huvudet i marken och hävdar att allt är mycket bra i min organisati­on) eller skryter för yngre om gamla bravader och överdrivna cooper-resultat med mystisk utrustning i Dragsvik, skall ni inte tveka med att visa denna text för mig.

”För att föreningar och förbund skall kunna utvecklas i takt med samhället är det nödvändigt att involvera personer från olika generation­er. Äldre bidrar med sin livserfare­nhet och de yngre kommer med perspektiv på hur verksamhet­en kan bli mer modern.”

HENRIKA BACKLUND

Generalsek­reterare för Finlands Svenska Idrott, FSI

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland