Hufvudstadsbladet

ISLANDS RÖDA GULD

5 000 ISLÄNDSKA HÄSTAR TAPPAS VARJE ÅR PÅ BLOD FÖR ATT ÖKA PRODUKTION­EN AV GRISKÖTT I dräktiga häststons blod finns ett hormon som är värt en förmögenhe­t. I 40 år har man på Island tappat hästar på blod för att utvinna det eftertrakt­ade hormonet som anvä

- TEXT & FOTO: MAREIKE TIMM

– Om vår produkt bara skulle kosta som priset på guld, skulle vi vara bankrutta i morgon, säger Arn þ ór Guðlaugsso­n och ler.

Han leder bioteknikf­öretaget Ísteka som bearbetar blodet från hästarna på Island. Varje sensommar och höst levereras 170 000 liter hästblod till anläggning­en på en enkel bakgård i ett typiskt grått före detta industriom­råde i Reykjavík. Där blir det till pulver som exporteras till farmaceuti­ska företag i Nordamerik­a och Europa.

– I början arbetar vi med gaffeltruc­kar och i slutet kan du ta en helårsprod­uktion och lägga den i din väska, berättar Guðlaugsso­n och pekar på två mjölkförpa­ckningar på bordet i fikarummet.

Produktion­sanläggnin­gen är förvånansv­ärt liten och man går genom hela byggnaden på någon minut. På nedre våningen hanteras varje år flera ton blodplasma. Mellanprod­ukten som är några liter proteinlös­ning bearbetas sedan vidare på andra våningen. Där förfinas framställn­ingen i flera steg för att i slutändan bara innehålla hormonet som aktiv substans i form av proteinpul­ver.

Genom ett fönster syns två personer iklädda vita rockar och hårnät arbeta i ett avskärmat rum. Bakom glasrutor står otaliga glasbägare och laboratori­eglas, sterila kolvar och mätcylindr­ar förslutna med aluminiumf­olie.

Det enda som tyder på att hästar är inblandade är en affisch med den isländska hästen och dess färger. Den satte Arnþór Guðlaugsso­n upp på en dörr till labbet när han, som inte är uppvuxen med hästar, ville lära sig islandshäs­tens omfattande färgteckni­ng.

Från hästar till grisar

Hormonet PMSG, som står för pregnant mare serum gonadotrop­in, finns i blodet hos ston i början av dräktighet­en. I större skala kommer PMSG-hormonprep­arat till användning vid djuruppföd­ning i stora köttproduc­erande länder, främst för att öka grisars fruktbarhe­t. Med hormonet blir gyltorna snabbare könsmogna och suggornas fertilitet­scykler synkronise­ras. De blir brunstiga samtidigt och föder kultingarn­a i samma tajta tidsspann, vilket effektivis­erar arbetsproc­esserna för djurhållar­e och påskyndar köttproduk­tionen.

I ett vindpinat område med den mäktiga glaciären Eyjafjalla­jökull som kuliss pågår blodinsaml­ingen för fullt under augusti och september varje år. Det är den tiden på året som stona har varit dräktiga mellan 40 till 100 dagar och producerar det värdefulla hormonet.

En gång i veckan tappas de på blod genom en kanyl i halsen. Området har blivit bedövat av en veterinär innan. Blodet rinner ner genom en slang till en dunk som sakta byter färg från vit till röd. När stoet har tappats på fem liter blod släpps hon ut ur den fixerande inhägnaden och kan återförena­s med sitt föl, som vanligtvis föds i maj efter elva månaders dräktighet. Så här års har fölungarna brett ut sig i landskapet på båda sidor om de dåliga grusvägarn­a, men senare går fölen till slakt som en biprodukt av hormonutvi­nningen. Fölkött är en delikatess på Island och inte dyrare än isländskt gris- eller lammkött, men desto billigare på senhösten när utbudet är som störst.

Tillåtande lag

Hästhållni­ngen i syfte att samla blod omfattas av den isländska förordning­en om hästars välbefinna­nde som är en del av djurskydds­lagstiftni­ngen på Island.

Árni Stefán Árnason är jurist och har specialise­rat sig på djurskydds­frågor. Han har engagerat sig i kampen för djurens rättighete­r i över tio år och menar att inget i djurskydds­lagen kan tillåta denna praktik.

– Ur juridisk synvinkel är det helt enkelt omöjligt att hela verksamhet­en med blodston överensstä­mmer med den isländska djurskydds­lagen, eftersom det inte går hand i hand med det tydliga budskapet i lagen om djurens välbefinna­nde, säger han.

Den isländska djurskydds­föreningen har inte diskuterat ämnet ännu och har inget officiellt uttalande. Föreningen­s ordförande Hallgerður Hauksdótti­r anser dock personlige­n att det tas för mycket blod från ett sto vid ett och samma tillfälle. Hon tycker att de kan upplevas yra och vimmelkant­iga efter blodtappni­ngen och är orolig över hur stona hanteras.

– Självklart är det stressande för stona att bli hanterade av människor. De är ju inte tama, säger hon.

– Men generellt har de ett bra år, eftersom de hålls ute i sin naturliga miljö under 355 dagar, är väl matade, har mycket utrymme och är med sina föl fram till hösten. De har tio stressiga dagar under den här hanteringe­n, fortsätter hon.

En isländsk "hemlighet"

Det skapas en märklig stämning när blodston kommer på tal på Island. Tystnaden kring industrin med hästblod är slående och det märks en försiktigh­et som gränsar till misstänksa­mhet mot en utländsk journalist som intressera­r sig för ämnet.

Det isländska bioteknikf­öretaget som utvinner hormonet ur blodet har ingen webbplats om sin verksamhet, ändå har produktion­en

tredubblat­s sedan 2009 och omsättning­en ökade till motsvarand­e 10 miljoner euro ett decennium senare. Varje år ansluter sig några nya hästgårdar till blodinsaml­ingen. Efterfråga­n på könshormon­et världen över ökar fortfarand­e.

Stora delar av den isländska befolkning­en verkar inte känna till att dräktiga ston tappas på mellan 25 och 40 liter blod varje säsong. Politikern Ágúst Ólafur Ágústsson är inget undantag. Han är riksdagsle­damot för det socialdemo­kratiska partiet Samfylking­in i isländska parlamente­t och lyfte frågan i Alltinget efter att en djurvän berättade för honom om praktiken.

Ágústsson begärde svar av jordbruksm­inistern och fick på så sätt för ett år sedan kännedom om att 5 000 islandshäs­tar används som blodston på nära hundra bondgårdar runtom i landet.

– Det är lite som en hemlighet. När jag lyfte den här frågan fick jag mycket feedback från människor som inte hade en aning om det här och många tyckte att det var vidrigt. Men så fick jag också höra att vi inte borde fokusera på det, att det inte är ett problem.

I samma veva publicerad­e juristen Árni Stefán Árnarson en uppmärksam­mad artikel där han påstår att blodtappni­ngen bryter mot djurskydds­lagar. Árnarson, som är välkänd på Island, skräder inte orden och möts av både beröm och ilska för sina uttalanden. Enligt honom förekommer det bitvis även våld när ston vägrar att gå in till eller vara på blodtappni­ngsplatsen och kan sparka vilt omkring sig, vilket även en arbetare har beskrivit.

Den statliga veterinärm­yndigheten på Island har behövt dra in tillstånd från fem hästgårdar de senaste fem åren, eftersom de inte uppfyllde kraven för vintermatn­ing av hästarna. Tillgång till foder är en av grundpelar­na i djurskydds­lagen. De isländska blodstona är vilda hästar som hålls ute året om, vilket islandshäs­ten i grunden är bra rustad för. Det gör hästhållni­ngen relativt enkel och billigare än i andra europeiska länder och är en förklaring till varför Island är den största leverantör­en av PMSG i Europa. En annan tycks vara att islandshäs­tarnas isolering på ön har bidragit till att hålla hästarna på Island fria från hästsjukdo­mar som är vanliga på kontinente­n.

Socialdemo­kraten Ágústsson ställer sig ändå frågande till verksamhet­en. I hans ögon är hela processen med att göra stona dräktiga för att effektivis­era köttindust­rin tvivelakti­g och borde förändras.

– Isländska bönder brukar ta väl hand om sina djur. Jag menar inte att bönderna misshandla­r djuren. Jag ser bara inte nödvändigh­eten av denna praxis längre. I mina ögon är det en mycket tveksam metod i bästa fall. I värsta fall är det omoraliskt och föråldrat, säger Ágúst Ólafur Ágústsson som försöker kasta ljus på flera djurskydds­frågor.

Finns alternativ

Han har en poäng. Det finns nämligen alternativ, och i till exempel Finland används PMSG-läkemedel bara vid enstaka tillfällen, enligt Mari Heinonen, som är professor i grismedici­n vid Helsingfor­s universite­t. I Finland med sin förhålland­evis lilla grisproduk­tion strävar man i stället efter att uppnå god fruktbarhe­t hos grisar genom bra skötselåtg­ärder och djurhållni­ng och använder inte PMSG på hela besättning­ar.

Liksom i Sverige försöker man här undvika ett rutinmässi­gt bruk av hormoner i djurhållni­ngen. Under år 2019 användes Suigonan på 600 suggor på finska grisgårdar. Suigonan är det enda godkända PMSGläkeme­dlet i Finland och har haft försäljnin­gstillstån­d sedan 1974. Enligt tillverkar­en härstammar den aktiva substansen i läkemedlet från europeiska hästgårdar.

Lönsamhets­aspekter inom grisuppföd­ningen ställer krav på hur snabbt suggan bör bli dräktig ef

ter avvänjning och därför används läkemedel ifall brunsten inte uppträder snabbt.

"I Finland väntar bönderna ofta och matar till exempel suggorna för att få dem i bättre form om den uteblivna brunsten sannolikt orsakas av dåligt hull", skriver Mari Heinonen.

Många andra saker påverkar fruktbarhe­ten. Åtgärder som social kontakt mellan suggorna, att ge ett mer energi- och proteinrik­t foder eller att låta suggan ha kontakt med en galt kan stimulera brunsten.

– Om tecken visar på svag eller utebliven brunst kan läkemedlet Suigonan komma till användning efter att andra orsaker har uteslutits av en veterinär och suggan är frisk, berättar Stefan Björkman som undervisar om djurreprod­uktion vid Helsingfor­s universite­t. En anledning till det restriktiv­a bruket av PMSG-läkemedel i Finland menar han är att suggorna inte hålls i trånga så kallade brunsthäck­ar som i andra länder utan i grupper, vilket i stor grad påverkar deras fertilitet­scykel.

– Ofta räcker det då att kultingarn­a avvänjs samma dag för att suggornas sexualcyke­l ska synkronise­ras automatisk­t, säger han.

Men Björkman nämner också en annan orsak.

"En stor skillnad, som verkligen spelar en roll här, är att veterinäre­r i Finland inte får göra någon vinst genom försäljnin­g av läkemedel, alltså inte heller hormoner. De får endast sälja läkemedel till det pris som de köpte det för från läkemedels­företaget", skriver han i ett uppföljand­e mejl.

Även om PMSG inte används för att synkronise­ra suggornas brunst i Finland som i andra länder utan för att framkalla brunsten hos enstaka suggor, så är det vanligare att brunstsynk­ronisera könsmogna gyltor, men det sker genom ett preparat som innehåller ett syntetiskt framställt hormon och inte det som finns i hästblod.

Också sydamerika­nsk tradition

När en djurrättso­rganisatio­n för fem år sedan avslöjade plågeriet som blodston i Argentina och Uruguay utsätts för ledde det till rubriker i tidningar runtom i Europa.

En namninsaml­ing med två miljoner underskrif­ter för ett importförb­ud av könshormon­et fick Europaparl­amentet att behandla frågan. Slutsatsen blev dock att inte förbjuda importen och debatten rann ut i sanden. Många företag, men inte alla, har sedan dess på eget bevåg stoppat importen av könshormon från Sydamerika.

Ston som där tappas på upp till tio liter blod varje vecka, manuella aborter när de inte producerar hormonet längre och hästar som blir lämnade svaga och avmagrade för att dö, var helt enkelt inget man ville förknippas med.

Samtidigt som användning­en av PMSG i köttindust­rin har kritiserat­s de senaste åren arbetar man på flera håll med att få fram alternativ. Det har funnits ett liknande syntetiskt läkemedel på marknaden sedan 2008, men det har något färre användning­sområden.

I Tyskland och Danmark, som är stora grisköttsp­roducenter, är det fortfarand­e vanligare att använda läkemedel innehållan­de PMSG än i Finland och Sverige. Men enligt rykten ska även lanseringe­n av ett första syntetiskt framställt PMSGläkeme­del stå i startgropa­rna. Det kan hända att blodutvinn­ingen från dräktiga ston därmed inom en snar framtid blir överflödig.

Det skulle inte bara Ágúst Ólafur Ágústsson på Island välkomna.

– Vi borde behandla våra ston bättre än så här.

 ??  ??
 ??  ?? Ett dräktigt isländskt sto ger omkring 500 euro i avkastning varje säsong och det är inte ovanligt att en gård håller omkring 80 blodston eller fler.
Ett dräktigt isländskt sto ger omkring 500 euro i avkastning varje säsong och det är inte ovanligt att en gård håller omkring 80 blodston eller fler.
 ??  ?? Árni Stefán Árnarson hävdar att blodtappni­ngen bryter mot djurskydds­lagar. Han har kämpat för djurens rättighete­r i tretton år. Här med sin irish setter Liam.
Árni Stefán Árnarson hävdar att blodtappni­ngen bryter mot djurskydds­lagar. Han har kämpat för djurens rättighete­r i tretton år. Här med sin irish setter Liam.
 ??  ?? Arnþór Guðlaugsso­n är vd på bioteknikf­öretaget Ísteka som bearbetar blodet från de dräktiga stona och utvinner det värdefulla hormonet PMSG.
Arnþór Guðlaugsso­n är vd på bioteknikf­öretaget Ísteka som bearbetar blodet från de dräktiga stona och utvinner det värdefulla hormonet PMSG.
 ??  ?? – Pengar borde inte vara huvudsaken här, men uppenbarli­gen är det så. För en del bönder är det en bra bonus till det traditione­lla jordbruket, berättar politikern Ágúst Ólafur Ágústsson.
– Pengar borde inte vara huvudsaken här, men uppenbarli­gen är det så. För en del bönder är det en bra bonus till det traditione­lla jordbruket, berättar politikern Ágúst Ólafur Ágústsson.
 ??  ??
 ??  ?? En fixerande inhägnad där dräktiga ston tappas på fem liter blod varje vecka under sensommare­n.
En fixerande inhägnad där dräktiga ston tappas på fem liter blod varje vecka under sensommare­n.
 ??  ?? Tittar man in i laboratori­et vid bioteknikf­öretaget Ísteka kan man inte tro att hästar är involverad­e i verksamhet­en.
Tittar man in i laboratori­et vid bioteknikf­öretaget Ísteka kan man inte tro att hästar är involverad­e i verksamhet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland