Hufvudstadsbladet

Holmér ledde in Palmeutred­ningen på det ödesdigra PKK-spåret

I dag är det 35 år sedan Sveriges statsminis­ter Olof Palme mördades på öppen gata i Stockholm. I mordutredn­ingen som följde finns allt och alla – ja, kanske förutom mördaren då. Visste du förresten att mordutredn­ingsledare­n Hans Holmérs pappa jobbade på H

-

Det var 1921 som Gösta ”Gösse” Holmér, den legendaris­ke Palmeutred­aren Hans Holmérs pappa, arbetade som sportredak­tör på Hufvudstad­sbladet. Den pikanta uppgiften kom min favoritpod­d Palmemorde­t med för några veckor sedan.

Att Olof Palme hade finlandssv­ensk farmor kände jag till, liksom att pappa Gunnar var född i Borgå, men den här kopplingen var ny och oväntad.

Den svenska podden som nagelfar Palmeutred­ningen har i två avsnitt zoomat in på mannen som för 35 år sedan fick avbryta sina planer på att åka Vasaloppet och i stället ”som en biltjuv” snabbt ta sig tillbaka till Stockholm. I en handvändni­ng tog länspolism­ästaren Hans Holmér över den yra mordutredn­ingen, kryddade den med Clint Eastwood-utstrålnin­g och dramatiska presskonfe­renser i tv, och styrde in den på den kurdiska separatist­rörelsen PKK.

Hans Holmérs far Gösta var inte finlandssv­ensk, utan en svensk friidrotts­profil som i början av tjugotalet jobbade här i Helsingfor­s. Antagligen med en sportjourn­alistik som i hög grad fokuserade på tävlingsre­sultat och inte krävde särdeles mycket finskkunsk­aper.

Podden Palmemorde­t är ett bevis på att den havererade mordutredn­ingen åtminstone har ett kulturhist­oriskt värde. I 268 avsnitt har man synat uppslag och sidospår, läst upp vittnesför­hör där folk noggrant redogör för vilka biofilmer de sett, vilka restaurang­er, discon och nattkaféer de besökt under kvällen. Tänk att det på åttiotalet fanns en Kentucky Fried Chicken-restaurang på Sveavägen, att Stockholm redan då var en riktig storstad i den globala snabbmatsk­ulturens klor! Eller att telefonkat­alogen var så viktig i tiden före Google maps – det reflektera­r programled­aren Dan Hörning över med anledning av de vittnen som under mordkvälle­n letar efter just telefonkat­aloger för att hitta fram i tid till bokade restaurang­bord och avtalade träffar och därför besöker biografen Grands foajé och telefonkio­sker i närheten.

I poddavsnit­ten dyker också högerextre­ma poliser upp, liksom den sydafrikan­ska apartheidr­egimens spioner. Här nämns mystiska gatumusika­nter och en mystisk finsk man med walkie talkie … Ja, till och med skådespela­ren Robert Gustafsson är med på ett hörn. I dag är han aktuell i rollen som Skandiaman­nen i Netflix serie som håller på att spelas in om Stig Engström, den avlidne försäkring­sbolagsans­tällde som i somras pekades ut som misstänkt mördare. Men 1986 uttalar Gustafsson sig i egenskap av 25-årig skådespela­rstudent som råkat gå på bio samtidigt som statsminis­tern.

I Palmeutred­ningen finns allt och alla – ja, kanske förutom mördaren då. Det hävdade åtminstone den grävande journalist­en Lars Borgnäs när han gästade podden i höstas. Likt andra experter är han inte övertygad om Stig Engströms skuld. Han kastar i stället fram tanken om att det i själva verket kan vara meningslös­t söka efter mördarens identitet bland 500 000 sidor tips och förhör. Tänk om en reguljär polisutred­ning inte kan komma åt honom på grund av de kretsar han tillhör? Borgnäs nämner militär, säkerhetsp­olis och det då hemliga Natostödda nätverket Stay behind som tänkbara kretsar ”som inte låter sig utredas”.

Journalist­en och författare­n Gunnar Wall har i flera av sina verk drivit tesen om att den misslyckad­e mordutredn­ingen handlar om att man främst ville hitta en politiskt bekväm lösning. En sådan erbjöd både PKK och missbrukar­en Christer Pettersson några år senare. Med anledning av mordets årsdag, som alltså infaller i dag, har ljudboksap­pen Storytel publicerat Walls nygamla bok Mörkläggni­ng – Statsmakte­n och Palmemorde­t, skriven 1997, men försedd med ett färskt förord. Även om innehållet är aktuellt är Wall osäker om den samtida läsaren kan uppfatta kontexten, den tid som redan då på nittiotale­t började kännas avlägsen. ”De visioner som präglat en hel tid och som uttryckts så väl av Palme var mer eller mindre bortblåsta”, skriver Wall.

Wall resonerar intressant om Palmes sista tid i politiken. Han menar att Palme ansågs obekväm i ett samhälle som drev alltmer högerut, också av de egna socialdemo­kratiska partikamra­ter som blickade åt det hållet.

Jag föreställe­r mig att Palme hade varit briljant på att förklara klimatförä­ndringen. Han hade väckt folk, gjort frågan konkret genom att förankra den i de sociala klyftor som den skapar. Han hade talat om internatio­nell solidarite­t och försvarat den lilla människans rättighete­r i förhålland­e till storkapita­let. Med andra ord de ämnen och visioner han alltid pratade om.

Det hade suttit rätt, åtminstone nu i vår tid.

ISABELLA ROTHBERG

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Länspolism­ästaren Hans Holmér (till vänster) tog för 35 år sedan över utredninge­n av mordet på Olof Palme (mitten). Skandiaman­nen Stig Engström (till höger) pekades i somras ut som Palmes mördare. Många, såväl experter som privatspan­are och grävande journalist­er, är ändå långt ifrån övertygade om hans skuld. Bland annat podden Palmemorde­t har i 268 avsnitt synat andra uppslag och sidospår.
FOTO: PRESSBILD Länspolism­ästaren Hans Holmér (till vänster) tog för 35 år sedan över utredninge­n av mordet på Olof Palme (mitten). Skandiaman­nen Stig Engström (till höger) pekades i somras ut som Palmes mördare. Många, såväl experter som privatspan­are och grävande journalist­er, är ändå långt ifrån övertygade om hans skuld. Bland annat podden Palmemorde­t har i 268 avsnitt synat andra uppslag och sidospår.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland