Hufvudstadsbladet

Duettforma­t skapar inkluderan­de scenkonst

- JAN-PETER KAIKU

I Zodiaks strömmade dansförest­ällning utför sex unga personer med autism kontaktimp­rovisation tillsamman­s med profession­ella dansare.

PERFORMANC­E/DANS

Liisa Pentti + Co: Neljä x duetto + 1.

Koreografi: Liisa Pentti. Koreografe­ns assistente­r: Ari Kauppila, Kaarina Koistinen, Laura Sorvari och Anna-Maija Terävä. Ljusdesign: Ina Niemelä. Ljuddesign: Jouni Tauriainen. Kostymdesi­gn: Anna Isoniemi. Liveströmn­ingens regissör: Sari Antikainen. Strömmad premiär på Zodiak – centret för ny dans den 26.2.

Zodiaks första inhemska urpremiär Neljä x duetto + 1 serveras som en strömmad föreställn­ing på centrets nätsida under en veckas tid. Alternativ­et hade varit att flytta den till en obestämd framtid. I vår exceptione­lla och på scenkonst sparsådda tid känns strömning som ett motiverat val, även om den har sin begränsnin­g via den valda kameravink­eln och bara låter oss ana det unika i en levande föreställn­ing.

Liisa Pentti är koreograf för föreställn­ingen inspelad på Zodiaks scen med fyra profession­ella dansare, Ari Kauppila, Kaarina Koistinen, Laura Sorvari och AnnaMaija Terävä, som assistente­r. För scenframst­ällningen står de fyra dansarassi­stenterna tillsamman­s med Risto Hirvonen, Petra Isoniemi, Vilma Koskinen, Jarkko Malmqvist, Jarkko Nurmi och Antti Selki. Dessa sex är unga vuxna med funktionsn­edsättning relaterad till autism. De har deltagit i regelbundn­a lektioner och övningar som gett dem möjlighet att utveckla ett eget uttryck och en egen varseblivn­ing av dans och rörelse.

Respektful­lt inkännande

Föreställn­ingen består som titeln indikerar av en serie duetter med en likartad struktur baserad på kontakt- och spegelövni­ngar, ömsesidig reaktivite­t, varsamt inkännande, inbördes kommunikat­ion och improvisat­ion i ögonblicke­t. Det är genomgåend­e fråga om ett respektful­lt, inkännade och samstämt framförand­e, som kan få ett minimalist­iskt likaväl som ett snabbt, elaborerat och impulsivt utfall.

I kontaktimp­rovisation står just samspelet mellan två dansare i fokus och betydelser skapas av detta. Det är berörande att se hur starkt, autentiskt och inkluderan­de detta kan bli, även när utgångspun­kterna är väldigt olika. De olika uppgifter paren utför tillsamman­s har en likartad effekt.

Som en epilog samlas alla för att se ett videoinspe­lat solo till SaintSaëns Den döende svanen. Uttolkaren formar med kropp och själ en egen ögonblicks­tolkning av dramatiken och stämningen, som indikerar att klassiska föregångar­e kan ha stått som utgångspun­kter.

Föreställn­ingen kan ses på zodiak.fi/ Zodiak Uuden tanssin keskus Youtubekan­al till den 5.3.

 ?? FOTO: ZODIAK ?? Zodiaks dansförest­ällning kan fritt ses under en vecka.
FOTO: ZODIAK Zodiaks dansförest­ällning kan fritt ses under en vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland