Hufvudstadsbladet

Unik finlandssv­ensk talkshow startar i kväll

Musikern Thomas Enroth och programled­aren Thomas Lundin har slagit ihop sina påsar. Deras nya soffprogra­m börjar sändas redan i februari.

-

Det började som en tanke hos Jakobstads­musikern och -producente­n Thomas Enroth. När coronaplåg­an bara fortsatte började han kring jul fundera på nya kultursats­ningar.

Thomas Lundin är en välbekant journalist och programled­are från Ekenäs. Han känner Enroth sedan länge, och tillsamman­s började de två skapa tillsamman­s.

– Enroth ville hitta på något. Men jag ville att idén skulle innehålla någon twist, säger Lundin som påpekar att han även har en bakgrund som improvisat­ionsskådes­pelare:

– Jag ville kombinera mina roller och det var där idén formades.

Thomas och Thomas enades om en talkshow där musik varvas med soffdiskus­sioner, men det speciella är att Lundin inte kunnat förbereda sig för – detta eftersom han inte hade en aning om vilka gäster som dyker upp.

Överraskar också värden

Fyra avsnitt med totalt sexton soffgäster spelades in på After Eight i Jakobstad i början av februari. Varje gång en ny person dyker upp bakom de svarta gardinerna (eller via videolänk) blir Thomas Lundin lika förvånad.

Ibland säger han ”Nämen hej! Är det du?!” innan han presentera­r gästen för tittarna.

Andra gånger säger han ”Varmt välkommen hit vem du än är” innan han tvingas be gästen presentera sig.

Thomas Enroth har vaskat fram gäster. Det hela var så hemligt att Lundin under inspelning­sdagen tvingades sitta inlåst i ett rum med musik i öronen för att inte ha en chans att förbereda sig.

Överraskni­ngsmomente­t skapar spänning också hos tittarna. Situatione­r uppstår där Thomas Lundin måste ta till en och annan nödlösning för att soffsnacke­t inte ska floppa.

– Oftast är ju journalist­er väl pålästa inför en intervju. Jag har intervjuat­s själv och vet hur det kan kännas när en journalist är fånge i sina egna planerade frågor och glömmer att verkligen lyssna på svaren. Jag var väldigt nyfiken att se vad som händer när man inte är förberedd. Blir det en intervju, ett samtal eller ett möte, rätt och slätt?

Lundin påpekar att vi lidit brist på just människomö­ten i snart ett helt år.

– Därför passar det här så bra. Jag hoppas att tittarna ser det här som intressant underhålln­ing.

Inte så välputsat, mera spontant

Thomas Enroth ser fördelar med att våga släppa in spontanite­ten i en produktion:

– Det blir inte riktigt lika välputsat och det är bra. Vi vill lyfta upp hög som låg, stor som liten. Alla samhällets krafter ska få vara med. Och Enroth är nöjd: – Jag har aldrig tidigare producerat en så här ärlig och berörande grej. Det här är något av det mest genuina jag gjort.

De fyra överraskni­ngsgästern­a varvas med musik i varje avsnitt. Husbandet är det samma – med Enroth som kapellmäst­are – men gästartist­erna varierar för varje låt. Totalt möter tittarna tolv olika artister.

– Det här är verkligen ett coronaprog­ram, utbrister Thomas Enroth, glad över att kunna erbjuda hårt utsatta kulturarbe­tare jobb:

– Vi har alla drabbats. Men den här produktion­en ger ett 40-tal personer ett värdefullt jobbuppdra­g. Det gäller också de som jobbar med ljud, ljus och bild.

Det vi kan avslöja är att gästerna till stor del är finlandssv­enskar, men att även övriga Norden är represente­rat. Första avsnittet sänds på söndag den 28 februari klockan 18. Därefter följer ett nytt avsnitt samma tid varje söndag till och med 21 mars.

Talkshowen Nämen hej! Är det du?! sänds ut via mediehus som Vasabladet, ÖT och Hufvudstad­sbladet men också via finlandssv­enska närtevekan­aler. Genom tidningarn­as sajter kan man också se programmen i efterhand.

MARKUS LILLKVIST/HSS-MEDIA

dagbok@hbl.fi

 ?? FOTO: MARKUS LILLKVIST ?? Susann Sonntag medverkar i showen som artist. Här tar hon en selfie i soffan tillsamman­s med Thomas Lundin.
FOTO: MARKUS LILLKVIST Susann Sonntag medverkar i showen som artist. Här tar hon en selfie i soffan tillsamman­s med Thomas Lundin.
 ?? FOTO: MARKUS LILLKVIST ?? Thomas Enroth och Thomas Lundin gör sig redo för inspelning­en av dagens första soffsamtal. De går igenom detaljerna med teknikern Jakob Löflund.
FOTO: MARKUS LILLKVIST Thomas Enroth och Thomas Lundin gör sig redo för inspelning­en av dagens första soffsamtal. De går igenom detaljerna med teknikern Jakob Löflund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland