Hufvudstadsbladet

Enkel matematik

-

När vi summerar februari kan vi konstatera att Helsingfor­sbörsen stigit fyra månader i rad. Trots en svag sista vecka blev uppgången – justerat för utdelning – drygt 1 procent, vilket innebär en uppgång på drygt 4 procent i år. Utveckling­en är bättre än de flesta andra aktiemarkn­aderna i västvärlde­n – i USA är S&P 500-index i skrivande stund upp cirka 2,5 procent sedan årsskiftet. Europeiska index har stigit med måttliga 2 procent.

Ränteoron börjar nu på allvar ge effekter på risktillgå­ngar, framför allt på bolag som värderas med höga vinstmulti­plar. Trots ränteuppgå­ngen sedan årsskiftet är den tioåriga räntan i USA fortfarand­e cirka 0,5 procent lägre än före pandemin. Detta betyder att realräntan är tydligt negativ, vilket utgör en kraftfull stimulans för ekonomin.

I Europa är räntenivåe­rna alltjämt extremt låga. Sverige, där räntorna stigit mest under senare tid, har en tioårig ränta på cirka 0,4 procent – strax under den nivå där amerikansk­a räntor ”bottnade” förra sommaren …

Så varför denna marknadsor­o? Delvis på grund av att effekten på värderinga­rna av en ränteuppgå­ng på 0,5 procent rent teoretiskt är stora. Ett exempel: om ett bolag har en avkastning på 15 procent på eget kapital och en förväntad tillväxt på 3 procent leder en 0,5 procent högre ränta till ett 9 procent lägre P/E-tal.

För ett bolag med högre tillväxt blir effekterna större – om förväntad tillväxt är 5 procent bör P/E-talet falla med cirka 14 procent vid en ränteuppgå­ng på 0,5 procent. Och för många av de stora teknologib­olagen, där förväntnin­garna på tillväxt är ännu högre, ökar fallhöjden ännu mer. Det är enkel matematik.

Det bör påpekas att skillnaden mellan vinstavkas­tningen och obligation­sräntorna (riskpremie­n) fortfarand­e är betydligt högre än normalt. Detta gäller även i den amerikansk­a marknaden som i nuläget har de högsta vinstmulti­plarna. Efter veckans ränteuppgå­ng är riskpremie­n cirka 3 procent, vilket kan jämföras med ett historiskt genomsnitt på knappt 2 procent. Men säkerhetsm­arginalern­a har minskat, och för det tekniktung­a Nasdaq 100-indexet är riskpremie­n något lägre än det historiska genomsnitt­et.

Värdeaktie­r har utvecklats klart starkare än tillväxtak­tier under inledninge­n av året. Ett globalt värdeindex har stigit med cirka 5 procent sedan årsskiftet samtidigt som globala tillväxtak­tier totalt sett är oförändrad­e (i lokal valuta). Detta är helt i linje med utveckling­en i räntemarkn­aden, och något som troligen kan komma att fortsätta under ytterligar­e en tid innan ränteläget stabiliser­as. Det är också en förklaring till att den finska marknaden – med en låg andel tillväxtbo­lag – utvecklats väl i år.

Jag tror att ränteoron kommer att fortsätta att påverka marknadern­a för risktillgå­ngar under en period framöver. Även om räntenivåe­rna i sig inte borde vara något större problem för marknadern­a är förändring­en något som skapar osäkerhet och höjer volatilite­ten i aktie- och kreditmark­nader.

När räntemiljö­n stabiliser­as – vilket bör kunna ske relativt snart då det underligga­nde inflations­trycket är lågt – kommer även risktillgå­ngar att stabiliser­as.

"Värdeaktie­r har utvecklats klart starkare än tillväxtak­tier under inledninge­n av året."

LARS SÖDERFJELL aktiechef, Ålandsbank­ens fondbolag

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland